گروه بینالملل - الهام یلمی: تروریستهای تکفیری تحریرالشام در شمال غرب سوریه و استان حلب همانند الگوریتم «داعش» موفق به پیشروی شدهاند. حملات این گروه تروریستی همزمان با آتشبس اسرائیل به لبنان آغاز شده است. سطح تسلیحات و حجم آتش این گروه مورد توجه قرار گرفتهاست.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،الشرق الاوسط مینویسد؛ پیشروی سریع گروههای مسلح سوری به سمت شهر حلب، طرفهای منطقهای و بینالمللی را غافلگیر کرد و بار دیگر شبح سقوط شهر موصل عراق در ۱۰ سال پیش به دست داعش را در اذهان زنده کرد. پیشروی این گروههای مسلح، میتواند به مناطقی کشیده شود و نفوذ پیدا کند که طی سالهای گذشته گروههای مورد حمایت ایران و حزبالله در این مناطق مستقر بودهاند.
تحریرالشام که پیشتر با نام جبهه النصره شناخته میشد؛ در روزهای اخیر پیشروی زمینی به سمت مراکز استقرار ارتش سوریه در غرب حلب را آغاز کرد. گزارشهای ضد و نقیضی از سقوط حلب مخابره شدهاست. بنا به تصاویر منتشر شده، تروریستها به تسلیحات سنگین و نیمه سنگین ارتش سوریه دست یافتهاند.
بنا به گفته منابع میدانی، علاوه بر «تحریر الشام» نام چندین گروهک تروریستی دیگر که همپیمان با این تروریستها بوده نیز در میان حملهکنندگان به حلب دیده میشود. مضاف بر اینکه برخی اخبار حاکی است گروه موسوم به «ارتش ملی سوریه» متشکل از معارضان سوری تحت حمایت ترکیه نیز در کنار گروه تحریر الشام در نبردها مشارکت دارند. ناظران همچنین میگویند تعداد زیادی شبهنظامی اهل کشورهای آسیای مرکزی شامل ازبکستان، تاجیکستان و قرقیزستان نیز در بین تروریستهای فعال در سوریه هستند.
در پاسخ به این حملات، ارتش سوریه با پشتیبانی نیروی هوایی روسیه، حملات هوایی گستردهای به مواضع تروریستها انجام داده و بسیاری از استحکامات آنان را مورد هدف قرار داده است. برخی گزارشها حاکی از این است ارتش سوریه در حال آمادهسازی برای مقابله با پیشروی تروریستها و دفاع از خطوط مقدم خود در حلب است. این نبردها بهویژه در حومه غربی حلب و مناطق استراتژیک نزدیک به مرزهای ترکیه شدت یافته و هنوز در جریان است.
عملیات پیچیده
شبهنظامیان از سه محور به طور همزمان پیشروی کردند: محور غرب، محور جنوب غرب از سمت اتوبان ام-۵ و محور جنوب از سمت منطقه سراقب؛ منطقهای که در کنترل نیروهای دولت سوریه است. یکی از قدرتمندترین واحدهای ارتش سوریه موسوم به لشکر ۲۵ نیروهای ویژه در آنجا در حال عملیات هستند و شبهنظامیان نتوانستهاند از آنها عبور کنند.
منابع روس گفتهاند که تحریرالشام و ارتش ملی سوریه توانستند به طور مخفیانه حجم زیادی از نیروهای خود را از قبل وارد این مناطق کنند. آنها توافق کاهش تنش که در سال ۲۰۲۰ با مشارکت روسیه، ترکیه و ایران منعقد شده بود را نقض کرده و در یک جبهه بزرگ حملات خود را به اجرا در آورده و به حومه شهر حلب، یکی از بزرگترین شهرهای سوریه که در دهه ۲۰۱۰ صحنه درگیریهای شدیدی بین ارتش سوریه و تروریستها بود رسیدند.
نوع عملکرد تروریستهای تحریرالشام نشان میدهد به آنها فرمان داده شده تا با کمترین درگیری بیشترین پیشروی را داشته باشند و به همین دلیل در این موقعیتها برای کشتن یا اسارت نظامیان توقف نمیکنند و صرفاً با رفع مقاومت پیشروی میکنند.
تاکتیکهای مورد استفاده شبهنظامیان در رویدادهای اخیر سوریه به وضوح نشان از آموزش دیگران به آنها دارد. هیات تحریر الشام تصاویری از استفاده عوامل این گروه از پهپادهای اف.پی.وی و همینطور پهپادهای طراحی شده برای فرو ریختن بمبهای دستساز را در کانالهای تلگرامی خود منتشر کرده است. این افراد به خودروهای زرهی ارتش سوریه و چند موضع میدانی این ارتش با پهپادها حمله کردهاند. آنها حتی ادعا کردند با یک پهپاد انتحاری یک بالگرد نیروهای دولتی سوریه را از بین بردهاند. به نظر میرسد که مربیان خارجی به اپراتورهای پهپادی این گروهها آموزش دادهاند.
گروه هیئت تحریر الشام (HTS) از گروه تروریستی جبهه النصره بهوجود آمد. جبهه النصره در سال ۲۰۱۲ بهعنوان شاخهای از القاعده در سوریه تأسیس شد. هدف اصلی این گروه همانند دیگر گروههای جهادی، سرنگونی دولت بشار اسد و تأسیس دولت اسلامی بر اساس تفسیرهای افراطی از اسلام بود. جبهه النصره در ابتدا با نام «جبهه النصرة لاهل الشام» شناخته میشد و به سرعت به یکی از قدرتهای نظامی بزرگ در سوریه تبدیل شد. این گروه از همان ابتدا با تاکتیکهای جنگهای چریکی و حملات انتحاری در برابر ارتش سوریه مبارزه میکرد. در سال ۲۰۱۶، بهدنبال فشارهای بینالمللی و تحولات داخلی در سوریه، جبهه النصره اعلام کرد که ارتباط خود را با القاعده قطع کرده است و خود را به نام جدید هیئت تحریر الشام (HTS) معرفی کرد. این تغییر نام و ساختار، بهطور رسمی برای نشان دادن فاصلهگیری از القاعده و جلب حمایتهای بینالمللی و محلی بود. هدف این تغییرات، ایجاد یک ائتلاف گستردهتر از گروههای مسلح مخالف دولت سوریه و نمایش چهرهای معتدلتر به جهان بود اما همه اینها یک بازی بود.
بازی تحریرالشام
روزنامه رای الیوم میپرسد ؛ این حمله آیا ارتباطی به مخالفت دمشق با عادی سازی روابط با آنکارا دارد یا اینکه این گروههای مسلح خودسرانه و از بیم توافق سوری - ترکی دست به این حمله زده اند؛ به ویژه که هیات تحریر الشام مخالف عادی سازی روابط میان سوریه و ترکیه است.
حجم تسلیحاتی که معارضان سوری با آن میجنگند بسیار انبوه و گسترده است و بدون حمایت خارجی امکان دسترسی به آنرا نداشته است. از سویی در اختیار داشتن پهپاد سئوال برانگیز است و اذهان را به سمت پهپادهای ترکیه سوق میدهد. «رامی عبدالرحمن» مدیر مرکز دیده بان حقوق بشری وابسته به مخالفان سوری خارج نشین در این باره گفت: «نبرد از پیش تدارک دیده شده بود و هیات تحریر الشام با حمایت خارجی دست به این حمله زده است. قبل از این حمله افسرانی از کشورهای اروپای شرقی به هیات تحریر الشام درباره نحوه استفاده از پهپاد آموزش دادهاند». این روزنامه در ادامه به واکنش «عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران در محکومیت این حملات و اینکه طرحی آمریکایی - صهیونیستی پس از شکست در لبنان و فلسطین است و مکالمه عراقچی با همتای سوری و تاکید بر حمایت ایران از دولت سوریه اشاره کرده است.
رای الیوم در ادامه میپرسد؛ موضع عراق چیست؟ جنبش النجباء عراق از بازگشت خود به سوریه به منظور درهم کوبیدن تروریستها خبر داد و «عبدالقادر الکربلایی» معاون نظامی این جنبش گفت که بازگشت گروههای تروریستی به سوریه یعنی بازگشت مقاومت اسلامی برای درهم کوبیدن این این گروهها است و میدان بهترین گواه و دلیل است.
این روزنامه با طرح سوالی درباره دست داشتن رژیم صهیونیستی در حملات تروریستها در سوریه نوشت: آیا رژیم اسرائیل در این حمله دست دارد؟ پس از تهدید اخیر «بنیامین نتانیاهو» نخست وزیر این رژیم علیه بشار اسد مبنی بر اینکه با آتش بازی می کند، روزنامه صهیونیستی «تایمز اسرائیل» به نقل از یک منبع نظامی بارز نوشت که «ارتش اسرائیل به زدن محمولههای سلاح به لبنان اکتفا نخواهد کرد و نظام سوریه تاوان حمایت از حزب الله را خواهد داد.» و این موضوع تفسیر این اقدام غافلگیرکننده مخالفان سوری برای اشغال حلب است.
فارغ از همه گمانهزنیها، به نظر میرسد که سوریه در حال بازگشت به یک تنش و درگیری شدید است و سوریها وارد فاز انتظار جدید شدهاند.