گروه ديپلماسي - مهدي يزدي: ملاقات ديپلماتهاي ايراني و تروئيکاي اروپايي، ديدار در وقت اضافه محسوب ميشود. اگرچه اي ديدار از پيش طراحي شده بود اما تحتالشعاع رفتار خصمانه غربيها در شوراي حکام آژانس بينالمللي انرژي اتمي قرار گرفت.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،برخي منابع در ابتدا از لفظ «مذاکره» استفاده کرده بودند اما بنا به گفته محافل ديپلماتيک ملاقات در ژنو «رايزني» يا «جلسه همفکري» پيرامون نگرانيهاي طرفين و رفتارترامپ حول پرونده اتمي ايران است. «سيد عباس عراقچي» وزيرامورخارجه ايران هم ازتعبير «طوفان فکري» استفاده کرد و گفت که طرفين ميخواهند به اين نتيجه برسند که آياامکان به نتيجه رسبدن براي يک تفاهم جدي وجود دارد يا خير.
به نوشته رويتز، ديپلماتهاي اروپايي و ايراني ديدار کردند تا در مورد اينکه آيا ميتواننددر هفتههاي آينده براي کاهش تنشهاي منطقهاي پيش از بازگشت «دونالد ترامپ» به کاخسفيد، در گفتوگوهاي جدي شرکت کنند يا خير، صحبت کنند. اين جلسات به دور ازحضور خبرنگاران جريان دارد و زمان و مکان ملاقاتها اعلام نشده است. از اين رو،اينطور به نظر ميرسد که طرفها در اين مقطع تمايل دارند تا در فضايي دور ازجوسازيهاي رسانهاي بحث و تبادل نظر کنند. (تا لحظه تنظيم اين گزارش، روايت دقيقيدرباره اين نشست ارائه نشده است.)
به گزارش رويترز، نشستها در شهر ژنو سوئيس، اولين ديدار پس از انتخابات اخيرايالات متحده است و هدفشان اين است که ببينند آيا ميتوان پيش از 20 ژانويه، زماني کهترامپ تحليف ميشود، حرکتي ايجاد کرد.
طبق برنامه «مجيد تختروانچي» معاون وزير امور خارجه ايران و از مذاکرهکنندگانهستهاي با ديپلماتهاي ارشد بريتانيا، آلمان و فرانسه موسوم به «تروئيکاي اروپايي» ديدارکرده است. او شامگاه پنجشنبه نيز با هماهنگکننده ارشد اتحاديه اروپا ديدار داشت.
«کاظم غريب آبادي» معاون حقوقي و بينالملل وزير امور خارجه جمهوري اسلامي ايراندر ارتباط با ديدار روز پنجشنبه خود و مجيد تختروانچي با «انريکه مورا» معاون مسئولسياست خارجي اتحاديه اروپا در ژنو در صفحه اجتماعي ايکس نوشت: «با انريکه موراگفتوگوي صريحي در مورد طيفي از موضوعات و همچنين چشمانداز مذاکرات هستهاي ورفع تحريم در پرتو تحولات جديد داشتيم.»
وي ادامه داد: به مورا گفته شد اتحاديه اروپا بايد دست از رفتار خودبينانه و غيرمسئولانهخود در قبال موضوعات و چالشهاي اين قاره و مسائل بينالمللي بردارد.
غريب آبادي ادامه داد: اروپا نبايد مشکلات و اشتباهات خودش، از جمله در رابطه بامنازعه اوکراين، را با درگير کردن ديگران فرافکني کند. اروپا با رفتار همدستانهاي کهبهويژه سه کشور مهم آن در قبال نسلکشي در غزه داشتهاند، اکنون هيچ جايگاه اخلاقيبراي نصيحتکردن ديگران در مورد حقوق بشر ندارد. اروپا در موضوع هستهاي ايران نيزبه دليل عدم برخورداري از روحيه مسئوليتپذيري و اعتماد به نفس لازم، مدتها است ازبازيگري تاثيرگذار فاصله گرفته است. اروپا نيازمند خودبازيابي است.
بر اساس اين گزارش، انريکه مورا، معاون مسئول سياست خارجي اتحاديه اروپا، نيزبامداد روز جمعه در حساب کاربرياش در شبکه اجتماعي ايکس با تکرار برخي از ادعاهادر مورد حمايت نظامي ايران از روسيه در جنگ اوکراين در مورد اين ديدار نوشت: «بامعاونهاي وزير خارجه ايران، تخت روانچي و غريب آبادي گفتوگوي صريحي در خصوصحمايت نظامي ايران از روسيه که بايد متوقف شود، مسأله هستهاي که به راه حل ديپلماتيکنياز دارد، تنشهاي منطقهاي (که جلوگيري از تشديد بيشتر تنشها از سوي همه طرفهامهم است) و حقوق بشر داشتم.»
سطح بالاي بياعتمادي
خبرگزاري رويترز در اين رابطه گزارش ميدهد: «سطح بياعتمادي بين هر 2 طرفزماني برجسته شد که کشورهاي تروئيکاي اروپايي در 21 نوامبر قطعنامهاي عليه ايران راپيش بردند که ناظر اتمي سازمان ملل را موظف کرد تا يک گزارش «جامع» دربارهفعاليتهاي هستهاي ايران تا بهار 2025 تهيه کند.»
ديپلماتهاي اروپايي گفتند که اين باعث ميشود جلسات ژنو بيشتر يک «جلسه همفکري»متمرکز بر نگرانيهاي متقابل آنها در مورد نحوه رسيدگي ترامپ به پرونده ايران باشد.
طرفهاي اروپايي قرارداد 2015 (برجام)، در ماههاي اخير موضع سختتري در قبالايران اتخاذ کردهاند، بهويژه از زمان طرح ادعاهايي درباره حمايت نظامي از روسيه درجنگ اوکراين.
با اين حال، رويترز گزارش ميدهد آنها هميشه تاکيد کردهاند که ميخواهند آنچه را که«سياست فشار و گفتوگو» مينامند، حفظ کنند.
سه مقام ايراني گفتند که هدف اصلي تهران يافتن راههايي براي «تضمين لغوتحريمهاي» اعمال شده از سال 2018، پس از نقض توافق هستهاي 2015 بين ايران وشش قدرت جهاني توسط ترامپ است.
يکي از اين سه مقام گفت: «هدف، استفاده از نشست ژنو براي يافتن زمينه مشترک استو اگر پيشرفت کنيم، واشنگتن ميتواند در مرحله بعدي به آن بپيوندد.»
يک مقام اروپايي گفت که هدف اصلي اين است که توافق بر سر يک جدول زماني تقويميو چارچوبي براي آغاز مذاکرات حسننيت صورت گيرد تا تعهد روشني از سوي ايرانيهابراي آغاز گفتوگو درباره چيزي مشخص قبل از آمدن ترامپ وجود داشته باشد.
در حالي که بازگشت ترامپ به قدرت سوالات زيادي را ايجاد ميکند، چهار ديپلماتاروپايي گفتند که کشورهاي تروئيکاي اروپايي احساس ميکنند که «اکنون تعامل حياتياست زيرا زمان در حال اتمام است.»
براساس گزارش رويترز، قدرتهاي غربي اميدوارند ايران تصميم بگيرد که مذاکرات دربارهمحدوديتهاي جديد در فعاليتهاي هستهاي خود را آغاز کند. اين محدوديتهاي پيشنهادي،نسبت به محدوديتهايي که در توافق هستهاي 2015 ايجاد شد، جامعتر نخواهند بود.
هدف از اين مذاکرات رسيدن به توافق تا تابستان است. در عوض، تحريمهابرداشته ميشوند، اگرچه مضرترين تحريمها براي اقتصاد ايران از سويواشنگتن است. مشخص نيست که آيا ترامپ از گفتوگوها با هدف تعيينمحدوديتهاي جديد قبل از لغو محدوديتهاي توافق 2015 در اکتبر سالآينده حمايت ميکند يا خير.