۰
يکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۰۹
«مردم سالاری» به مناسبت روز نیروی دریایی بررسی می‌کند

قدرت دریایی؛ بازوی بلند ایران در دوردست

«نیروی دریایی امروز در بسیاری از نقاط عالم و در کشور ما یک نیروی راهبردی است؛ به چشم یک نیروی راهبردی به نیروی دریائی باید نگریسته شود» این سخنان فرمانده کل قوا در جمع فارغ‌التحصیلان دانشکده افسری نیروی دریایی ارتش نوشهر را می‌توان نقشه راه نیروی دریایی ارتش در طی سال‌های اخیر دانست.
قدرت دریایی؛ بازوی بلند ایران در دوردست
گروه سیاسی- فهیمه جهازیان: «نیروی دریایی امروز در بسیاری از نقاط عالم و در کشور ما یک نیروی راهبردی است؛ به چشم یک نیروی راهبردی به نیروی دریائی باید نگریسته شود» این سخنان فرمانده کل قوا در جمع فارغ‌التحصیلان دانشکده افسری نیروی دریایی ارتش نوشهر را می‌توان نقشه راه نیروی دریایی ارتش در طی سال‌های اخیر دانست.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،در طی چندین هزار سال حضور آریایی‌ها در سرزمین پارس، هرگز ایران نیروهای خود را از خلیج همیشگی فارس خارج نکرد و با نیروی دریایی قدرتمند خود بر این خلیج همیشه ایرانی، همواره حکمرانی کرده بود. به شکلی که در طول تاریخ این دریانوردان غیور ایرانی بودند که بر خلیج فارس همواره حکمرانی داشتند و حتیدر دفاع مقدس و در همان ابتدای آغازین روزهای تحمیل جنگ به ایران، این نیروی دریایی بود که با از خود گذشتگی درعملیاتی غرور آفرین به نام «مروارید»، به کمک تکاوران، نیروی هوایی و ناوچه پیکان توانست، ناوگان دریایی رژیم بعث را برای همیشه نابود کند و این کشور حتی تا به امروز نتوانسته دوباره این نیرو را بازسازی کند.
این روزها نیز با توجه به رودرویی مستقیم محور مقاومت با رژیم صهیونیستی از سویی و تجاوز این رژیم به خاک کشورمان، عملیات‌های وعده صادق 1 و 2 اجرایی شده و مسئولان انجام عملیات وعده صادق 3 را نیز قطعی می‌دانند، حضور نیروهای دریایی بخصوص بصورت نامحسوس در حفاظت از تمامیت ارضی کشورمان نقش به سزایی ایفا می‌کند که نمی‌توان در این مسیر حضور ناوشکن‌ها و زیردریایی‌های ایرانی را نادیده گرفت تا مبادا همپیمانان غربی این رژیم خیال خامی در سر داشته باشند.
اما سال گذشته خبری درباره رونمایی از ناوشکنی در کلاس موج با نام دیلمان رونمایی شد و روز شنبه گذشته نیز امیر دریادار شهرام ایرانی فرمانده نیروی دریایی ارتش خبر از رونمایی زیر دریایی در کلاس فاتح رونمایی خواهد شد.
وی گفت: ما برای تداوم حضور در دریا در همه حوزه‌ها تلاش می‌کنیم. در حوزه زیرسطحی هم‌ درحال ساخت زیردریایی‌هایی هستیم که به زودی هم الحاق‌هایی در این حوزه خواهیم داشت.
امیر ایرانی گفت: نیروی دریایی برای ساخت ناوشکن‌های سنگین برنامه‌ دارد و اخبار آن به زودی منتشر می‌شود. دو ناو در دست تکمیل است. در حوزه موشکی از تنوع خوبی برخورداریم و برد بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر را در اختیار داریم. در حوزه جنگ الکترونیک هم به توانایی خوبی رسیده ایم که به آن افتخار می‌کنیم.
بررسی زیر دریایی‌های ایرانی
متخصصان ایرانی در ساخت زیردریایی‌های کاملا بومی اصلی مهم یعنی عدم رهگیری، کشف و قابلیت استفاده از سلاح‌های روز را از مهمترین ملزومات ساخت این تجهیزات استراتژیک در نظر گرفته اند به شکلی که در دنیا اینگونه در اذهان متبادر است که هر کشوری که بتواند به فناوری ساخت زیردریایی دست یابد یعنی در حوزه فناوری‌های پیچیده، پیشرفت قابل ملاحظه ای داشته است.
پس باید تاکید کرد که پس از در اختیار گرفتن اولین زیردریایی توسط ارتش جمهوری اسلامی، به مرور زمان و به دلیل اینکه کشورهای فروشنده این محصول به تعهدات خود عمل نکردند، متخصصان ارتش مجبور شدند که این تجهیزات را نگهداری کرده و کم کم با فناوری‌های آن آشنا شوند که می‌توان گفت که امروز توانسته اند انواع زیردریایی‌های کلاس سبک با عنوان «غدیر»، نیمه‌سنگین با عنوان «فاتح» و البته سنگین با عنوان «طارق» را بهینه سازی و حتی بسازند.
زیردریایی کلاس سبک غدیر
به دلیل اینکه آبهای خلیج فارس، آبهایی کم عمق است، نیروی دریایی احتیاج به زیر دریایی‌هایی داشت که بتواند با جود حضور نیروهای بیگانه در منطقه، تسلط کافی بر مرزهای آبی منافع کشورمان در این منطقه استراژیک داشته باشد، پس به سراغ ساخت زیردریایی‌های در کلاس غدیر رفت.
این زیر دریایی‌ها به لحاظ حجم و اندازه به‌گونه‌ای طراحی شده است که قابلیت حضور در آب‌های کم عمق ساحلی را دارد و می‌تواند در راستای حفظ و حراست از آب‌های سرزمینی تا مناطق حوزه انحصاری و اقتصادی وظیفه خود را به نحو مطلوبی انجام دهد. همچنبن زیردریایی‌های کلاس غدیر به واسطه حمل انواع تسلیحات جنگی در حوزه آفندی می‌توانند دشمن را در یک نبرد ناهمتراز غافلگیر کنند؛ همچنین این زیردریایی‌ها می‌توانند تعداد زیادی مین را با خود حمل کنند و در آبراه‌ها و تنگه‌هایی که شناور‌های دشمن تردد می‌کند، حضور یافته و اقدام به مین‌ریزی کنند و محدوده عملیاتی این زیر دریایی‌ها، خلیج فارس، دریای عمان و شمال اقیانوس هند است. هشتم آذرماه ۱۳۹۷ در بندرعباس، دو زیردریایی کلاس غدیر با شماره‌های ۹۵۵ و ۹۴۲ به ناوگان جنوب نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران الحاق شدند.
زیردریایی غدیر با قدرت حمل موشک‌های کروز زیرسطحی، دارای اثرات استراتژیک بسیار بالایی است به شکلی که این زیردریایی مجهز به موشک زیرسطح به سطح شده و قدرت تخریب و انهدام اژدر والفجری که در زیردریایی غدیر به کار گرفته شده، با ۶ موشک کروز سطح به سطح برابری می‌کند و می‌تواند یک شناور هزار تُنی را در کمتر از ۱۰ ثانیه به اعماق دریا ببرد.
زیردریایی غدیر به دلیل کوچک بودن، پایین بودن سطح نویز انتشاری و احتمال بسیار کم شناسایی شدن توسط دشمن قابلیت حضور در سواحل و بنادر دشمن و حضور در آبراه‌های کم عمق و کوچک را با قابلیت حمل تکاور و انواع تسلیحات مانند اژدر و مین دریایی دارد. زیردریایی غدیر به خوبی می‌تواند در کف دریا بنشیند و با «سونار» فضای اطراف خود را شناسایی کند. سامانه مدیریت نبرد توسط سازمان صنایع دریایی بر روی این زیردریایی تعبیه شده که شناور با توجه به سرعت، سمت و مسیر آن در این سامانه شبیه‌سازی می‌شود و بهترین موقعیت زیردریایی را برای شلیک اژدر یا موشک نشان می‌دهد. زیردریایی غدیر که بدنه آن در صنایع فولاد آلیاژی کشور تولید شده، از سامانه جنگال بسیار پیشرفته‌ای نیز بهره می‌گیرد و تلسکوپی که در زیردریایی غدیر به‌کارگیری شده، جزء جدیدترین و پیشرفته‌ترین تلسکوپ‌هایی است که در جهان استفاده شده است.
این زیردریایی مجهز به اژدر ۵۳۳ میلی‌متری از نوع والفجر با کلاهک ۲۲۰ کیلومتری و بُرد ۱۸ تا ۲۰ کیلومتر است. همچنین سرعت غدیر به‌دلیل برخورداری از باتری‌های پیشرفته به حدود ۳۰ کیلومتر در زیر آب رسیده است و چون سروصدای بسیار کمی دارد، به‌راحتی در زیرسطح با خطرپذیری بسیار پایین به گشت و شناسایی مبادرت می‌ورزد.
زیردریایی کلاس نیمه‌سنگین فاتح
زیردریایی یک زیردریایی نیمه سنگین است و توانایی حرکت در عمق ۲۰۰ متر را به‌صورت عادی داشته و بیشینه عمق قابل دستیابی برای آن نیز ۲۵۰ متر است. فاتح توان دریانوردی به مدت ۳۵ روز را دارد که از این نظر نیز بهبود چشمگیری نسبت به زیردریایی غدیر مشاهده می‌شود. سرعت سطحی فاتح حدود ۲۰ کیلومتر بر ساعت و در حالت غوطه‌ور حدود ۲۵ کیلومتر بر ساعت است. این زیردریایی توانایی حمل موشک‌های زیرسطحی، موشک‌های دوش‌پرتاب سطح به هوا و همچنین امکان حمل نیروهای تکاور و رساندن آن‌ها به نقاط موردنظر را نیز دارد.
فاتح دارای چهار مقر پرتاب اژدرهای کالیبر ۵۳۳ میلی‌متری بوده و توانایی حمل هشت مین دریایی را نیز دارد و همچنین دارای دو اژدر رزرو است و همچنین موتور این زیردریایی از نوع توربو ژنراتور است که وظیفه تبدیل انرژی مکانیکی به الکتریکی را دارد به شکلی که زیردریایی «فاتح» یک غافلگیری برای دشمنان است. این غافلگیری هم از لحاظ سامانه‌های اژدر است و هم از لحاظ سایر تسلیحاتی که در آن به‌کار گرفته شده و تا دندان مسلح است و می‌تواند از اعماق بسیار زیاد کار‌هایی را انجام دهد که دشمن نه برای آن آماده است و نه انتظارش را دارد.
گفتنی است، زیردریایی تمام ‌ایرانی فاتح برای نخستین بار در رزمایش ولایت ۹۷، حضور یافت و عملکرد خیره‌کننده‌ای را از خود نشان داد.
زیردریایی کلاس سنگین طارق
زیردریایی طارق سومین زیردریایی کلاس سنگین ارتش است که در سال ۱۳۷۱ به نیروی دریایی ملحق شد و عملیات شناسایی، وظیفه اصلی آن است. این زیردریایی دارای سیستم جدید آزادسازی گاز است و بدنه خارجی آن با نوعی کاشی‌ لاستیکی ضدامواج سونار پوشانده شده تا خطر ردیابی آن کاهش پیدا کند. طارق که با گروه «کیلوکلاس» شناخته می‌شود.
برآوردها نشان می‌دهد در زمان عملکرد صحیح سرعت این زیر‌‌دریایی به هنگام حرکت در سطح آب حدود ۱۹ کیلومتر و در هنگام غوطه‌وری به حدود ۳۲ کیلومتر در ساعت می‌رسد. بر این اساس، این زیردریایی‌ها با توجه به طراحی بدنه و کلاس سنگین آنها قادر خواهند بود تا در حداکثر عمق غوطه‌وری ۳۰۰ متری حرکت کنند، ضمن اینکه برآورد برد حرکتی این زیردریایی‌ها در حالت حرکت در سطح یا داخل آب متغیر است که در هر دو صورت به چندین هزار کیلومتر می‌رسد و با سرعت هفت گره دریایی قادر خواهد بود تا ۱۲ هزار کیلومتر را با پایداری ۴۵ روز طی کند.
این زیردریایی دارای قدرت پرتاب اژدر منحصر به فرد است و در اکثر اوقات ۱۸ اژدر در جایگاه ویژه نگهداری می‌شوند. لوله‌های پرتاب اژدرها به‌گونه‌ای طراحی شده‌اند که اژدرهای هدف‌یابی را که دارای سیستم سونار اکتیو و راهنمای تلویزیونی هستند را علیه دو هدف به صورت همزمان شلیک کند.
این سیستم به خدمه زیر دریایی امکان می‌دهد که به طور مستقیم و آنلاین، مسیر حرکتی اژدر را به سوی یک هدف تعیین کنند. سیستم سونار به کار رفته در زیردریایی‌های سنگین پرتابگرها و لوله‌های پرتاب اژدر طارق و کلاس کیلو قادر است ۲۴ مین دریایی را نیز رها کند. همچنین این کلاس زیردریایی قادر است هشت فروند موشک سطح به هوای کوچک شلیک کند‌. پنهان ماندن از رادار و سیستم‌های ردیابی از ویژگی‌های این زیردریایی است. یکی از دلایل کم‌صدا بودن و کم‌شناسایی شدن این زیردریایی ترتیب خطی چیدمان اجزای سازنده زیردریایی و پوششی ضدسونار است و از انعکاس و انتشار امواج جلوگیری می‌کند.
بخش‌های مکانیکی، الکتریکی، الکترونیکی، بدنه سخت و بدنه نرم از بخش‌هایی تعمیرشده در زیردریایی طارق است و بیش از ۲۰۰ سیستم حساس این زیردریایی در کارخانجات منطقه یکم نیروی دریایی ارتش تعمیر، تعویض و نصب شد، البته یکی از مشکلات یان زیر دریایی دیزلی بودن آن است.
تمامی این مواردی که ذکر شد، تنها گوشه‌ای از قدرت برتر ارتش جمهوری اسلامی در منطقه بحران زده خاورمیانه است که باید کشورهای منطقه با یکدیگر امنیت آنرا برقرار کنند، نه اینکه با توسل به قدرتهای فرامنطقه‌ای از جمله چین و روسیه ادعاهای نخ نمای گذشته را مطرح کنند.
کد مطلب: 227248
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *