۰
چهارشنبه ۳ بهمن ۱۴۰۳ ساعت ۰۸:۵۰

ترک مخاصمه از منظر حقوق ‌بین‌الملل

شادی کشاورزی
ترک مخاصمه از منظر حقوق ‌بین‌الملل
ترک مخاصمه (توقف خشونت و جنگ)، نوعی موافقتنامه کتبی بین دولت‌های درگیر مخاصمات مسلحانه است و تابع قواعد حقوق ‌بین‌الملل بشر دوستانه می‌باشد که با هدف تضمین و استقرار صلح و امنیت ‌بین‌المللی ایجاد می‌گردد و پیامدهای حقوق بشری را نیز به همراه خود دارد. آتش بس زمانی رخ می‌دهد که دولت‌ها درگیر مخاصمات مسلحانه‌ای هستند و شهروندان برای دفاع از وطن، جان و مال و ناموس نیز درگیر جنگ ایجاد شده می‌گردند. آتش بس باید به‌گونه‌ای باشد که رعایت قواعد و شروط مربوط به آتش‌بس و حقوق مردم اجرا و تضمین گردد.
ترک مخاصمه که به معنای معلق شدن عملیات نظامی است. در مواد ۳۶-۴۱ کنوانسـیون لاهه ۱۹۰۷ پیش‌بینی شده است و معمولا با مساعی جمیله یا میانجیگری دولت ثالثی انجام می‌شود .
یک قرارداد ترک مخاصمه باید شامل مواردی چون تاریخ و زمان دقیق ترک مخاصمه، مدت زمان اجرای ترک مخاصمه، خطوط استقرار نیروهای طرفین، اقدامات ممنوعه و وضعیت زندانیان جنگی در حالت ترک مخاصمه باشد. فرمان ترک مخاصمات توسط دولتها صادر و بوسیله فرماندهان عالی نظامی همان دولت‌ها می‌تواند امضا گردد و اصولا بلافاصله پس از فرمان، اجرا می‌گردد و معتبر است.
استمرار طولانی تعلیق تخاصم و عملیات جنگی ممکن است صلح را ایجاد نماید، اما در این که چه مدت زمانی نیاز است تا این حالت به وجود آید بین حقوقدانان اتفاق نظر وجود ندارد. به عبارتی، مشخص نیست بین انعقاد قراداد ترک مخاصمه و قرارداد صلح چه مدت زمانی می‌گذرد و تنها بعد از امضا قرارداد صلح است که یک مخاصمه به صورت کامل از بین رفته محسوب می‌گردد.
در اقدامات رژیم منحوس صهیونیست در نوار غزه نقض فاحش قواعد حقوق ‌بین‌الملل بشر دوستانه و حقوق غیرنظامیان مخصوصا زنان و کودکان مظلوم و بی‌گناه فلسطین به شدت دیده می‌شود. فشارهای ‌بین‌المللی و منطقه‌ای بر اسرائیل و نیز قدرت بالای حماس و مقاومت مردم فلسطین از عوامل ایجاد عقب‌نشینی اسرائیل و برقراری آتش بس محسوب می‌گردد.
یکی از اقدامات وحشیانه رژیم صهیونیستی نقض حقوق اسرای جنگی فلسطین بر مبنای اصول و قواعد حقوق بشر است و براساس آتش بس مذکور اسرای جنگی فلسطین آزاد خواهند شد و این موضوع خود به این معنی می‌باشد که رژیم اسرائیل شکست خورده محسوب می‌گردد چون نتوانسته است گروگان‌های خود را در حالت جنگ و با کشتار غیرنظامیان و ایجاد فشار نظامی چون ویران و بمباران کردن زیرساخت‌های مدنی چون مدارس و حتی بیمارستان‌ها آزاد نماید و این توافق آتش بس با شروط حماس صورت گرفته است و اینها همگی یک معنا دارد شکست صهیونیست ظالم در برابر مردمان مظلوم غزه.
کد مطلب: 230739
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *