مونته نگرو کشوری کوچک واقع در اروپای شرقی ؛ که بیش از یک سال است به عضویت پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) درآمده و برای ورود به اتحادیه اروپا تلاش می کند ؛ با معضل فقر دست و پنجه نرم می کند و براساس آمارها 9 درصد جمعیت 670 هزار نفری این کشور در فقر مطلق بسر می برند.
به گزارش رسانه های خبری مونته نگرو ؛ در این کشور حوزه بالکان که شرایط اقتصادی چندان مطلوبی ندارد ؛ اکثریت مردم برای گذران مخارج سنگین زندگی ؛ از بانک ها وام دریافت کرده اند و حتی برخی شهروندان قادر به بازگرداندن اقساط وام های خود نیستند.
براساس آمارهای اعلام شده ؛ میزان بدهی مردم به بانک های این کشور حدود یک میلیارد یورو تخمین زده شده است و این درحالی است که 200 هزار نفر ( یک سوم جمعیت کشور ) از مردم قادر به پرداخت هزینه برق مصرفی خویش نیستند.
گزارش منابع خبری در مونته نگرو نشان می دهد که سیاست های اقتصادی این کشور باعث شده تا ثروتمندان ثروتمندتر و فقرا و طبقات محروم جامعه فقیرتر شوند.
حداقل دستمزد در مونته نگرو 193 یورو است و اتحادیه های کارگری آزاد پیشنهاد داده اند که حداقل دستمزد به میزان 60 یورو افزایش داده شود.
به لحاظ وضعیت بیکاری نیز این کشور در شرایط خوبی بسر نمی برد . براساس آمارهای رسمی در حال حاضر نرخ بیکاری حدود 22.5 درصد اعلام شده است و به طور متوسط در هر خانواده چهارنفری فقط یک نفر مشغول به کار است .
همچنین 32 درصد جمعیت زیر 30 این کشور دارای مدرک دانشگاهی هستند ؛ اما شغلی ندارند.
براساس این گزارش ؛ در این کشور کوچک نه تنها افرادی که کار می کنند فقیر هستند بلکه تعداد زیادی از شاغلین و بازنشستگان نیز فقیر می باشند.
اگر متوسط حقوق را در مونته نگرو در برخی از شاغلین 500 یورو در ماه تصور کنیم مخارج سبد مصرف برای یک خانوده 4 نفری بالغ بر 790 یورو در ماه اعلام شده است که این آمارها نشان از وضعیت سخت معیشت مردم در این کشور است.
بر اساس آمار یونیسف؛ بیش از 15 هزار کودک خردسال در مونته نگرو در فقر زندگی می کنند.
در چنین شرایطی در باره پیش نویس قانون بازنشستگی حرف و حدیث های بسیاری در این کشور بالکان غربی شنیده می شود. وزارت کار و رفاه اجتماعی و سالمندان مجددا مرز بازنشستگی را در این کشور بالا برده و محدودیت های جدید برای استفاده از مرخصی زایمان و بازنشستگی معلولیت را مطرح کرده است.
اتحادیه های کارگری، دادن امتیاز برای سنوات خدمت را با توجه به چنین قوانینی بی معنا ارزیابی کردند. اتحادیه های کارگری همچنین از دولت مونته نگرو خواسته اند که از ایجاد تغییرات در قانون بازنشستگی و افزایش سن بازنشستگی منصرف شوند، در غیر اینصورت یه اعتصاب و تظاهرات عمومی دست می زنند.
اتحادیه های کارگری در مونته نگرو از امکان جمع آوری امضا از شهروندان خبر دادند که در چنین صورتی این احتمال وجود دارد که پیش نویس قانون بازنشستگی از طریق همه پرسی حل و فصل شود و شهروندان نظرات خود را در این مورد در همه پرسی بیان کنند.
بنا بر تغییراتی که در پیش نویس اصلاحات در قانون کار پیش بینی شده، کارگران درصورتی قادر به دریافت حقوق بازنشستگی خود خواهند بود که دارای یکی از این دو شرط باشند؛یعنی شخص شاغل باید 40 سال خدمت و یا 65 سال سن داشته باشد که بتواند بازنشسته شود و از حقوق کامل بازنشستگی استفاده کند.
درصورتیکه شخصی برای بازنشستگی این دو شرط را نداشته باشد می تواند با داشتن 67 سال سن و حداقل 15 سال خدمت بازنشسته شود.
مونته نگرو در همه پرسی 26 ماه «می» 2006 با کسب آرای 55.5 درصد به استقلال دست یافت و بدین صورت روند فروپاشی یوگسلاوی سابق که از 1991 شروع شده بود؛ با استقلال مونته نگرو کامل شد و این جمهوری پس از گذشت 88 سال دوباره به استقلال دست یافت.
جمهوری مونته نگرو با داشتن 199 کیلومتر خط ساحلی با دریای آدریاتیک و چند بندر مهم از جمله بندر بار از اهمیت راهبردی در منطقه بالکان برخوردار است و این کشور به علت داشتن سواحل متعدد، می تواند سالانه بیش از نیم میلیون گردشگر را به خود جذب کند.
مونته نگرو از جنوب شرقی با آلبانی، از جنوب غربی با دریای آدریاتیک، از غرب با کرواسی، از شمال غربی با بوسنی و هرزگوین و از شمال شرقی با صربستان هم مرز است. این کشور به لحاظ وسعت و جمعیت، کوچک ترین جمهوری یوگسلاوی سابق به شمار می رود که از لحاظ جغرافیایی در جنوب شرقی اروپا واقع شده و مساحت آن 13.812 کیلومتر مربع و جمعیت آن 678 هزار و 177 تن و پایتخت آن شهر «پودگوریستا» است.