۰
چهارشنبه ۲۰ تير ۱۳۹۷ ساعت ۱۶:۰۷

بی‌بی مریم؛ ناجی افسران آلمانی

در مراسم آیین بزرگداشت «بی‌بی مریم بختیاری» از سردیس این زن ایرانی در کتابخانه ملی رونمایی و درباره ویژگی‌های این سردار آزادگی بیشتر صحبت شد.
در مراسم آیین بزرگداشت «بی‌بی مریم بختیاری» از سردیس این زن ایرانی در کتابخانه ملی رونمایی و درباره ویژگی‌های این سردار آزادگی بیشتر صحبت شد.
به گزارش ایسنا،  هانیه گراییلی- مشاور اجرایی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران- بیان کرد: در این مجموعه تلاش می شود تا الگوهای زن ایرانی به جوانان معرفی شود. در حالی که برخی حامیان تفکر قشری‌گری، زنان و دختران ایرانی را تشویق به ماندن در خانه می‌کنند، باید از زنانی الگوسازی کرد که نه تنها خانه و خانواده خود را حفظ کرده‌اند که به فعالیت‌های سیاسی و اجتماعی در جامعه نیز پرداخته‌اند.
پریچهر سلطانی زَراسوند- نویسنده کتاب «سردار بی‌بی مریم بختیاری؛ سردار آزادگی» به عنوان سخنران دیگر در مراسم آیین بزرگداشت بی‌بی مریم بختیاری که عصر روز سه شنبه ۱۹ تیر ماه در تالار فرهنگ سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران برگزار شد، اظهار کرد: حدود ۱۳ سال پیش که در شهرکرد زندگی می‌کردم برای چاپ یک کتاب به تهران آمدم و نزد غلامعباس نوروزی- مدیر نشر آنزان- رفتم که کتاب خاطرات بی‌بی مریم را به من هدیه داد. من هم این کتاب را خواندم و بسیار تحت‌تأثیر قرار گرفتم و متوجه شدم کسی که این خاطرات را نوشته و این حرف‌ها را زده، نمی‌توانسته یک آدم عادی باشد و تصمیم گرفتم مستنداتی درباره این زن پیدا کنم.
مشاور معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت اضافه کرد: برای شروع تحقیقاتم نزد اساتید تاریخ  دانشگاه تهران رفتم. اولین کسی هم که از او شروع به تحقیق کردم استاد باستانی‌پاریزی بود. ایشان در خیلی از جاها از بی‌بی‌مریم به‌خوبی یاد و به قدرت او اشاره کرده و گفت «اگر وقتی بختیاری‌ها تهران را فتح کردند حکومت را به بی‌بی مریم داده بودند، بسیار مقتدرانه عمل می‌کرد و می‌توانست خیلی موفق‌تر از سایرین باشد.» با این وجود، این استاد به من گفت این کار خیلی سخت است و پیدا کردن اطلاعات درباره بی‌بی مریم مثل پیدا کردن سوزنی است که در کاهدان افتاده باشد.
 او ادامه داد: شرایط سختی بود اما من ناامید نشدم و حدود دو سال وقت گذاشتم و تمام روزنامه‌های آن زمان را خواندم و میلیون‌ها کاغذ را ورق زدم اما چیزی جز کتاب خاطرات خود بی‌بی مریم وجود نداشت. اولین سندی که پیدا کردم، «پاداش فتوت» بود که در روزنامه کاوه در آلمان در زمان جنگ جهانی اول چاپ شده بود. در آنجا نوشته بود که زنی به نام بی‌بی مریم، افسران آلمانی را نجات داد و امروز امپراتور ویلهلم دوم خوشحال است. با پیدا کردن این سند فهمیدم که راه را درست آمده‌ام. پیدا کردن این سند انگیزه‌ای شد تا بیشتر تحقیق کنم و هر بار می‌توانستم چند خط راجع ‌به او پیدا کنم.   خانواده بی‌بی مریم هم با من همکاری کردند و اسنادی را در اختیارم قرار دادند و توانستم این کتاب را تدوین کنم.
دبیر کارگروه زنان روستایی عشایر و مناطق محروم معاونت زنان و خانواده ریاست جمهوری با بیان اینکه البته، به نظر من هنوز جای کار وجود دارد تا کتاب تکمیل شود، افزود: برای پیدا کردن اسناد، سفرهای زیادی داشتم و از کتاب‌ها و اسناد موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، وزارت امورخارجه، مرکز اسناد انقلاب اسلامی، کتابخانه آستان قدس رضوی، کتابخانه شیراز، کتابخانه بوشهر، کتابخانه خرم‌آباد، کتابخانه چهارمحال و بختیاری، کتابخانه خوزستان و... استفاده کردم و خوشبختانه «سردار بی‌بی مریم بختیاری؛ سردار آزادگی»، در حال ترجمه به انگلیسی است تا به عنوان یکی از آثار جمهوری اسلامی ایران در نمایشگاه‌های کتاب بین‌المللی معرفی شود.
سلطانی در ادامه کتاب «سردار بی‌بی مریم بختیاری؛ سردار آزادگی» معرفی کرد و گفت: این کتاب بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار اعضای ستاد نکوداشت علیمردان خان بختیاری(۲۶ اسفند ۱۳۹۲) و مقدمه کیانوش کیانی هفت لنگ، دارای دو بخش است. بخش نخست که زندگی، خاندان و ویژگی‌های اخلاقی نام دارد که مشتمل بر هشت فصل «بی‌بی مریم، اجداد و خاندان، کودکی و نوجوانی بی‌بی مریم، جنبه‌های مختلف شخصیت بی‌بی مریم، ازدواج‌های بی‌بی مریم و وفاداری او به خانواده، بی‌بی مریم و دفاع او از زنان، بی‌بی مریم مادری مهربان، استوار، نستوه و داغدیده، بی‌بی مریم، زنان و دختران ایلخانی، قربانیان هفت سال جنگ و دربه‌دری و اسارت و بی‌بی مریم و ایجاد وحدت میان برادران» است.
او درباره بخش دوم کتاب نیز گفت: بخش دیگر با عنوان انقلاب مشروطه و جنگ بین‌الملل اول، شش فصل را در بر گرفته که شامل انقلاب مشروطه و بی‌بی مریم، جنگ بین‌الملل اول و بی‌بی مریم، بی‌بی مریم و بختیاری، پناهگاه وطن‌پرستان و مخالفان روس و انگلیس، وحید دستگردی؛ سراینده شجاعت بی‌بی مریم، جنگ برای وطن و دریافت مدال جنگ و شرف و بی‌بی مریم در مکتوبات می‌شود.
این پژوهشگر، در ادامه به بخشی از ویژگی‌های شخصیت این بانوی بختیاری اشاره کرد.
در این مراسم پروین بهمنی- پژوهشگر موسیقی اقوام- که نشان درجه یک هنری را در بخش لالایی‌خوان قشقایی دارد، نیز حضور داشت.
 
کد مطلب: 90280
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *