۰
چهارشنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ ساعت ۰۸:۳۰

شروط سنگین عربستان برای آمریکا

ریسپانسیبل استیت کرفت با انتشار یادداشتی مدعی شد، دولت ترامپ در حال پیگیری توافقی با عربستان سعودی است که می‌تواند راه را برای توسعه صنعت انرژی هسته‌ای تجاری در این پادشاهی هموار کند.
شروط سنگین عربستان برای آمریکا

به گزارش مردم سالاری آنلاین، این نشریه در ادامه آورده، در توافق‌نامه‌های ابراهیم در سال‌های ۲۰۲۰ و اوایل ۲۰۲۱، دولت اول ترامپ توافق‌هایی دوجانبه میان اسرائیل و کشورهای خاورمیانه‌ای بحرین، امارات متحده عربی، مراکش و سودان برای عادی‌سازی روابط دیپلماتیک میان آن‌ها برقرار کرد. دولت ترامپ همچنین تلاش کرد تا عربستان سعودی را نیز وادار به شناسایی اسرائیل به‌عنوان یک بازیگر مستقل و ایجاد روابط مشابه کند، اما موفق نشد.دولت بایدن این مسیر را ادامه داد، اما پس از حملات حماس به اسرائیل در سال ۲۰۲۳ و آغاز جنگ در غزه، متقاعد کردن ریاض برای پیوستن به روند عادی‌سازی بسیار دشوارتر شد. افزایش تلفات غیرنظامیان و بحران انسانی در غزه باعث تقویت جایگاه مسئله فلسطین در منطقه شد و خصومت گسترده‌ای علیه اسرائیل پدید آورد. در آن زمان، سعودی‌ها تأکید کردند که اسرائیل باید پیش از هرگونه عادی‌سازی، گام‌های معناداری در جهت تشکیل کشور مستقل فلسطین بردارد.این موضع‌گیری تا امسال نیز ادامه یافته است و دولت عربستان ادعای دونالد ترامپ مبنی بر اینکه ریاض از شرط تشکیل کشور فلسطینی صرف‌نظر کرده را رد کرده است.با اینکه تلاش‌ها برای پایان دادن به جنگ غزه بی‌نتیجه بوده‌اند، اما به نظر می‌رسد دولت دوم ترامپ اکنون در حال احیای تلاش‌های خود برای میانجی‌گری در روند عادی‌سازی روابط اسرائیل و عربستان سعودی است – البته با تمرکز اولیه بر توافق جدیدی میان آمریکا و عربستان، چنان که کریس رایت، وزیر انرژی آمریکا، به آن اشاره کرده است.

اما مشکل اینجاست که تمامی کشورها از چنین توافق بزرگی منتفع نخواهند شد، به جز کشوری که آن را میانجی‌گری می‌کند – ایالات متحده، که در عوض باید تمام هزینه‌ها را متحمل شود. اسرائیل و عربستان بیشترین نفع را خواهند برد. عربستان مدتی است که به‌شدت خواهان دستیابی به توافق هسته‌ای است. از سوی دیگر، اگر نهایتاً عادی‌سازی روابط صورت گیرد، اسرائیل یکی از قدرتمندترین رقبای عرب خود را خنثی کرده و حتی ممکن است در رویارویی ادعایی با ایران متحدی جدید به‌دست آورد – البته اگر سریع عمل کند، چرا که روابط میان ریاض و تهران مدتی است که بهبود یافته است.عربستان سعودی همچنین به‌دنبال دریافت تضمین‌های امنیتی رسمی است – موضوعی که ظاهراً در زمان دولت بایدن نیز مطرح بود. چنین توافقی جایگزین توافق غیررسمی قدیمی میان رئیس‌جمهور فرانکلین روزولت و ملک عبدالعزیز آل‌سعود خواهد شد که بر اساس آن، ایالات متحده در ازای دسترسی به نفت ارزان، امنیت عربستان را تأمین می‌کرد.اما با وجود بدهی ۳۷ تریلیون دلاری آمریکا، چرا باید واشنگتن بار دیگر متحمل تعهدات امنیتی سنگین شود آن هم برای کشوری که سهم عادلانه‌ای در تأمین امنیت خود نمی‌پردازد (که یکی از گلایه‌های همیشگی ترامپ در خصوص متحدان آمریکاست)؟

کد مطلب: 236026
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *