سید محمدقاسم حسینی در مورد التهاب اخیر بازار گفت: منابع صندوق توسعه ملی از محل ۲۳درصد عایدات ناشی از فروش نفت خام و فرآوردههای نفتی تامین میشود و تصمیمگیری در مورد آن در چارچوب اساسنامه با هیات عامل صندوق توسعه ملی است.
وی افزود: طبق قانون بودجه ۹۱ صندوق مکلف است ۲۰ درصد از منابع خود را پس از تبدیل به ریال توسط بانک مرکزی در طول سال در اختیار بانکهای عامل قرار دهد، تا برای پرداخت تسهیلات ریالی به بخش صنعت و معدن و آب و کشاورزی اختصاص یابد.
قائم مقام صندوق توسعه ملی تاکید کرد: در این راستا به بانک مرکزی اعلام شده است که در مرحله اول در سال جاری ۳ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی را پس از تبدیل به ریال در اختیار بانکهای عامل قرار دهد که امیدواریم ظرف یکی دو هفته آینده این اعتبار با نرخ سود مناسب و کمتر از نرخ سود بازار در اختیار بانکهای عامل قرار گیرد.
وی افزود: این صندوق در طول سال و به صورت تدریجی در بانک مرکزی تبدیل به ریال شده و به بانک کشاورزی برای بخش آب و کشاورزی و نیز برای بخش صنعت و معدن به سایر بانکهای عامل اختصاص داده میشود.
قائم مقام صندوق توسعه ملی افزود: ۸۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صورت ارزی پرداخت و دریافت میشود و از ۴۰ میلیارد دلار ذخیره جذب شده در صندوق، حدود ۳۲ میلیارد ارزی و ۸ میلیارد دلار آن به صورت ریالی به بخش خصوصی پرداخت میشود.
حسینی در مورد این که گفته میشود منابع صندوق برای انتقال به داخل مشکلاتی دارد، تأکید کرد: صندوق توسعه ملی هیچ مشکلی برای انتقال ارز ندارد و هر طرحی که در بانکها به تصویب برسد، صندوق به تعهدات خود عمل میکند و مشکل ارزی در صندوق وجود ندارد.
قائم مقام صندوق توسعه ملی افزود: تاکنون ۳۱میلیارد دلار قرارداد عاملیت بین صندوق توسعه ملی و بانکهای عامل بسته شده و طرحهایی را که بانکها به تدریج ارسال میکنند، منابع صندوق به نفع آنها در بانک مسدود میشود.
وی تأکید کرد: تاکنون بین ۱۴.۵ تا ۱۵ میلیارد دلار از منابع صندوق توسعه ملی در بانک مرکزی برای اختصاص به طرحهای مصوب مسدود شده است که بانکها در حال تکمیل مدارک و مستندات مورد نیاز برای گشایش خطوط اعتبار اسنادی ال سی هستند.
حسینی تأکید کرد: قراردادهای عاملیت ، LC ها و پرداخت توسط بانکهای عامل انجام میشود و بانکها از نظر گشایش خطوط اعتباری به هر روشی که صلاح بدانند، عمل میکنند و در این زمینه تاکنون مشکلی نداشتهاند.
وی در مورد سیاست ارزی و منابع صندوق توسعه ملی گفت: سیاستهای ارزی توسط بانک مرکزی تعیین میشود و ما به عنوان صندوق توسعه ملی اختیار همین ۴۰میلیارد دلار منابع صندوق را داریم که طبق اساسنامه عمل کنیم.
حسینی در مورد پرداخت منابع صندوق توسعه ملی به صنایع بالادست نفت، گفت: صندوق توسعه ملی منتظر است که وزارت نفت طرحهای مربوط به سرمایهگذاران بخش خصوصی و تعاونی را به بانکهای عامل ارسال نماید، تا پس از بررسی و تایید این طرحها در ارکان اعتباری بانکها نسبت به اعلام مسدودی اقدام نماید.
وی گفت: وزارت نفت در حال مذاکره با سرماهگذاران خصوصی است و طرحهای بخش خصوصی برای سرمایهگذاری در بالادست، در حال آماده شدن است و هر موقع که به صندوق توسعه ملی اعلام شود، منابع این صندوق پرداخت خواهد شد. تا جایی که اطلاع داریم، وزارت نفت در حال مذاکره با سرمایهگذاران بخش خصوصی است که پس از اعلام لیست نهایی طرحها، مشکلی در پرداخت تسهیلات وجود نخواهد داشت.
حسینی تأکید کرد: بنا بر گفته آقای خجسته مهر معاون وزیر نفت در حال حاضر بین ۷ تا ۸ میلیارد ریال طرح سرمایه گذاری نفت آماده است.
قائم مقام صندوق توسعه ملی در مورد آخرین منابع صندوق توسعه ملی گفت: تا کنون ۴۰ میلیارد دلار منابع صندوق به شمار میرود که البته حدود ۱۵ میلیارد دلار از آن در بانکهای عامل مسدود شده است.
حسینی در مورد انتقال ارز به داخل کشور گفت: صندوق توسعه ملی در انتقال منابع خود مشکلی ندارد، چون یک نهاد غیردولتی است و مشکلی در این زمینه ندارد.
قائم مقام صندوق توسعه ملی در مورد قفل شدن منابع صندوق توسعه ملی گفت: در صندوق قفلی نداریم و هر طرحی که فرستاده شده، کمتر از یک هفته منابع صندوق در بانک مرکزی به نفع طرح مسدود شده است.
وی در مورد گفته عضو هیئت عامل صندوق توسعه ملی مبنی بر قفل شدن منابع گفت: آقای دودانگه نگفته بود که منابع صندوق قفل شده است، بلکه گفته بود بررسی بانکهای عامل برای طرحهای سرمایهگذاری به کندی عمل میشود.
حسینی خاطرنشان کرد: چون بانکها ضامن پرداخت هستند و صندوق توسعه ملی بانک عامل را میشناسد، بنابراین بانکها در بررسی طرحهای رسیده، کمی با احتیاط عمل میکنند.
وی تأکید کرد: در انتقال ارز هیچ مشکلی در صندوق توسعه ملی وجود ندارد.