سیدحسن قاضیزادههاشمی در حاشیه این نشست با بیان اینکه اعتبارات این وزارتخانه از بودجه عمومی ۹هزار میلیارد تومان است، گفت: با وضع و اجرای قانون مالیات بر خرده فروشی سیگار، ۱۱هزار میلیارد تومان حاصل میشود.
او در مورد مالیات بر سیگار و مبارزه با دخانیات افزود: متاسفانه عزم جدی در مبارزه با دخانیات وجود ندارد و ارقامی که در این مسیر در اختیار دولت قرار میگیرد درمقایسه با کل بازار سیگار، تقریبا ناچیز است. هاشمی یادآور شد که سلامت مردم بسیار مهم است و باید گفت تقریبا اکثر کسانی که اعتیادهای دیگری پیدا کردهاند مقدمهاش از سیگار بوده است و در همه جای دنیا حتی کشورهای همسایه ما سخت گیری جدی در این زمینه وجود دارد که یکی از ابزارهای این کشورها ، وضع مالیات بر خردهفروشی سیگار است.
او افزود: در همین زمینه طرحی آماده و تقدیم دولت و مجلس کردیم که از آن مسیر در مدت پنج سال ۱۱ هزار میلیارد تومان عوارض دریافت خواهد شد. وزیر بهداشت خاطرنشان کرد:۱۰ درصد جامعه علاقهمندند که ۱۰هزار میلیارد را دود کنند و درعین حال به خود آسیب برسانند و دچار بیماریهای صعبالعلاج شوند و قرار نیست که از سلامت ۷۰ میلیون نفر برای این ۱۰ میلیون نفر یا هشت میلیون نفر هزینه کنیم.
افزایش مالیات مصرف را کاهش میدهد
هاشمی اعتبارات وزارت بهداشت از بودجه عمومی را ۹ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: این درحالی است که شاید فقط با وضع مالیات سیگار، درکمتر از پنج سال وزارت بهداشت از بودجه عمومی منفک خواهد شد و این را از این بابت نمیگویم که مشکل بودجه وزارتخانه رفع شود بلکه میخواهم ارزش این کار را اعلام کنم .او ادامه داد: اگر مالیات سریع وضع شود مصرف حتما کاهش پیدا خواهد کرد و این تبلیغ در جامعه که با افزایش مالیات، قاچاق افزایش مییابد، غلط و اشتباه است و با توجه به مطالعه انجام شده از سوی سازمان بهداشت جهانی، حتما مصرف کاهش پیدا خواهد کرد.
به گفته هاشمی پیشنهاد ما به دولت و مجلس این بود که هرچه از مسیر وضع مالیات در خردهفروشی سیگارعاید شود به خزانه عمومی برمیگردد و در اختیار کشور باشد و عایدات آن برای تامین سلامتی مردم هزینه شود و مطمئن هستیم مردم نیز از این موضوع استقبال میکنند. هاشمی اضافه کرد: چون کسانی که حتی اعضای خانواده آنها مبتلا هم نشده باشند در معرض آسیب قرار دارند.او موضوع سیگار و قلیان و اعتیاد را از جمله موضوعات بسیار مهم کشور دانست و تاکید کرد : اگر قانون مالیات برخردهفروشی را در جامعه اجرا کنیم و در عین حال امکان دسترسی را کاهش و هزینه دسترسی را افزایش دهیم، در کاهش مصرف سیگار تاثیرگذار خواهد بود.
وزیربهداشت در پاسخ به این سوال که آیا از خردهفروشان مالیات گرفته میشود، گفت: از خردهفروشان مالیات گرفته نمیشود بلکه به قیمت خردهفروشی از تولیدکننده یا واردکننده مالیات گرفته میشود.او ادامه داد: مالیاتی که درحال حاضر مبناست و صحیح هم پرداخت نمیشود، قیمت تولید است که با رقمی که متاسفانه خیابانها و همه جا در دسترس است و همه میتوانند به آن دسترسی داشته باشند، قابل مقایسه نیست.
مصرف بیش از ۶۶ میلیارد نخ سیگار
پیش از این عضو هیاتمدیره جمعیت مبارزه با موادمخدر در نشست سالانه جمعیت مبارزه با دخانیات گفته بود: سالانه ۱۲۰۰ تریلی سیگار در کشور قاچاق میشود و میزان مصرف سیگار به بیش از ۶۶میلیارد نخ سیگار رسیده است. محمدرضا مسجدی افزود: رقم مصرف سیگار در ایران به ۶۶میلیارد و نیم رسیده است. دبیرکل جمعیت مبارزه با دخانیات با استناد به آمار سال ۲۰۰۸ سازمان بهداشت جهانی (WHOُ) گفت: براساس این آمار ۵۷ میلیون مورد مرگ سالانه در دنیا اتفاق میافتد که ۳۶ میلیون نفر بر اثر بیماریهای غیرواگیر میمیرند.
همچنین بیماریهای قلبی عروقی، سرطان، بیماریهای مزمن تنفسی و دیابت از دیگر عوامل مرگومیر هستند. این فوقتخصص ریه با بیان اینکه حدود ۲۰ درصد افراد بالغ در جهان سیگار میکشند، گفت: ۱۰تا ۱۲درصد ایرانیان سیگار میکشند و ۳۳ درصد از پسران و ۵/۱۹ درصد از دختران کشور سابقه تجربه دخانیات داشتهاند که پنج درصد پسران و یک درصد دختران کشور سیگاری هستند. به گفته دبیرکل انجمن جهانی مبارزه با بیماریهای ریوی کشورهای پیشرفته از ۴۰ سال پیش با افزایش مالیات، مبارزه با دخانیات را آغاز کردهاند.
به گزارش ایرنا مسجدی با اشاره به وضعیت بودجه کشور و کاهش قیمت نفت گفت: با این وجود مشکلات جدی در تامین بودجه برای مبارزه با دخانیات در سالهای آینده خواهیم داشت.
اخباراجتماعی - ایرنا