روحانی از همان روزهای ابتدایی دولتش، از سپاه به نیکی یاد کرد و حتی دست دوستی خود را به سمت این نهاد مهم در انقلاب اسلامی ایران دراز کرد. روحانی به خوبی دریافته است که در شرایط بحرانی اقتصادی کشور، سپاه میتواند کمک بزرگ به دولت روحانی باشد.
رئیس جمهور در سخنان خود سپاه را مافوق جریانات سیاسی و در کنار ملت دانست و در کنار توصیه به سپاه برای مداخله نکردن در امر سیاست، مُهر باطلی بر برخی انتقادات نسبت به حضور سپاه در عرصه اقتصادی زد و از آنان خواست که در پروژههای بزرگ ملی، وارد عرصه شوند« شایعاتی را که راجع به سپاه مطرح میشود اصلا قبول ندارم. میخواهند سپاه را رقیب مردم قرار دهند اما سپاه رقیب مردم و بخش خصوصی نیست و پیمانکاری مثل پیمانکاران معمولی نیست و نبوده است. سپاه امروز باید پروژههای مهمی که بخش خصوصی توان آن را ندارد برعهده بگیرد.»
رئیس جمهور در بخشی دیگر در مورد سپاه گفت:« «سپاه شرایط کشور و دولت را به خوبی میداند. سپاه همچنین توانمند است که در بحث مبارزه با فساد وارد شود و در مساله قاچاق کالا میتواند در کنار نیروی انتظامی و اطلاعات مفید باشد چون شرایط به نحوی است که سپاه باید کمک کند تا جلوی قاچاق کالا گرفته شود، چراکه این معضل به رشد اقتصادی و تولید ضربه وارد میکند. به عنوان رییسجمهور کشور از شما عزیزان و مسوولان میخواهم که وارد عمل شوید و کمک کنید تا آثار تحریمها بر مردم کاهش یابد.»
همین سخنان و تعابیر با استقبال فرماندهان ارشد سپاه روبرو شد و آنها نیز به این درخواست روحانی لبیک گفتند. فرماندهان ارشد سپاه نیز در سخنان خود از روحانی تمجید و رابطه سپاه با دولت را خوب دانستند. نمونه آخرین این سخنان موضع گیری دیروز فرمانده کل سپاه در مورد دولت روحانی بود. سرلشگر جعفری در مورد رابطه سپاه و دولت گفت:« آقای رییس جمهور به سپاه اعتماد کامل دارد و رابطه سپاه با ایشان نیز بسیار خوب و براساس حسن اعتماد متقابل است و دشمنان نظام و انقلاب بویژه ضد انقلاب خارج نشین نمیتوانند این رابطه را که از زمان جنگ تحمیلی برقرار شده، تخریب کنند.»
بیش از این نیز سرلشگر فیروزآبادی به عنوان رئیس ستاد کل نیروهای مسلح بارها در سخنرانیهای خود از دولت روحانی حمایت کرده است تا نشان دهد نظامیان ایرانی از عملکرد دولت روحانی رضایت دارند. فیروزآبادی در حمایت از دولت گفت:« ما انتخاباتی برگزار کردیم با روش مردمسالاری دینی و یک رئیسجمهوری تعیین شده است که روحانی است و تحصیلاتش دینی است، دکتری در سطح بینالمللی هم دارد و در دوران مبارزات انقلابی و ۳۵ ساله بعد از انقلاب در سنگرهای حساس امنیتی - دفاعی و سیاستگذاری کشور خدمت کرده است. ما باید به این رئیسجمهور افتخار کنیم و شکرگزار وجود ایشان باشیم و باید همه همتمان را بگذاریم در پشتیبانی دولت که بتواند در این شرایط حساس، کشتی کشور را پیش ببرد.» سردار حتی از رسانههای وابسته به نیروهای نظامی نیز خواست اخلاق را در برخورد با دولت رعایت کنند.
به غیر از این دو فرمانده رده بالای نظامی کشور، بسیاری دیگری از چهرههای شناخته شده سپاه نیز در قامت حمایت از روحانی وارد میدان شدند و از عملکرد دولت روحانی دفاع کردند.
این ردوبدل شدن کلمات اطمینان بخش میان دولت و سپاه نشان میدهد این دو نهاد تاثیرگذار کشور به دنبال رساندن ایران به سرمنزل مقصود هستند. این همراهی میان دولت روحانی و سپاه درست برخلاف رابطه رئیس دولتهای نهم و دهم با سپاه بود.
دولتی که در سالهای آخر حضورش در پاستور نه بر در همراهی که مدار انتقاد و کنایه به سپاهیان حرکت میکرد و شاید روزی که پاستور را ترک کرد سپاهیان نیز هم چون بسیاری دیگر از او دلخور بودند.
احمد نژاد و سپاه از ابتدا تا انتها!
محمود احمدینژاد؛ همو که در سال ۸۴ با تکیه بر حمایتهای بی دریغ اصولگرایان و بسیاری از نهادها و سازمانهای نظامی و مذهبی پا به پاستور گذاشت در واپسین روزهای حضور در پاستور در سال ۹۲ دیگر آن احمدی نژاد ۸ سال پیش نبود. او نه تنها همراهی هیچ یک از دوستان گذشته را همراه خود نمیدید که سخنان و رفتارهای پرحاشیه و جنجالی او در همه این سالها بسیاری را رنجانده و گلایهمند کرده بود. آنگونه که هر میزان که اصلاح طلبان بر مدیریت رییس دولت دهم در ۸ سال گذشته میتاختند، اصولگرایان نه در دفاع که بیش از آنها انتقاد پشت انتقاد روانه دولت میکردند. دیگر نه مجلس و قوه قضاییهای همراه مردِ آرادانی بود نه روحانیت و مراجع و سپاه...
گرچه در ابتدای حضور احمدینژاد در پاستور و بکارگیری برخی چهرههای سپاهی در پست وزارت در کابینه اول و دوم برای بسیاری دال بر پیوند خوشایند بین دولت و سپاه شد، اما راه احمدی نژاد و سپاه از همان روزی که او با قهری جنجالی ۱۱ روز را دور از دولت در خانه سپری کرد از هم جدا شد. و زمانیکه احمدی نژاد در پاسخ به انتقادات رابطه خود با رهبری را رابطه پدر و فرزندی دانست، این مجتبی ذوالنور، جانشین نماینده ولی فقیه در سپاه بود که نسبت به این اظهارات واکنش نشان داد و گفت« رابطه با رهبر معظم انقلاب باید رابطه امام و مأموم باشد؛ این رابطه، رابطه مطیع و مطاع، رابطه مقلد و مقلد است؛ این حرف ها یعنی چه که رابطه ام با رهبری رابطه پدر و فرزندی است؟ این حرف ها معنی ندارد. این حرف، حرفی انحرافی است.»
اما این همه ماجرای دلخوری سپاه از رییس دولت سابق نبود، چه آنکه احمدی نژاد بعد از مدتی بر مدار رویارویی مستقیم با سپاه وارد شد و در مواردی فعالیت های سپاه را زیرسوال برد. چه زمانی که وی فعالیتهای اقتصادی سپاه را مورد انتقاد قرار داد و زمانی دیگر تلویحا به موضوع مهندسی انتخابات از سوی سپاه اشاره کرد و چه آنجا که در شکل جزئیتر مدعی دخالت سپاه در انتخابات نظام پزشکی شد.
احمدی نژاد در جریان همایش مسئولان «قرارگاه سازندگی سپاه» که با حضور مقامات ارشد سپاه برگزارشده بود، سپاهیان را مورد خطاب قرار داد و با اشاره به اینکه دولت با تشکیل سازمانی به نام «اموال دولت» با فروش املاک و زمینهای خود کسب درآمد کرده است از سپاه پاسداران خواست تا برای تامین مخارج و کسب درآمد برخی از املاک و اراضی تحت اختیارش را به فروش برساند.
این سخنان رییس دولت موجی از انتقادات را سبب شد. محمدرضا یزدی٬ معاون حقوقی سپاه در واکنش به این اظهارات عنوان کرد «بسیاری از زمینهایی که در اختیار سپاه قرار دارد به دلیل نداشتن سند «مدعیان زیادی» پیدا کرده و دولت باید نسبت به صدور سند برای این زمینها اقدام کند.»
اسماعیل کوثری فرمانده پیشین سپاه با انتقاد از این سخنان رییس جمهور گفت «مشخص نیست آقای احمدینژاد بر حسب چه اطلاعاتی گفته که سپاه اموال راکدی دارد که باید آنها را واگذار کند. گرچه من شش، هفت سال است که از سپاه جدا شدهام اما بعید میدانم، سپاه اموال راکدی داشته باشد.
کوثری در ادامه به حمایتهای سپاه از دولت اشاره کرد و اظهار داشت «سپاه پاسداران در این سالها از هیچ کمکی نسبت به دولت دریغ نکرده و در موقع حساس تشکیل دولت افراد کارآمد و تاثیرگذاری را به احمدینژاد معرفی کرد که به گواه همه از نیروها و مدیران کارآمد و موفق دولت بودند. با این وجود هیچ وقت ندانستیم که چرا و با چه استدلالی نیروهای معرفیشده توسط سپاه را کنار گذاشتند تا هم دولت از توانمندیشان محروم شود و هم این شائبه منطبق با واقعیت به وجود آید که آقای رییسجمهوری کمترین تمایلی برای تعامل با سپاه و نیروهای این نهاد را ندارد.»
این نماینده مجلس در ارتباط با انگیزه احمدینژاد برای رویارویی با سپاه معتقد است «باید از خودشان این سوال را بپرسید. تاکید میکنم که سپاه تا آنجایی که بنده مطلع هستم، دست احمدینژاد را خیلی جاها گرفته است. اما ایشان جواب خوبی را با بدی دادند و همیشه طوری برخورد کردند که برای هیچکس قابل قبول نبود. به هر حال لجاجت دولتی که عنوان اصولگرایی را یدک میکشد با سپاه پاسداران انقلاب اسلامی امری بود که پیشبینیاش دشوار به نظر میرسید. سپاه از همان هفتههای اول چهارساله دوم دولت نسبت به این مسئله که دیگر با احمدینژاد و دولتش هم رای نیست، آگاهی پیدا کرد.»
این انتقادات محمود احمدی نژاد را مجبور به عقب نشینی نکرد و او در جریان «همایش تخصصی راهبردهای نوین در پیشگیری و مبارزه با قاچاق کالا و ارز» بار دیگر فعالیتهای اقتصادی سپاه را مورد انتقادات خود قرار داد و گفت« باید همه مرزهای غیرقانونی برای هر سازمان، نهاد و دستگاهی که باشد، بسته شود، اگر کالایی امنیتی، اطلاعاتی و دفاعی است آنها هم میتوانند از مرز قانونی وارد شوند، هیچ وزارتخانهای حق ندارد اسکله یا مرزی خارج از کنترل گمرک داشته باشد. ممکن است کالایی از پرداخت عوارض معاف باشد که اشکال ندارد چون قانون است؛ اما معنیاش این نیست که نباید ثبت شود.»
اینبار اما سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده کل سپاه به اظهارات رییس دولت وقت واکنش نشان داده و آن را انحرافی دانست«این بحثی انحرافی است که توسط افرادی که به نظر ما، ذی نفع هستند، مطرح میشود. این افراد با مطرح کردن چنین بحثهایی، قصد دارند توجه دولت و دستگاههای دیگر را از جایی که قاچاق اصلی کالا اتفاق میافتد، منحرف کنند. نیروهای مسلح به طور طبیعی به دلیل وضعیت نظامی که دارند، اسکلههایی نظامی در اختیارشان است که در آنها هیچوقت بحث تبادل کالا صورت نمیگیرد و این مسایل صحبتهای انحرافی است که مطرح میکنند.»
محمود احمدی نژاد که گویی حمایت های مشفقانه سپاه را از یاد برده بود زمانی دیگر مدعی دخالت سپاه در امور سیاسی و مشخصا انتخابات شد. وی دی ماه سال گذشته در نشست رسانهای تلویحا نماینده ولی فقیه در سپاه پاسداران را خطاب قرار داد و گفت «هرکس بخواهد مردم را مدیریت کند، مردم او را مدیریت میکنند.» این سخن رییس جمهور اشاره به سخنان حجت الاسلام علی سعیدی نماینده ولی فقیه در سپاه داشت که روز قبل از این نشست، ادعای دخالت سپاه در انتخابات را فاقد سند دانسته و عنوان کرده بود «وظیفه ذاتی سپاه، مهندسی معقول و منطقی انتخابات است. سپاه تنها چارچوبها و معیارها را تبیین میکند و این به معنای دخالت در انتخابات نیست.» محمود احمدی نژاد چندی بعد و در جریان یک مصاحبه زنده در رسانه ملی بر این که انتخابات باید «آزاد» برگزار شود تاکید کرد و گفت: «در مسائلی که اختلاف هست و هر کس یک گوشه را میکشد، حرف آخر را باید ملت بزند. ملت باید در انتخابات حرف آخر را بزند. احدی هم نباید تاثیری در رای مردم بگذارد. بعضی فکر میکنند باید جای مردم تصمیم بگیرند.»
این سخنان رئیس جمهوری با واکنش های زیادی روبرو شد و نهایتا این مقام رهبری بودند که نسبت به استفاده از لفظ «انتخابات آزاد» هشدار داده و تاکید کردند «انتخابات در ایران پس از انقلاب اسلامی همواره «آزاد» بوده است.»
هم صدا با رییس دولت وب سایت روزنامه ایران رسانه نزدیک به دولت نیز در مواردی هجمه هایی را علیه فعالیتهای اقتصادی و سیاسی سپاه در دستور کار خود قرار داد و مدعی شد که برخی مایلند «ضخامت دیوار بین نظامی گری و سیاست ورزی به صفر میل کند.»
ماجرای دولتیها و سپاه در سال ۹۱ به همین نقطه محدود نشد و محمود احمدی نژاد در حاشیه یکی از جلسات اسفندماه دولت مدعی دخالت این نهاد در انتخابات نظام پزشکی شد«نظام پزشکی یک نهاد صنفی است و متعلق به جامعه پزشکی و درمانی کشور است و نباید نهادهایی که مسئول نیستند در آن دخالت کنند. نهادهای امنیتی، اطلاعاتی سپاه و اطلاعاتی غیر سپاه نمیتوانند در آن دخالت کنند، این بد است. این یک تشکل جامعه پزشکی است و باید نمایندگان خودشان باشند تا بتوانند کارها را خودشان اصلاح کنند. باید گزارش این انتخابات بیاید و من در مورد آن تصمیم گیری کنم.» سخنانی که باز هم واکنش مقامات سپاهی را به دنبال داشت که در ضمن آن حضور سپاه در این انتخابات را تنها در چارچوب وظایف تعریف شده عنوان کردند.
موضع گیریهای احمدی نژاد علیه سپاه را اما برخی ریشه در روشنگریها و افشاگریهای این نهاد نظامی نسبت به برخی تحرکات جریان موسوم به جریان انحرافی می دانستند، چنانچه حجتالاسلام علی سعیدی، نماینده ولیفقیه در سپاه، نسبت به نفوذ عناصر فاسد در دولت هشدار داده بود« با وجود آنکه دولت فعلی کارهای خوبی انجام داده است، اما متاسفانه به بلایی بزرگ گرفتار شد و این بلا وجود عناصر نفوذی فاسد به معنای واقعی کلمه در دولت است که کار را به اینجا کشاندند.»
محمدعلی جعفری، فرمانده کل سپاه نیز در توصیف جریان انحرافی عنوان کرده بود« جریان انحرافی حاضر در بخش خصوصی دولت برای اثرگذاری در انتخابات آینده ازطریق پول و رانت بهدنبال یارگیری است و وجود برخی دیدگاههای اعتقادی، فرهنگی و سیاسی در بین برخی افراد اطراف رئیسجمهور نگرانیهایی را برای دلسوزان انقلاب ایجادکرده است