در حالی که پیش تر معاون وزیر نفت جاسوسی چینیها در صنعت نفت ایران را تایید کرده بود، به تازگی وزیر نفت نسبت به انجام این اقدام توسط پیمانکاران چینی میادین مشترک نفتی ابراز بیاطلاعی کرده، اما اذعان کرده که متاسفانه برخی پیمانکاران در طرف دیگر کار را بسیار بیشتر از طرف ما پیش برده اند.
ماجرای جاسوسی چینی ها در صنعت نفت ایران پس از اخراج پیمانکار چینی میدان آزادگان جنوبی که در واقع بزرگترین میدان نفتی ایران است و از بزرگترین میادین نفتی جهان به شمار می رود به میان آمد. پیمانکار چینی این پروژه نه تنها در این میدان مشترک کاری از پیش نبرد بلکه با انعقاد قرار داد با عراق به عنوان شریک ایران دراین میدان برای توسعه میدان مجنون در سمت عراق دست به کار شد و حتی اطلاعات ایران را در اختیار طرف عراقی قرار داد!
ماجرای ورود و خروج پرحاشیه چینیها به آزادگان جنوبی
اگرچه توسعه آزادگان جنوبی در سال ۱۳۸۰ (۲۰۰۱ میلادی) در جریان سفر سید محمد خاتمی، رییس جمهور وقت به ژاپن به شرکت ژاپنی اینپکس واگذار شد اما کنسرسیوم شرکتهای ژاپنی به رهبری اینپکس به رغم مذاکرههای انجام شده، در سال ١٣٨٥ از حضور در طرح توسعه میدان نفتی آزادگان جنوبی کناره گیری کرد و به این ترتیب طرح توسعه زودهنگام این میدان تا پایان دولت نهم توسط شرکت های داخلی انجام شد و در نهایت تولید آزادگان جنوبی به حدود ٥٠ هزار بشکه در روز افزایش یافت .
در ادامه انجام اقدامات برای توسعه این میدان نفتی، در اوایل دولت دهم بود که قرارداد توسعه میدان آزادگان جنوبی به ارزش ٢,٥ میلیارد دلار در قالب بیع متقابل بین شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی نفت چین به امضا رسید و در نهایت با توجه به تغییرات اعمال شده در طرح جامع توسعه، عملیات اجرایی این طرح از شهریور سال ١٣٩١ همزمان با تصویب طرح جامع تجدید نظر شده آغاز شد.
البته انعقاد قرارداد با چینی ها در حالی انجام شد که آنها در سال های اخیر سابقه درخشانی در صنعت نفت ایران نداشته اند و طرح توسعه فاز ۱۱ پارس جنوبی، توسعه میدان گازی پارس شمالی، بلوک اکتشاف و توسعه گرمسار و اجرای فاز دوم کارخانه ایران ال.ان.جی را میتوان از جمله از پروژههایی دانست که چینی ها در اجرای آنها به وعده خود عمل نکرده اند.
اما روند کار چینی ها در این پروژه همانند بسیاری دیگر از پروژههای عمرانی طبق قراردادهای منعقد شده نبود و پس از تذکرهای مکرر کتبی و شفاهی و در نهایت ابلاغ اخطار کتبی به پیمانکار چینی این طرح در اوایل زمستان سال گذشته، در حالی که شرکت چینی وعده داد که نسبت به پیشبرد پروژه اقدامات مناسب را انجام دهد اما باز هم پیمانکار چینی به وعده خود عمل نکرد.
بر این اساس در حالی که پس از مهلت ۹۰ روزه به شرکت چینی باز هم فرصت یک ماهه به این شرکت داده شد، اقدامی از سوی پیمانکار صورت نگرفت و در نتیجه حکم خاتمه قرارداد چینی ها در طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی صادر شد.
مهر تایید معاون وزیر نفت بر جاسوسی چینیها
در پی اخراج چینی ها از این پروژه علی ماجدی،معاون امور بین الملل و بازرگانی وزیر نفت درباره جاسوسی چینیهار درصنعت نفت کشور گفت که بر اساس شنیده های ما این اتفاق رخ داده است، اما اثبات این قضیه کار آسانی نیست زیرا میدان مشترک است و تعدادی از چاه ها در طرف ایرانی و تعدادی از چاه ها نیز در طرف عراقی حفاری شده است.
ماجدی با تاکید بر اینکه شرکت چینی که هم در طرف ایرانی میدان آزادگان جنوبی و هم در کنسرسیوم طرف عراقی این میدان حضور دارد نباید از اطلاعات این طرف میدان برای کشور دیگر استفاده کند،خاطرنشان کرد: اما اثبات اینکه از اطلاعات موجود در طرف ایران، برای توسعه همین میدان مشترک در طرف دیگر بهره برداری شده، به سادگی امکان پذیر نیست.
اما به رغم تایید ماجدی، بیژن زنگنه، وزیر نفت، نسبت به فروش اطلاعات ایران به عراق توسط پیمانکار چینی ابراز بیاطلاعی کرده اما گفته که متاسفانه بعضی از این پیمانکاران در طرف دیگر هم در حال فعالیت هستند و اصلا فعالیت آنها در آن طرف با این طرف قابل مقایسه نیست به طوری که در طرف مقابل خیلی بیشتر از طرف ما فعالیت کرده اند.
این اقدام چینیها در صنعت نفت ایران در حالی رخ داده که هنوز پیمانکاران چینی در میادین مشترک نفتی ایران در حال فعالیت هستند و همکاری با آنها به رغم عدم رضایت از عملکردشان در پروژهها همچنان ادامه دارد.
منبع: ایسنا