اصولگرایان نعل وارونه میزنند. این است که برای سرپوش گذاشتن بر خبرهای مگویی که ابتدا در رسانههای خودشان درز کرده است انگشت اتهام را به سمت رسانه رقیبشان نشانه میگیرند و از انتشار سخنانی شکایت میکنند که بر زبان خودشان جاری شده است. «سیدی قرمز» و «گفتوگوی سعید جلیلی با خبرنگار بهار» موضوعاتی هستند که حالا مصداق نعل وارونه رسانههای اصولگرا قرار گرفتهاند؛ خبری که هنوز اصلش در بایگانی سایتهای خبری متعلق به جریان اصولگرا موجود است و گفتوگویی که فایل صوتی آن در آرشیو گفتوگوهای خبرنگار «بهار» نگهداری میشود؛ اما برای آنها که راهی جز خلق اتهامات علیه رقیب نمیشناسند چه بهتر از اینکه او را به «انتشار مطالب خلاف واقع» متهم کنند و چشمانتظار تیر غیب برای لغو یک رسانه بنشینند؛ حتی اگر بدانند تا چه حد ادعایشان از حقیقت فاصله دارد.
گفتوگوی حقیقی و تکذیب مجازی
چهارشنبه هشتمخرداد، تیتر یک روزنامه «بهار» به نقل نظری از مجموعه نظرات سعید جلیلی، نامزد یازدهمین دوره ریاستجمهوری، اختصاص یافت. گفتوگویی که با تیتر «سعید جلیلی در گفتوگو با بهار: بسیاری از اقدامات دولت قابل دفاع است» منتشر شد. خبرنگار «بهار» با هزار زحمت توانسته بود این نامزد ریاستجمهوری را به پاسخگویی وادار کند. این درست که حمید رسایی، نماینده حامی دولت، او را از پاسخدادن به سوال خبرنگار یک روزنامه «زنجیره»ای بر حذر داشته بود، اما خبرنگار هم از او خواست اگر میخواهد رییسجمهوری آینده کشور باشد دستکم به سوال خبرنگاران پاسخ دهد. دوراهی که درنهایت سعید جلیلی به ناچار راه پاسخگوییاش را برگزید و به چند سوال پاسخ داد. جلیلی در آن گفتوگو «نامزد دولت و جبهه پایداری»بودن را نفی کرد، اما درعینحال تاکید کرد «معتقدم بسیاری از فعالیتهای دولت در عرصههای مختلف قابل دفاع است.» او وقتی با این استدلال خبرنگار بهار روبهرو شد که «محمدرضا باهنر، نادر قاضیپور، عوض حیدرپور و بسیاری دیگر از اصولگرایان که شما را دنباله دولت احمدینژاد میدانند» با گفتن این جمله که «تکلیف رسانه و جهتگیری شما مشخص است من از اول گفتم که با شما مصاحبه نمیکنم.» از پاسخگویی صریح به گمانهزنی همگروهی خود خودداری کرد. پس از انتشار گفتوگو افرادی از سوی ستاد جلیلی در تماس با «بهار» گفتوگوی منتشرشده را خلاف واقع دانستند. گویی دفاع نامزد مورد حمایتشان از عملکرد دولت به مذاقشان خوش نیامده بود و به او انتقاد کرده بودند و احتمالا با این پاسخ مواجه شدند که «من این حرفها را نگفتهام.» اعتراض حامیان جلیلی تنها یک پاسخ داشت. فرستادن فایل صوتی مصاحبهای که نعل به نعل پیاده شده بود و دستکم برای شنوندگانش جایی برای اعتراض و شکایت باقی نگذاشت. اما نعل وارونهزدن در فضای رسانهای نه به استناد نیاز داشت و نه دلیلی محکمهپسند طلب میکرد. این شد که اصولگرایان در جبهه رسانهای خود از «اقدام غیرحرفهای و خلاف اخلاق روزنامه بهار» و «درج چندسوال و جواب غیرواقعی از دکتر جلیلی» نوشتند و ناخرسندیشان از شیوه پاسخگویی جلیلی را به اتهامی علیه «بهار» تبدیل کردند؛ بیآنکه بپرسند که رسانه اگر سوال نپرسد پس چگونه باید اطلاعرسانی کند. حالا دفتر سعید جلیلی از «بهار» به اتهام انتشار آن مصاحبه شکایت کرده است؛ شکایتی که بیتردید پخش فایل صوتی مصاحبه پاسخگوی محاکمه آن خواهد بود.
ماجرای «سیدی قرمز»
اما این همه ماجرای نعل وارونه اصولگرایان نیست. دوشنبه ششمخرداد، خبرگزاری فارس در حوزه احزاب و تشکلها ذیل خبری به شماره ۱۳۹۲۰۳۰۴۰۰۱۳۷۲ نوشت: «عوامل جریان انحرافی در جلسات خود اعلام کردند ما یک سیدی قرمز داریم که در آن ناگفتهها و افشاگریهای فراوانی موجود است؛ اگر این سیدی پخش شود سرنوشت انتخابات عوض میشود.» اما همین خبر وقتی زمینه نوشتن یک گزارش شد و در صفحه اول و سوم روزنامه «بهار «با تیتر» سیدی قرمز به بازار میآید» بازنشر شد دیگر قابل تحمل نبود. این شد که سایتهای هم نحله اصولگرا با فراموشکردن خبر روز گذشته خود «سیدی قرمز» را بر سیاهه اتهامزنیهای خود علیه «بهار» افزودند و چند روز بعد هم نوا با هم تیتر زدند: «طرح جدید جریان فتنه و باند انحراف موسوم به طرح «سیدی قرمز» فاش شد»، اما حتی در این رویکرد فرافکنانه هم «سیدی قرمز» از سوی آنها انکار یا تکذیب نشد. «فارس» در خلال متهمکردن «بهار» به همراهی با «باند انحراف» نوشت: «جریان فتنه و جریان انحرافی قرار است در یک اقدام هماهنگ و برنامههای ازپیشتعیینشده بهزودی یک سیدی «سیدی قرمز» حاوی اسناد مجعول و مطالب ساختگی علیه یکی از نامزدهای اصولگرا منتشر کرده و یکی دیگر از نامزدها را مورد حمایت قرار دهند. این اقدام هماهنگ برای برهمزدن موازنه سیاسی و آرایش سیاسی انتخابات پیش روست. خبرها حاکی از آن است که باند فتنه قرار است در دوسهروز مانده به انتخابات، ائتلافی تاکتیکی را با جریان فتنه شکل داده و به سرعت از نامزدی خاص حمایت کنند تا میزان آرای وی را بالا ببرند.» چند رسانه دیگر هم در روزهای بعد درباره «سیدی قرمز» نوشتند. به این ترتیب گویا «سیدی قرمز»، «مجعول و ساختگی» یا «مستند و واقعی» قابل انکار نبود، اما حرفزدن از آن تنها از سوی «بهار» غیرقابل تحمل میکرد. این روزها رسانههای اصولگرا که در تعدد و تشابه حریف میطلبند، درحالیکه منبع اولیه «خبرگزاری فارس» بوده است، نعل وارونه میزنند. خطای درزکردن خبرها و انتشار حرفهای ناصواب سیاستمدارانشان را پای دیوار کوتاه رسانههای رقیب میگذارند و به مخاطبانشان نشانی اشتباه میدهند؛ غافل از آنکه مخاطبان از هر دست که باشند نشانی درست را بهخوبی خواهند یافت.