به گزارش ایسنا، در مراسم خاکسپاری این هنرمند که روز اول اردیبهشت ماه در تالار وحدت برگزار شد، داوود فتحعلی بیگی کارگردان تئاتر و یکی از هنرمندان تئاتر آئینی-سنتی با تسلیتگویی به حاضران گفت: یکی از برجستهترین هنرمندان تخت حوضی را از دست دادیم.
او از هنرمندان، مردم و دوستان سعدی افشار که در مدت بیماریاش او را تنها نگذاشتند سپاسگزاری کرد و افزود: در سوگ مردی نشستهایم که نام و یادش همیشه یادآور جشن شادی و مراسمهای شادیآور است. میراث به یادگار مانده از او که به ما رسیده میراثی گرانقدر است.
این پژوهشگر تئاتر افزود: اگر شرایط مناسب بود امروز نه تنها آثار باقیمانده از سعدی افشار چراغ راه نمایش ایرانی بود بلکه تعداد هنرمندان این رشته بیش از انگشتان یک دست بود.
فتحعلی بیگی به ویژگیهای سعدی افشار اشاره کرد و افزود: او حاضر جواب بود و حرف را به موقع میگفت ، کلام را گران میفروخت اما به موقع. هرگز دیر نمیآمد، بسیار متواضع بود و اگر از هنرمندی انتقادی داشت به روی او نمیآورد. سعدی جزو معدود هنرمندانی بود که در تمام نقاط ایران برای مردم نمایش اجرا کرد و در نوع کار خود حرفهای بود.
این کارگردان تئاتر خاطرنشان کرد: «سعدی» خود را سیاه نمیکرد که سیاهپوستان را دست بیاندازد بلکه رنگ سیاه او رنگ دانایی بود. او تنها سیاهبازی نمیکرد هرچند این ویژگی به مرور در زندگی شخصی او هم اثر گذاشت.
فتحعلی بیگی در پایان سخنانش با صدای اندوه بار قطعه شعری از سعدی شیرازی خواند و گفت: خوش به حال کائنات که امشب چه مجلس شادی دارند.
مجید جعفری دیگر هنرمند تئاتر نیز به نمایندگی از انجمن تئاتر آزاد قطعه شعری خواند و افزود: سعدی نغمه خود، خوش خواند و برفت. روحش شاد و یادش گرامی.
او ادامه داد: سعدی سلطان طنز و کمدی بود اما همواره کلامش عمیق و پرمحتوا بود. انسانی ساده بود اما ژرف میاندیشید، زمانی گفت کاش میتوانستیم کتاب زندگی را از انتها بخوانیم که در آن صورت اینگونه زندگی نمیکردیم.
ایرج راد دیگر هنرمند تئاتر و مدیرعامل خانه تئاتر به عنوان آخرین سخنران این برنامه گفت: سعدی افشار هم رفت. بالاخره همه روزی به دنیا میآیند و میروند ولی برخی افراد اثرگذار زندگی میکنند و زندگیشان بیحاصل و بیثمر نمیگذرد.
او اضافه کرد: کمتر کسانی هستند که ماندنی و ماندگار باشند و سعدی افشار جزو آنها بود. او در شرایطی بسیار سخت و در محیطهایی بسیار عجیب زندگی کرد اما سالم و سربلند از این محیطها بیرون آمد و ماندگار شد و به همین دلیل همه هنرمندان برای او ارزش قائل هستند. برای او که بدون حمایت و پشتیبان به تنهایی در محلههایی فقیر نشین کار کرد و بالا آمد و امروز به عنوان یکی از بازیگران شاخص تئاتر سنتی ایران شناخته میشود.
ایرج راد از طرف خانه تئاتر ایران درگذشت سعدی افشار را تسلیت گفت و افزود: مطمئنم نام سعدی در تاریخ تئاتر مملکت همواره خواهد ماند و ارزش خود را خواهد داشت.
در این برنامه قطعهای ادبی نیز از طرف جمشید مشایخی و انجمن بازیگران خوانده شد.
مراسم خاکسپاری سعدی افشار با حضور هنرمندانی همچون اسماعیل خلج، محمد چرمشیر، کوروش نریمانی، علی دهکردی، مهدی میامی، حسین کیانی، حسین مسافر آستانه، بهزاد فراهانی، بهمن مفید، هنگامه مفید،حسین فرخی، فرهاد شریفی، حمیدرضا اردلان، علیرضا ناصحی، علیاصغر دشتی، محمد ساربان، خسرو احمدی، محمدحسین ناصربخت، ملکه رنجبر،گیتی معینی، محمد باقر قهرمانی، علی عابدی، روحالله جعفری، وحید آقاپور و... برگزار شد.
در این برنامه مدیران همچون حمید شاهآبادی،قادرآشنا، محمد علی خبری، محمدرضاالوند،اردشیر صالحپور، شهرام کرمی،اتابک نادری و ... حضور داشتند.
اجرای این برنامه را جواد انصافی دیگر هنرمند و پژوهشگر تئاتر برعهده داشت. در کنار این هنرمندان تعداد زیادی از اهالی محله سعدی افشار و بچههای تئاتر آزاد هم حضور داشتند.
پیکر سعدی افشار روی دست این هنرمندان و بچههای محله به سمت قطعه هنرمندان بهشت زهرا(س) بدرقه شد تا او دیگر بیآرامد و دیگر غصهی آمپولهای چندمیلیونی و غم تنهاییاش را نخورد.