طرح کالابرگ الکترونیک درحالی از خردادماه سال ۱۴۰۲ در راستای حفظ سفره غذایی مردم از تورم کلید خورد و با اجرای مرحله به مرحله آن هفت دهک درآمدی تحت پوشش قرار گرفت که با اتمام کار دولت سیزدهم، برای چندین ماه دیگر خبری از اجرای آن نبود، چراکه به گفته وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی در دولت چهاردهم، اعتباری برای اجرای کالابرگ در بودجه ۱۴۰۳ دیده نشد؛ این درحالیست که رئیس مجلس در جدیدترین اظهارات خود در این باره اعلام کرده که در قانون بودجه ۱۴۰۴، بحث کالابرگ الکترونیک برای ۱۵ کالای اساسی مورد تأکید قرار گرفته است.
به گزارش ایسنا، طرح «مردمیسازی و توزیع عادلانه یارانهها» که از اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۱ برای افزایش رفاه و آسایش مردم در دستور کار دولت سیزدهم قرار گرفت؛ به گونهای اجرا شد که خانوارهای مشمول سه دهک اول مبلغ ۴۰۰ هزار تومان و دهکهای چهارم تا نهم نیز مبلغ ۳۰۰ هزار تومان یارانه دریافت کنند.
پس از گذشت یک سال از اجرای این طرح، یعنی از خردادماه سال ۱۴۰۲ طرح «کالابرگ الکترونیک»، در راستای افزایش رفاه، حفظ سفره غذایی مردم از تورم و ایجاد سلامت بیننسلی کلید خورد و به دنبال آن، ۱۱ قلم کالای اساسی شامل گوشت منجمد گوساله، برنج ایرانی، حبوبات، شیر کمچرب، پنیر UF، ماست کمچرب، مرغ، تخممرغ، روغن مایع، ماکارونی و قند و شکر با تأیید انستیتوی تغذیه ایران جهت تامین امنیت غذایی مردم در سبدی غذایی تعریف و به دنبال آن، طی چند فاز اجرایی و با گسترش اجرای کالابرگ الکترونیک، هفت دهک درآمدی در صورتی که ۲۰۰ هزار تومان از مبلغ یارانه خود را از میان ۱۱ قلم کالای سبد غذایی تعریف شده خریداری میکردند، مشمول دریافت یارانه تشویقی ۱۲۰ هزار تومانی میشدند.
با آغاز ایام دهه فجر و در راستای حمایت غذایی از خانوار یارانهبگیر با اولویت خانوار دهکهای یک تا ۷ درآمدی، دولت از ۱۷ بهمنماه به مدت سه ماه (تا ۱۸ اردیبهشتماه سال ۱۴۰۳) مرحله جدید طرح کالابرگ الکترونیک را تحت عنوان «طرح فجرانه» اجرا کرد که در فاز جدید این طرح «شرط ۲۰۰ هزار تومان خرید از یارانه» حذف شد و اعتبار تشویقی از ۱۲۰ هزار تومان به ۲۲۰ هزار تومان افزایش یافت. در این طرح، یک سبد ۱۱ قلمی برای تامین حداقل کالری، پروتئین، ریزمغذی و ویتامینهای لازم برای هر فرد (منطبق با نظر انستیتو تغذیه ایران) با قیمتهای مبنای سال ۱۴۰۱ انتخاب و مابه التفاوت قیمت سبد مبنای سال ۱۴۰۱ با قیمت روز (۱۴۰۲) از محل یارانه جدید دولت تامین شد، به این صورت که قیمت روز سبد مشتمل بر ۱۱ قلم، ۷۴۳ هزار و ۷۵۰ تومان بود که خانوار دهکهای اول تا هفتم در صورت خرید بسته باید قیمت سال ۱۴۰۱ را به مبلغ ۵۲۳ هزار و ۳۰۰ تومان از جیب خود پرداخت میکردند و مابهالتفاوت آن تا قیمت روز به مبلغ ۲۲۰ هزار و ۴۵۰ تومان از محل اعتبار جدید دولت تامین میشد.
پس از آن و با روی کار آمدن دولت چهاردهم، برای چندین ماه دیگر خبری از اجرای طرح کالابرگ الکترونیک نبود تا اینکه درنهایت، احمد میدری- وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعیِ دولت چهاردهم در حاشیه برنامهای در پاسخ به سوال خبرنگاران درخصوص اجرای این طرح اعلام کرد که اعتباری برای اجرای طرح کالابرگ در بودجه سال ۱۴۰۳ دیده نشده است.
این درحالیست که شامگاه پنجشنبه (۴ بهمنماه ۱۴۰۳) محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در مراسم چهلوسومین سالگرد «حماسه ششم بهمن آمل» با اشاره به پیگیری موضوع کالابرگ الکترونیک در مجلس یازدهم و زمان دولت سیزدهم برای کاهش فشار بر اقشار ضعیف، عنوان کرد: کالابرگ الکترونیک برای تعدادی از اقلام اصلی معیشتی و چند قلم اصلی جهیزیه برای آغاز زندگی زوجهای جوان در مجلس تصویب شد تا تورم به مردم فشار نیاورد و دولت باید به هر شکلی میتواند این کالابرگ را برای ۵ تا ۷ دهک پایین جامعه تأمین کند. روشن است که این کالابرگ باید برای کسانی باشد که به آن نیازمندند. قیمت کالاها نباید بیش از میزانی که حقوق یک کارگر و کارمند اضافه میشود، افزایش پیدا کند و اگر این اتفاق افتاد دولت باید با کالابرگ آن را جبران کند و این باید مبنای کار باشد که به معنای توجه به مردم است.
رئیس مجلس در ادامه با تأکید بر اینکه باید از ظرفیتهای مردم در حوزه سرمایهگذاری استفاده کنیم، گفت: امروز بسیاری از سرمایهگذاران احساس امنیت و ثبات در حوزه اقتصادی ندارند که باید به آن توجه شود و ما نیز در حال تلاش هستیم تا با همکاری دولت در راستای اجرای احکام برنامه هفتم پیش برویم تا شرمنده مردم عزیز نباشیم.
براساس اظهارات وی، در قانون بودجه ۱۴۰۴، بحث کالابرگ الکترونیکی برای ۱۵ کالای اساسی مورد تأکید قرار گرفته است. این طرح با هدف کمک به مردم در تأمین نیازهای روزمره آنها مطرح شده است و دولت مکلف شد افزایش قیمتهای کالاهای اساسی را با کالابرگ الکترونیک جبران کند.