اکبری در گفتوگوی تلویزیونی با شبکه خبر با ارائه توضیحاتی در مورد فضای میدانی سوریه طی روزهای گذشته در شهرهایی چون حلب، حما و حمص گفت: قبل از اینکه نیروهای مسلح به دمشق وارد شوند، پایتخت دچار اغتشاش شد و به نوعی سقوط کرد، از دیگر سو هیات دولت سوریه شب گذشته تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت که هیچ مقاومتی در پایتخت صورت نگیرد بلکه به صورت مسالمتآمیز کل دولت و حکومت و بخشهای مختلف را واگذار کنند و این را طی بیانیهای که نخستوزیر اعلام کرد به اطلاع مردم و در واقع نیروهای مسلح رساند.
او با اشاره به ورود مسلحین به دمشق، گفت: این موضوع قابل پیشبینی بود و در راستای این موضوع ما تدابیر لازم را در سفارت اندیشیده بودیم و موقعی که به سفارت ایران در سوریه تعرض شد، تقریباً هیچ یک از همکاران ما از دستگاههای مختلف جمهوری اسلامی در آنجا حضور نداشتند و اقدامات و تدابیر لازم پیشبینی شده بود.
اکبری با بیان اینکه «در راستای تدابیر اندیشیده شده بخشی از امکاناتمان را از سفارت خارج کرده بودیم و خوشبختانه فردی از دیپلماتها و کارکنان محلی مان آسیب ندید»، خاطرنشان کرد: برخی از وسایل و امکانات در سفارت باقی مانده بود که در اثر تعرضی که انجام شده آسیب دیدهاند.
سفیر ایران در سوریه گفت: این تعرض خلاف قوانین بین گالمللی است و کسانی که به نوعی در سوریه حرکت خود را از ۲ هفته پیش آغاز کردند و بخشهای مختلف این کشور را تصرف کردند، باید پیشبینیهای لازم را در مورد این مسائل میکردند که نکردند.
اکبری ادامه داد: بعد از سقوط حمص ارتش سوریه در هیچ کجا نه تنها مقاومت نکرد بلکه مردم هم مقاومت نکردند و به این نتیجه رسیدند که به هر حال باید شرایط را به طور مسالمتآمیز واگذار کنند که خون بیشتری ریخته نشود و اینکه هر مقاومتی ممکن است نتواند معادله را عوض کند.
او تاکید کرد: بعد از سقوط حلب اراده نظامی به تبع آن اراده دولتی و مردمی در سوریه به این رسید که به صورت مسالمت آمیز این حادثه را بپذیرد و این شرایط رقم بخورد.
او با بیان اینکه «جرم بشار اسد، این بود که در جبهه و محور مقاومت بود»، گفت: جریانی که در سوریه در حال حاضر قدرت را در دست گرفته میخواهد حکومت کند، در حالی که قبلاً با جریانی مثل داعش روبرو بودیم که میخواست از بین ببرد.
جرم اسد، حضور در جبهه مقاومت بود
او در مورد حمله به سفارت ایران در سوریه گفت: من پیشبینی میکردم که در جریان این تحولات با سه گروه روبرو باشیم؛ یک گروه اغتشاشگر که دنبال تخریب و غارت هستند و گروه دوم جریان امنیتی است که به دنبال ایجاد ناامنی است و به نوعی به رژیمی مثل رژیم صهیونیستی وابسته هستند.
اکبری ادامه داد: جریان سوم، جریانی است که میخواهد حکومت کند، این جریان امروز عصر وارد شد و بر حفظ امنیت امکان دیپلماتیک تاکید کردند.
سفیر ایران گفت: ما تدابیر لازم را برای انتقال اسناد و و دیپلماتهای خود کرده بودهایم، چند نفر از دیپلماتهای ما در سفارت مستقر بودند که هنگام نماز صبح امروز خارج شدند.
او با اشاره به تعرض به سفارت ایران در دمشق افزود: کسانی که می خواهند حکومت کنند، عموما این نوع کارها این کار نمیکنند.
تجزیه سوریه محتمل نیست
سفیر ایران در سوریه در پاسخ به این سوال که برخی معتقدند ممکن است که سوریه نیز با سرنوشتی چون لیبی روبرو شود و یا این که دچار تجزیه شود، گفت : در هر کشوری که بخواهد تجزیه انجام شود باید زمینه آن وجود داشته باشد، به نظرم این موضوع خیلی در مورد سوریه محتمل نیست.
او افزود: ممکن است که سوریه به یک میدان نبرد برای تعدادی از کشورهای اسلامی، غیر اسلامی و صهیونیستها تبدیل شود.
اکبری گفت: تشکیل دولت مرکزی مقتدر در سوریه مطلوب برخی از کشورها نیست.
سفیر ایران در سوریه گفت: بزرگترین نگرانی من این است که مردم سوریه با مشکل امنیت روبرو شوند.
اکبری با اعتقاد بر اینکه ممکن است به خاطر دخالت های بیگانگان، درگیریها در سوریه گسترش پیدا کند، در بخش دیگر صحبتهای خود به موقعیت ژئوپلیتیک سوریه از جمله هممرزی آن با رژیم صهیونیستی اشاره کرد و افزود: با توجه به این موقعیت ممکن است دخالتهای بیگانگان در سوریه بیشتر از کشوری چون لیبی باشد.
او تاکید کرد: مردم سوریه باید در تعیین آینده خود نقش بیشتری ایفا کنند و اگر مردم نتوانند نقش ایفا کنند، با توطئههای بیگانه روبرو میشوند و در این صورت نمیتوان آینده خوبی برای سوریه پیشبینی کرد.
تفاوت امروز و ۱۲ سال پیش سوریه
اکبری در پاسخ به این سوال که چه تفاوتی میان تصمیم امروز دولت سوریه و ۱۲ سال پیش وجود دارد، گفت: تفاوت اصلی در توان رزمی و دفاعی کشورهاست. بشار اسد در شرایطی که گزینهای جز تسلیم یا جنگ نداشت، ترجیح داد با آگاهی از هزینههای سنگین، مقاومت کند تا هویت تاریخی و ملی سوریه حفظ شود.
او تصریح کرد: اما امروز، ضعف در توان دفاعی باعث شد دولت سوریه تصمیم به واگذاری مسالمتآمیز قدرت بگیرد تا از خونریزی و تخریب بیشتر جلوگیری شود.