۰
شنبه ۱۷ آذر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۵۲
نشست فرمت آستانه در دوحه برگزار شد

رایزنی‌های جدی درباره سرنوشت دمشق

به موازات زد و خوردهای شدید ارتش سوریه و معارضین، چانه‌زنی‌های دیپلماتیک در عالی‌ترین سطح دنبال می‌شود. وزیرامورخارجه ایران پس از نشست سه‌جانبه بغداد با وزرای امورخارجه سوریه و عراق راهی دوحه شده‌است تا با همتایان روس و ترکیه‌ای گفت‌وگو کند.
رایزنی‌های جدی درباره سرنوشت دمشق
گروه دیپلماسی: به موازات زد و خوردهای شدید ارتش سوریه و معارضین، چانه‌زنی‌های دیپلماتیک در عالی‌ترین سطح دنبال می‌شود. وزیرامورخارجه ایران پس از نشست سه‌جانبه بغداد با وزرای امورخارجه سوریه و عراق راهی دوحه شده‌است تا با همتایان روس و ترکیه‌ای گفت‌وگو کند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،نشست بین المللی دوحه با مشارکت وزیر امور خارجه کشورمان که در رأس هیاتی در قطر حضور دارد، آغاز به کار کرد. عراقچی در دوحه قطر علاوه بر دیدارهای دوجانبه، در نشست دوحه (دوحه فروم) شرکت کرد.
وزارت خارجه قطر امروز شنبه اعلام کرد که «محمد بن عبدالرحمن آل ثانی» وزیر امور خارجه این کشور با «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران درمورد آخرین تحولات سوریه و غزه تبادل نظر کرد.
وزیر خارجه قطر در این گفت و گو بر موضع شفاف کشورش مبنی بر دعوت از تمام طرف‌ها برای گفت وگو در راستای پایان بحران سوریه تاکید کرد.
محمد بن عبدالرحمن همچنین با «هاکان فیدان» وزیر خارجه ترکیه درمورد تحولات منطقه و سوریه تلفنی رایزنی کرد.
وی گفت که دوحه تحولات اخیر سوریه را با نگرانی دنبال می‌کند.
وزیر خارجه قطر در گفت وگو با همتای ترکیه ای خود بر لزوم عدم آسیب دیدن غیرنظامیان در این درگیرها تاکید کرد.
وی در این گفت وگو هم خواستار گفت وگوی تمام طرف‌ها برای حل بحران سوریه شد.وزیر خارجه قطر در ادامه رایزنی‌های دیپلماتیک خود با «ایمن الصفدی» وزیر خارجه اردن نیز درمود تحولات منطقه و سوریه گفت وگو کرد.
حضور در دوحه با موضوع سرنوشت دمشق
«سید عباس عراقچی» وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران که در دوحه به سر می‌برد، روز شنبه و در حاشیه نشست دوحه فروم گفت: این همایشی است که هر سال برگزار می‌شود و مجموعه‌ای از سیاستمداران، اقتصاددانان و اهالی رسانه در دوحه جمع می‌شوند و مسائل مختلف را به بحث می‌گذارند. این نشست فرصتی است که وزیران خارجه شرکت کننده نیز دیدارهای جانبی با یکدیگر داشته باشند.
وزیر خارجه ایران ادامه داد: من امسال قصد اولیه برای شرکت در اجلاس دوحه را نداشتم ولی تحولاتی که در منطقه پیش آمد، به خصوص در سوریه و قراری که با وزیران خارجه ترکیه و روسیه برای برگزاری نشست آستانه داشتیم، باعث شد در این نشست شرکت کنیم.
رایزنی صریح با فیدان
وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت‌وگوی خود با خبرنگاران در قطر با بیان اینکه «گفت‌وگویی بسیار صریح و مستقیم با وزیر امور خارجه ترکیه و جلسه مبسوطی را با امیر قطر داشتم» افزود: محور اصلی هر ۲ دیدار، تحولات سوریه و موضوعات مرتبط با آن بود؛ از جمله اینکه چه مسیری باید در حمایت از مردم سوریه، حفظ تمامیت ارضی این کشور و جلوگیری از پیامدهای احتمالی هرگونه تحول در منطقه و حوزه پیرامونی اتخاذ شود.
او در پاسخ به این سوال که آیا در جریان این رایزنی‌ها به تصمیم خاصی نیز رسیده‌اید؟ گفت: الان در مرحله‌ای هستیم که همه در حال رایزنی هستند و زود است که تصمیمی گرفته شود، تحولات میدانی به صورت سریع در حال رخ دادن است و وضعیت بسیار سیال است‌.
عراقچی ادامه داد: کماکان به حمایت‌های خود از مردم و دولت سوریه ادامه می‌دهیم، اکنون یک کارزار سیاسی در جریان است که باید در آن ایفای نقش کنیم و در حال انجام رایزنی‌های مربوط به این موضوع هستیم.
تاکید بر آغاز گفت‌وگوهای سیاسی در سوریه در نشست آستانه
در نهایت عصر دیروز نشست فرمت آستانه با حضور وزرای خارجه ایران، ترکیه و روسیه در دوحه برگزار شد.
«سید عباس عراقچی» پس از پایان نشست وزرای خارجه روند آستانه در دوحه قطر بر پایان فوری درگیری‌ها در سوریه تاکید کرد. عراقچی طی اظهاراتی در جمع خبرنگاران گفت: امروز جلسه بسیار خوب روند آستانه را با حضور وزیران خارجه ترکیه و روسیه داشتیم و در انتهای جلسه نیز نماینده ویژه دبیر کل سازمان ملل در امور سوریه به جلسه ملحق شد.
او با بیان اینکه «در این جلسه مسائل روز و جاری سوریه مورد مذاکره قرار گرفت»، تصریح کرد: در این جلسه بر این موضوع تاکید شد که درگیری‌ها در سوریه باید فوراً خاتمه پیدا کند، تمامیت و حاکمیت ارضی سوریه محترم شناخته شود و در این زمینه به قطعنامه سازمان ملل در این خصوص مراجعه شود و گفت‌وگوهای سیاسی بین دولت سوریه وگروه‌های معارض مشروع سوریه شروع شود. این دیپلمات عالی‌رتبه جمهوری اسلامی ایران همچنین گفت: قرار شد که با دولت سوریه در این زمینه صحبت کنیم، من مشورت‌های خود را با دمشق خواهم داشت و روسیه نیز با مقامات سوریه رایزنی و گفت‌وگو خواهد داشت و انشالله با رایزنی با دولت‌های دیگر کار را به پیش می‌بریم. «سرگئی لاوروف» وزیر امور خارجه روسیه نیز پس از نشست روند آستانه بر مقابله با تروریست‌ها و حفظ حاکمیت و تمایمیت ارضی سوریه تاکید کرد.
لاوروف گفت: اجازه دادن به گروه‌های تروریستی برای کنترل خاک سوریه غیرقابل قبول است. «تحریر الشام» در سوریه یک گروه تروریستی است. لازم است بین گروه‌های تروریستی مانند تحریر الشام که سازمان ملل آنها را تروریستی شناخته است و سایر گروه‌های مخالفی که تروریست تلقی نمی‌شوند، تمایز قائل شد.
وزیر خارجه روسیه با بیان اینکه «بر وحدت خاک سوریه و ضرورت پایان فوری خصومت‌ها تاکید داریم و از ابزار دیپلماتیک برای توقف خون‌ریزی در سوریه استفاده می‌کنیم»، گفت: ما می‌خواهیم اطمینان حاصل کنیم که کشور سوریه یکپارچه باقی می‌ماند. روسیه تلاش می‌کند هر کاری که می‌تواند برای مبارزه با تروریست‌ها در سوریه انجام دهد. ما از طریق هوایی به ارتش سوریه برای مقابله با حملات تروریستی کمک خواهیم کرد. نقش روسیه مبارزه با گروه‌های تروریستی در سوریه است حتی اگر آن‌ها بگویند دیگر تروریست نیستند. با این حال وی گفت که درباره آینده اوضاع سوریه گمانه زنی نمی‌کند.
لاوروف تاکید کرد: در نشست آستانه در دوحه درباره لزوم حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه به توافق رسیدیم. امروز با ایران و ترکیه به توافق رسیدیم که یک فراخوان قوی برای دستیابی به امنیت و ثبات در سوریه صادر کنیم. روسیه، ترکیه و ایران خواستار آغاز گفت‌وگو بین دولت سوریه و مخالفان قانونی شدند. روسیه، ترکیه و ایران خواستار توقف فوری خشونت در سوریه شدند. وزیر خارجه روسیه افزود: روابط سوریه و ترکیه بدون شک عادی خواهد شد. ایده‌هایی وجود دارد که چگونه ترکیه می‌تواند به حفظ تمامیت ارضی سوریه کمک کند. مخالفان سوریه باید به سخنان ایران، ترکیه و روسیه برای توقف خصومت‌ها گوش دهند. روسیه با همراهی ترکیه و ایران اقداماتی را برای اطمینان از تحقق درخواست‌ها برای کاهش تنش در سوریه انجام خواهد داد. نشست امروز روسیه، ایران و ترکیه از دوحه باید برای طرف‌های درگیر در سوریه درک شود و با دقت به آن گوش فرا دهند.
لاوروف گفت: ما برای مردم سوریه بسیار متاسفیم، همدردی خود را با مردم سوریه که به مهره بازی‌های ژئوپلیتیک تبدیل شده‌اند، ابراز می‌کنیم. لاوروف درباره گزارش رسانه‌ها مبنی بر خروج نیروهای روسیه از پایگاه شهر طرطوس سوریه اظهار داشت: موضوع مربوط به مانورهای دریایی است که در دریای مدیترانه انجام می‌شود.
او گفت: بلایایی که در فلسطین و سوریه رخ می‌دهد، ناشی از سیاست آمریکا و تمایل آن به تداوم هژمونی است. استفاده از تروریست‌ها برای دستیابی به اهداف ژئوپلیتیکی غیرقابل قبول است.
دیپلمات ارشد روسیه همچنین طرح بایدن در غزه نیز گفت: این طرح در مورد چیز خاصی که بتوان آن را اجرا کرد، صحبت نمی‌کند. تا زمانی که دولت واقعی فلسطین وجود نداشته باشد، ما شاهد افراط گرایی بیشتری خواهیم بود و حذف همه اعضای جنبش حماس ممکن نیست.
وی همچنین گفت که «اسرائیل در غزه درست عمل نمی‌کند، حتی در جهت منافع خودش».
کد مطلب: 227991
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *