; ?>; ?>
به گزارش مردم سالاری آنلاین، احمد اشتیاقی تحلیلگر بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار جماران (جی پلاس)، درباره افزایش قیمت ارز در بازار اظهار کرد: افزایش قیمتی که در بازار شاهد بودیم نشات گرفته از فضای سیاسی اخیر در خاورمیانه بود.با توجه به فضایی که تاکنون رصد شده ظاهرا درگیری به زودی ختم به خیر نمیشود.
وی ادامه داد: بازار این ریسک ناشی از فضایی که ایجاد شده را در نرخ دلار لحاظ کرد. از لحاظ بنیادی اتفاق خاصی برای بازار نیفتاده بود که این روند بخواهد افزایشی به خود بگیرد و صرفاً ناشی از این موضوع بود. همچنین بانک مرکزی چند ماهی توانسته بود دلار را زیر 50 هزار تومان نگه دارد و فضای انتظار تورمی را تعدیل کند. در همین راستا بازار ارز با آرامشی بر روی محور 50 هزار تومان به کار خود ادامه داد، ولی یکباره این فضا و معاملات خیلی ها نیز در این قبال بهم خورد.
اشتیاقی تصریح کرد: با توجه به ایجاد التهابی که در اقتصاد ایران از باب ادامه دار بودن فضای اقتصاد کلان و اقتصاد سیاسی که به نقطه تثبیتشدهای نرسیده است. همچنین شرایط تحریمها برای ما جاری است و بازار این احساس خطر را میکند که ورود ایران به این موضوع ممکن است فضای صادرات نفتی را دچار وقفه کند اما خب به هر حال اوضاع الان کمی بهتر شده است.. لذا اگر درآمدهای ارزی با کاهش مواجه شود، این شکل میتواند تقاضای اضافه برای نگاه سرمایهگذاری به ارز یا خریدهای احتیاطی توسط تولیدکنندهها و واردکنندهها را ایجاد کند.
این کارشناس اظهار کرد: در چنین شرایطی رشد بازار در این نقطه می تواند متوقف شود و دلار در کانال 53 و 52 هزار تومان بماند تا مجددا بازار دوباره ارزیابی کند که آیا از لحاظ سیاسی این وضعیت ادامهدار است و چه تصمیماتی ایران میگیرد و به دنبال آن جامعه جهانی چه تصمیماتی را در قبال موضوع درگیری حماس با اسرائیل و نحوه حضور ایران در این کارزار میگیرد.
اشتیاقی اضافه کرد: به نظر من، افزایش دلار تا به این قیمت خواهد بود و روی این محور ثابت میشود. فقط ریسک سیاسی بر روی بازار دلار و طلاست که این موضوع باعث افزایش قیمت دلار و طلا شده است.
وی با اشاره به راهکاری که دولت باید در این زمینه پیدا کند، به جماران پاسخ داد: یک حالت کلی داریم که به نسبت بازارهای موازی دلار کمتر رشد کرده است. اگر رشد بازارها را از اواخر سال 96 در نظر بگیریم تا امروز میبینیم بازارهای موازی از جمله مسکن و خودرو و کالاهای دیگر رشد حداقل حدود 15 برابر به خود گرفته است. وقتی قیمت مسکن را در تهران نسبت به اواخر سال 96 نگاه کنید بالغ بر 15 برابر افزایش پیدا کرده است یا خودرو را نگاه کنیم تقریباً 25-24 برابر افزایش قیمت داشته است. سایر کالاها نیز به همین شکل افزایش داشته است.
این کارشناس ادامه داد: اینکه بگوییم آیا بانک مرکزی در حال حاضر قدرت دارد در برابر افزایش قیمت دلار بایستد چنین ابزاری در اختیار ندارد. با توجه به اینکه این موضوع خارج از کنترل بانک مرکزی است و قاعدتاً آنها هم ابزاری برای این مواقع در اختیار ندارند. کلاً فضای بازار ایران هیچگونه ابزار نوینی در اختیار ندارد؛ یعنی نه اوراق مشارکت ارزی داریم، نه آتیه ارز داریم و به طور کلی ابزارهای نوین در اختیار بانک مرکزی غیر از اینکه بخواهد کف بازار دلار فیزیکی را تامین کند ابزار دیگری ندارد و اگر نتوانیم جلوی انتظارات تورمی مردم را که ناشی از این موضوع سیاسی است، بگیریم بعید میدانم بانک مرکزی توفیقی پیدا کند.
وی گفت: موضوعی که پیش آماده سیاسی و به تصمیمات سران نظام برمیگردد و قاعدتاً امیدواریم جوی را شاهد باشیم که ایران بتواند موضعگیری بهتری داشته باشد تا خود را از این درگیری خارج کند. در آن صورت انتظارات تورمی فروکش میکند؛ کما اینکه بنابر موضع گیری های اخیر، چنین هم شد و التهاب بازار ارزش کاهش پیدا کرد. در این صورت می توان انتظار داشت مسیر دلار میتواند روند کاهشی بیشتری بگیرد. بنابراین در مجموع در این شرایط و تا زمانی که تکلیف قطعی مواضع ما در آینده روشن نشود ما نمیتوانیم خیلی نظر قطعی بدهیم و باید صبر کنیم و فضا را از نظر سیاسی مورد ارزیابی قرار دهیم.
اشتیاقی براین باور است: بانک مرکزی دلار به اندازه کافی برای مواجه با پولهایی که به سمت ارز میرود را ندارد و صلاح نیست دلارها را به این شکل هزینه کند. زمانی میتوانیم شاهد کاهش ارز باشیم که قدری فضایی که الان وجود دارد از ناحیه ایران تلطیف شود.