; ?>; ?>
مرداد ماه سال گذشته سامانه توثیق الکترونیک (هوشمند ستاره) راهاندازی شد و قرار بر این شد که سهامداران بتوانند با ارزش سهام خود تسهیلات دریافت کنند و در واقع سهام آنها، وثیقه وام بانکی شود و حتی فراتر از آن، امکان صدور قرار وثیقه سهام برای دستگاههای قضایی فراهم شود اما با گذشت یک سال از راهاندازی این سامانه اما همچنان بانکها تمایلی برای توثیق سهام ندارند در حالی که قرار بود سهام عدالت هم نقش وثیقه را داشته باشند تا دارندگان آن از وام بانکی استفاده کنند.
«محمد باغستانی» مدیرعامل شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه (سمات) درباره همکاری بانکها با سامانه ستاره برای وثیقه قرار دادن سهام و پرداخت تسهیلات با این وثیقه اظهار داشت: در حال حاضر بسیاری از بانکها در حال مذاکره برای استفاده از این سامانه هستند و برخی از بانکها هم از این توثیق استفاده میکنند.
وی با بیان اینکه حتی بانکهای خصوصی هم برای به کارگیری سامانه ستاره و استفاده از این امکان در حال مذاکره هستند، گفت: برخی از بانکها در حال پیاده سازی این سرویس در سامانههای خود هستند. اما اینکه از لحاظ کسب و کار این امکان چقدر ارزنده و جذاب است و بانکها با چه مدلی این سرویس و خدمات را پیاده سازی کنند، به سیاستهای خود آن بانک مربوطه برمیگردد.
مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی ادامه داد: در حال حاضر جمعیت قابل توجهی از مشتریان حقیقی و حقوقی البته به ویژه حقوقیها خواستار استفاده از این سرویس هستند و این میتواند ابزار خوبی برای بانکها محسوب شود.
باغستانی در پاسخ به این سوال که برای وثیه گذاشتن سهام، ارزش این سهام باید چقدر باشد و کف ارزشی چقدر در نظر گرفته شده، تاکید کرد: برای ارزش سهام در سامانه توثیق کفی در نظر گرفته نشده و حداقل ارزش با توجه به استراتژی بانکها تعیین میشود که بر اساس آن برای رقم مشخصی از تسهیلات چه میزان سهام برای وثیقه در نظر بگیرد و قاعدتا رقم برای هر ۳۰ بانک متفاوت از یکدیگرخواهد بود و هر بانک برای هر وامی، عددی خاصی از ارزش سهام در نظر میگیرد.
وی افزود: افراد میتوانند از سهام خود برای دریافت وام خرد اقدام کنند.
مدیر عامل شرکت سپردهگذاری مرکزی همچنین درباره امکان استقاده از توثیق سهام عدالت هرچند که ارزش آن عدد قابل توجهی نیست، گفت: سهام عدالت به عنوان توثیق استفاده میشود و در حال حاضر افراد با توثیق سهام عدالت از بانکها وام میگیرند. دو بانک ملی و تجارت با توثیق سهام عدالت تسهیلات ارائه میدهند که البته از منظر سیاستهای اقتصادی که وزارت اقتصاد تکلیف میکند، وامهای تکلیفی با توثیق سهام عدالت به دارندگان این سهام از سوی این دو بانک داده میشود.