۰
پنجشنبه ۲۲ دی ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۴۰

۴ مانع اصلی رشد بورس

همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برای بورس شنبه پیش‌بینی یک روند تعادلی به سمت منفی می‌رود، گفت: برخی ارقام از جمله دلار نیمایی و افزایش حقوق مالکانه معادن در لایحه بودجه ۱۴۰۲ تقدیمی دولت به مجلس به نفع بازار سهام نیست؛ بنابراین چشم انداز بورس در سال آینده مبهم است.
۴ مانع اصلی رشد بورس
به گزارش مردم سالاری آنلاین، بورس تهران در حالی در روز‌های کاری هفته‌ای که گذشت وضعیت خوبی داشت که سیگنال لایحه بودجه ۱۴۰۲ به بورس، ترمز صعود آن را کشید.
بورس در معاملات روز چهارشنبه با ریزش ۱۶ هزار واحدی به کار خود خاتمه داد و شاخص کل در کانال یک میلیون و ۶۵۲ هزار و ۹۵ واحدی آرام گرفت. این در حالی است که شاخص کل بورس با رشد ۲۱ هزار واحدی بازهم در جهت مثبت حرکت کرد.
جالب آنکه با وجود افت شاخص بورس در روز چهارشنبه، اما همچنان قدرت تقاضا در بازار سهام بیشتر است. با این حال به دلیل رشد بازار سهام در روز‌های پی در پی بعید نیست که سهامداران دست به شناسایی سود بزنند و عرضه‌ها افزایش یابد. روز چهارشنبه در حالی لایحه بودجه ۱۴۰۲ از سوی ابراهیم رئیسی به مجلس ارائه شد که سیگنال منفی به بورس وارد کرد.
اما سوال اصلی این است که بازار سرمایه در روز‌های آینده به چه سمت و سویی می‌رود؟
شوک لایحه بودجه به شاخص کل
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه با بیان اینکه برخی ارقام در لایحه بودجه ۱۴۰۲ به نفع بورس نیست، به اقتصاد ۲۴ گفت: در لایحه بودجه ۱۴۰۲ دلار نیمایی تا ۷ هزار تومان افزایش داشته و همچنین حقوق مالکانه معادن بالا آمده است که خبر‌های خوبی برای بورس نیست.
وی با اشاره به اینکه باید منتظر اخبار تکمیلی در مورد لایحه بودجه ۱۴۰۲ باشیم، ادامه داد: بورس در هفته آینده احتمالا روندی متعادل به سوی منفی خواهد داشت. با توجه به اینکه لایحه بودجه مطرح شده و برخی ارقام در این لایحه به نفع بازار سهام نیست در روز‌های ابتدایی هفته تاثیر آن را بر شاخص کل خواهیم دید.
اتفاق بزرگ در بورس نزدیک است؟
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به سوال اقتصاد ۲۴ مبنی بر اینکه کانال شکنی بورس در هفته اخیر به دلیل دخالت دولت در بورس است یا افزایش قیمت دلار؟ گفت: رشد‌های اخیر بورس در هفته اخیر به دلیل عقب ماندگی بازار بورس نسبت به بازار‌های موازی است. بورس از سال ۱۳۹۹ تاکنون رشد خاصی نداشته و از طرفی بازار‌های موازی فاصله قابل ملاحظه‌ای با بازار سرمایه گرفتند. به همین دلیل بورس هرازچندگاهی تلاش می‌کند که این عقب ماندگی را جبران کند.
دارابی ادامه داد: اما تا زمانی که مسائل بنیادی بازار حل نشود شاهد رشد قوی در بورس نخواهیم بود.
پایان دوران رخوت در بورس
این کارشناس بازار سرمایه در مورد ۴ مساله‌ای که مانع رشد بورس شده است، گفت: نرخ سود بانکی، نرخ ارز نیما، قیمت گذاری دستوری و لایحه بودجه ۱۴۰۲، چهار مساله‌ای است که به نفع بازار بورس رقم نخورده است؛ بنابراین بازار نمی‌تواند رشد چندانی را داشته باشد و این رشد پایدار هم باشد.
به گفته دارابی، در حال حاضر با توجه به اینکه دولت در مساله قیمت گذاری دستوری در صنعت خودرو قدری کوتاه آمده و خودرو وارد بورس کالا شده است، ما شاهد نوسان در آن گروه هستیم. از طرفی مصوبه بانکی مبنی بر اینکه بانک‌ها نرخ سود سپرده بانکی را در حد ۲۰ درصد نگه دارند هم توانسته مقداری به بازار کمک کند. این دو مساله موجب شده در چند روز اخیر ما جریان مثبتی را در بورس داشته باشیم. هرچند تبدیل این جریان مقطعی مثبت به یک روند مثبت نیازمند تصمیمات بیشتری است تا مسائل بنیادی بازار سرمایه حل شود.
مطالبه فعالان بورسی از دولت
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه در بلندمدت بورس خود را به بازار‌های دیگر می‌رساند، به اقتصاد ۲۴ گفت: بازار سرمایه در کوتاه مدت تابع تصمیماتی است که ازسوی دولت گرفته می‌شود. در دو سال اخیر تصمیمات به نفع بازار نبوده و در ۴ حوزه قیمت ارز نیمایی، نرخ بهره یا قیمت گذاری دستوری تصمیماتی اخذ شده که باعث زیان بورس بودند.
دارابی ادامه داد: این مسائل اجازه نداده‌اند بازار سرمایه در دو سال اخیر رشد کافی را بکند. به همین دلیل بورس در دو سال اخیر از بازار‌های دیگر عقب مانده است. از دولتمردان و تیم اقتصادی دولت انتظار می‌رود در جهت حمایت از بازار سهام، نرخ بهره را پایین بیاورند، نرخ ارز شناور را بالا ببرند و قیمت گذاری دستوری را حذف کنند.
عبور شاخص کل از «مقاومت واعظی»
همچنین رضا هوشمند، یکی دیگر از کارشناسان بازار سرمایه در گفتگو با اقتصاد ۲۴ با بیان اینکه در روز‌های اخیر «مقاومت واعظی» را در بازار پشت سر گذاشتیم، گفت: از لحاظ تکنیکالی، مقاومت مهم کانال یک میلیون و ۶۰۰ هزار واحدی را پشت سر گذاشتیم که به «مقاومت واعظی» معروف بود.
وی ادامه داد: در این کانال، شاخص کل بورس استراحتی خواهد داشت تا انرژی لازم برای حرکت به سقف سال ۹۹ را جمع و حرکت کند.
خودرو‌هایی لیدر بورس شدند
این کارشناس بازار سرمایه با اشاره به اینکه هدف بعدی و اصلی شاخص بورس در میان مدت ۳ میلیون واحد است، به اقتصاد ۲۴ گفت: علت اصلی رشد‌های اخیر بورس، عقب ماندگی بازار سرمایه نسبت به تورم و سایر بازار‌های موازی مثل طلا، دلار و مسکن است. همچنین «حذف دلار جهانگیری» و «افزایش نرخ دلار نیما» نیز مزید بر علت شدند تا صنایع دلاری سودآوری بیشتری داشته باشند.
هوشمند دلیل دوم رشد بازار سرمایه را عرضه خودرو در بورس کالا و بحث واگذاری خودرویی‌ها دانست و ادامه داد: جنگ روسیه و اوکراین نیز موجب افزایش قیمت نفت به ۱۲۰ دلار شد که اتفاق خوبی برای پالایشی‌ها بود.
موج منفی در بورس هفته آینده
این کارشناس بازار سرمایه معتقد است: کلیت بازار سرمایه به دلیل تورم رو به بالاست، اما به دلیل ارائه لایحه بودجه ۱۴۰۲ ابتدای هفته آینده با موج منفی در بازار روبه رو هستیم.
هوشمند ادامه داد: امیدواریم به مرور با حمایت دولت از بورس و با شفاف شدن عرضه خودرو در بورس کالا، بازار به روند رشد خود برگردد.
کد مطلب: 186627
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *