به گزارش
مردم سالاری آنلاین،انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا برای ایرانیها حائز اهمیت است؛ چه در سطح افکار عمومی و چه در سطح تصمیمسازان؛ چراکه هنوز برجام با چشماندازی مبهم مواجه است و بخشی از معادلات آینده به نتایج همین انتخابات بازمیگردد.
این نتایج میتواند روند دیپلماسی با ایران را تسهیل یا پیچیدهتر کند. قرار است ۸ نوامبر انتخابات میاندورهای کنگره آمریکا برگزار شود که طی آن ۴۳۵کرسی مجلس نمایندگان و ۳۵کرسی سنا به رای گذاشته خواهند شد.
بهطور معمول در تاریخ آمریکا رئیسجمهور مستقر، در اولین انتخابات میاندورهای با شکست همحزبیهای خود مواجه میشود؛ ولی این انتخابات در شرایط بسیار خاصی برگزار میشود؛ چراکه آمریکا با یک وضعیت دو قطبی اجتماعی و سیاسی کمسابقه مواجه است و از همین رو این انتخابات برای هر دو حزب و هوادارانش دیگر نقش مرگ و زندگی را ایفا میکند.
دموکراتها در تابستان بسیار امیدوار بودند که مانع از شکلگیری موج قرمز شوند؛ پیروزیهای سریالی در کنگره آمریکا، کنترل تورم و حکم دیوان عالی درباره نقض حق سقط جنین تابستان را به گرمای فرحبخش برای دموکراتها تبدیل کرد و همه نظرسنجیها نیز این مساله را تایید میکرد.
از جمله نظرسنجی درباره آرای مردمی در کنگره نشان میداد که میانگین برتری دموکراتها نسبت به جمهوریخواهان در اواسط سپتامبر با برتری ۳/ ۱درصدی به اوج خود رسیده بود؛ درحالیکه بایدن مدام در بازه ۴۰درصدی با افتوخیزهای متناوب مواجه میشد. درواقع این روند شتابان به سود دموکراتها از اواسط اوت آغاز شده بود.
در این مقطع زمانی شانس دموکراتها برای تسلط بر سنا حدود ۶۹درصد بود؛ اگرچه همین آمار نشان می داد که دموکراتها نمیتوانند اکثریت خود را در مجلس نمایندگان حفظ کنند؛ ولی جمهوریخواهان نیز با کسب کرسیهای حداقلی به اکثریت دست خواهند یافت. (شانس دموکرات در مجلس نمایندگان ۳۰درصد و جمهوریخواهان ۷۰درصد بود.) اما مساله اقتصاد و تورم و ترس از چشمانداز اقتصادی خیلی زود این روند را معکوس کرد و از اواسط اکتبر در برخی نظرسنجیها جمهوریخواهان حدود ۲/ ۲درصد در آرای عمومی از دموکراتها پیش افتادند. (اگرچه این رقم در سایرنظرسنجی بین یکدهم تا ۴درصد در نوسان است) سایر آمارها نیز تغییرات قابل توجه را به یکباره نشان داد.
بهطور مثال نظرسنجی نیویورکتایمز/ کالج سینا در اواسط اکتبر نشان داد که جمهوریخواهان با ۴درصد برتری، ۴۹درصد به ۴۵درصد، نسبت به دموکراتها پیشتاز هستند. همین ماه گذشته میلادی، نظرسنجی تایمز/ سینا در سپتامبر، دموکراتها را با یک امتیاز برتری نسبت به جمهوریخواهان نشان میداد. با این حال تنها آمارها در سطح ملی مهم نیستند، بلکه آنچه در هر انتخاباتی تعیینکننده است، پیشتازی یک حزب در مناطق رقابتی و ایالتهای چرخشی است.
۴۸درصد رایدهندگان در مناطق رقابتی به سمت راست شیفت کردهاند؛ درحالیکه این رقم برای دموکراتها ۴۳درصد است. همچنین در میان کل رایدهندگان، ۴۱درصد به برنامههای نامزدهای هر دو حزب برای حل مشکلات کشور اعتماد ندارند؛ اما با این حال بیش از ۳۲درصد به جمهوریخواهان اعتماد دارند؛ درحالیکه ۲۸درصد به برنامههای دموکراتها اطمینانخاطر دارند.
همچنین جمهوریخواهان انگیزه بیشتری برای مشارکت در انتخابات دارند (۵۲ به ۴۶درصد) و این مساله بهویژه در مناطق رقابتی صدق میکند؛ جایی که ۵۵درصد از جمهوریخواهان در مقابل ۴۵درصد دموکراتها اعلام کردند که انگیزه قوی برای مشارکت انتخاباتی دارند.
اما آنچه بیش از همه در این نظرسنجیها تغییر واقعیتهای اجتماعی را بازنمایی میکند، توجه بیشتر مردم به مساله اقتصاد و تورم بود و در واقع ما از اواسط اکتبر شاهد کلیدی شدن این دو مولفه بودیم. این مساله بهویژه در مناطق رقابتی پررنگتر میشد؛ جایی که در آن ۶۷درصد اعلام کردند که اقتصاد در اولویت اول رای دادن آنها قرار دارد؛ درحالیکه این رقم برای کل کشور ۵۹درصد بود.
این یعنی اینکه اقتصاد نه تنها در سطح ملی اهمیت یافت، بلکه در مناطق رقابتی در اولویت بیشتری قرار گرفت. موضوعات دیگر، وزن اقتصاد را در حوزههای رقابتی نداشتند از جمله سقط جنین، مسائل انتخاباتی و سیاست اسلحه، در سطح ملی همان جایگاهی را داشتند که در مناطق رقابتی از آن برخوردار بودند.
از طرف دیگر دموکراتها در این چرخه انتخاباتی حمایت خود را در میان پایگاههای رایدهندگان کلیدی خود از جمله جوانان، رایدهندگان سیاهپوست و لاتینتبارها و زنان از دست دادهاند.
نظرسنجیها در میانه اکتبر نشان میدهد که در میان زنان، حمایت از دموکراتها ۶امتیاز کاهش یافته است، در میان رایدهندگان سیاهپوست و لاتینتبار ۱۰امتیاز و در میان رایدهندگان زیر ۴۵سال ۷امتیاز کاهش یافته است. اما کار به همینجا نیز ختم نمیشود.
بر اساس نظرسنجی CNN/ SSRS ۷۱درصداز رایدهندگان جمهوریخواه معتقدند نامزدهای حزبشان برنامه روشنی برای هدایت کشور در مسیر درست قرار دارند؛ اما این رقم درباره دموکراتها تنها به ۵۹درصد میرسد.
منبع:دنیای اقتصاد