رجب طیب اردوغان، پس از بازدیدش از دانشگاه "بانوان ژاپن" طی اجلاس نشست سران گروه ۲۰، قصد پیادهسازی ایده دانشگاههای مخصوص بانوان را در ترکیه دارد. این طرح با مخالفتهای شدیدی مواجه شده است.
به گزارش ایسنا به نقل از شبکه خبری دویچه وله، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، طی سفرش به ژاپن و شرکت در اجلاس سران گروه ۲۰ که چندی پیش برگزار شد، در یک سخنرانی، جملاتی بحثبرانگیز در تحسین سیستم آموزشی ژاپن اظهار داشت؛ تفکیک جنسیتی درخصوص بعضی از دانشگاههای خاص ژاپن اجرا میشود.
وی در سخنان خود اعلام کرده است که وجود ۸۰ دانشگاه مخصوص بانوان در ژاپن، "مسئله بسیار مهمی" است و به فکر پیادهسازی ایده مشابهی در ترکیه است.
وی پس از بازگشت به آنکارا، پایتخت ترکیه و تاکید دوباره بر مزایای وجود سیستم آموزشی با تفکیک جنسیتی به سبک ژاپن، از شورای عالی آموزش و پرورش این کشور خواسته است تا اقدامات اولیه را برای پیادهسازی این طرح اتخاذ کند.
بسیاری از گروههای مردمی ترکیه، از جمله فعالان حقوق زنان و فمینیستها، این ایده اصلاحی رئیسجمهورشان را شدیداً مورد انتقاد قرار دادهاند. بسیاری از آنان معتقدند که الگوبرداری از ژاپن در زمینه سیستم آموزشی، طرح نابجایی است. بر اساس گزارشات مجمع جهانی اقتصاد درخصوص برابری حقوق زن و مرد در سال ۲۰۱۸، ژاپن رتبه ۱۱۰ را از میان ۱۴۹ کشور به خود اختصاص داد؛ ترکیه نیز ۲۰ پله پایینتر از ژاپن قرار گرفت.
به گفته "فاطماگل برکتای"، محقق سیاسی و فعال حقوق زنان، هدف از تفکیک جنسیتی دانشجویان در دانشگاههای قرن نوزدهم، دسترسی بیشتر زنان به آموزش بود؛ ژاپن نیز همین هدف را دنبال کرده است.
او حال میگوید که موضوع تفکیک جنسیتی، بیشتر عملی تبعیضآمیز است و در سالهای اخیر، کیفیت سیستم آموزشی ترکیه به شدت افت کرده است که نشان از وجود مشکلات مبرم دیگری است.
وی همچنین افزوده است: "سیستم آموزشی ما اساساً فروپاشیده است؛ ما باید سریعاً آموزش را بهبود ببخشیم. صحبت کردن از تفکیک جنسیتی دانشگاهها در این زمان، کاملاً مهمل است".
برکتای، ادعای دولت اردوغان مبنی بر بهبود عملکرد بانوان در شرایط تفکیک جنسیتی را غیر منطقی عنوان کرده است.