از جزئیات دور دوم تحریمهای آمریکا علیه ایران چه میدانیم؟
دولت آمریکا از صبح امروز (دوشنبه، ۱۴ آبان) دور دوم تحریمهای خود را علیه ایران اعمال کرد و بدین ترتیب، تمام تحریمهایی که بهواسطه برجام برداشته شده بودند، مجدداً اعمال شدند. قرار است امروز در یک کنفرانس مطبوعاتی، وزیر امور خارجه و وزیر خزانهداری آمریکا، جزئیات تحریمها را اعلام کنند. تا این لحظه از جزئیات تحریمها چه میدانیم؟ بازار نفت چه واکنشی به بازگشت تحریمهای آمریکا داشته است؟ چه کشورهایی توانستهاند از دولت ترامپ معافیت بگیرند و همچنان به خرید نفت از ایران ادامه خواهند داد؟ واکنش اروپا به تحریمهای آمریکا چه بوده است؟
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، قرار است امروز ساعت ۵ عصر به وقت ایران (و ۸ و ۳۰ دقیقه صبح به وقت واشنگتن) مایک پمپئو، و استیون منوچین، وزیران خارجه و خزانهداری آمریکا در یک نشست مطبوعاتی
جزئیات تحریمهای اعمالشده علیه ایران را اعلام کنند. همچنان که پیشتر اعلام شده بود انتظار میرود
که خریداران عمده نفت ایران نظیر چین، هند، کره جنوبی، ژاپن و ترکیه، معافیتهای موقتی از دولت آمریکا برای خرید نفت از ایران دریافت کنند. این معافیتها آنها را از تحریمهای آمریکا مستثنی میکند.
آنطور که وزیر امورخارجه آمریکا پیشتر گفته ۸ کشور از «معافیت موقت» از
تحریمهای نفتی ایران برخوردار خواهند شد که از میان آنها، دو کشور قرار است واردات نفت خود از ایران را «در عرض چند هفته» به «صفر» برسانند. برای شش کشور دیگر دوره معافیتها ششماهه خواهد بود و در پایان ششماه باید مجدداً «درخواست معافیت» بدهند. نام این ۸ کشور هنوز بهطور رسمی اعلام نشده است. برخی گزارشها حاکی از این است که این کشورها هند، کره جنوبی، چین، ژاپن، ترکیه، عراق، ایتالیا و تایوان خواهند بود. با این حال، هنوز چیزی بهطور رسمی منتشر نشده است و ممکن است این فهرست تغییر کند. برخی از کشورها نظیر هند، کره جنوبی و ترکیه به احتمال زیاد، از
تحریمهای نفتی ایران معاف خواهند شد اما در مورد برخی دیگر نمیتوان هنوز با قطعیت به اظهار نظر پرداخت. بر اساس برخی گزارشات غیررسمی،
ایتالیا توانسته است معافیت موقت واردات نفت از ایران دریافت کند که خبر مهمی برای ایران به شمار میرود چرا که با این معافیت، ایران حساب یورویی در اروپا خواهد داشت.
دولت آمریکا ۷۰۰ فرد حقیقی، شرکت یا سازمان را در ایران تحریم میکند. ۳۰۰ مورد از این ۷۰۰ مورد، جدید هستند و مابقی همان افراد، سازمانها یا شرکتهایی هستند که در دوره ریاست جمهوری باراک اوباما، توسط دولت آمریکا تحریم شدند.
واکنشها به تحریمهای آمریکا
بازار نفت در اولین روز تحریمها، در واکنش به این موضوع که خریداران عمده نفت ایران از تحریمها معاف خواهند شد، نه تنها افزایش قیمتی را تجربه نکرد بلکه با کاهش جزئی قیمتها نیز روبرو شد. نفت خام برنت هماکنون در کانال ۷۲ دلار به ازای هر بشکه مبادله میشود.
آرگوس مدیا گزارش داده که
بزرگترین پالایشگاه نفت هند همچنان به خرید نفت از ایران در ماههای آتی ادامه خواهد داد و به میزان ۳۰۰ هزار بشکه در روز نفت خام از ایران وارد خواهد کرد. این پالایشگاه پول نفت خریداریشده از ایران را به روپیه پرداخت خواهد کرد.
امروز در اولین روز بازگشت تحریمها،
مسئول امور اقتصادی اتحادیه اروپا، بر مخالفت این اتحادیه با موضع دونالد ترامپ رئیسجمهور آمریکا در قبال توافق هستهای تاکید کرد. این مقام اروپایی با اشاره به تصمیم ترامپ برای بازگرداندن تحریمهای مالی و بانکی ایران گفت اتحادیه اروپا موافق این تصمیم نیست. بنا است که اتحادیه اروپا سازوکار مالی جدیدی برای تبادلات بانکی با ایران به راه بیندازد.
سخنگوی وزارت امور خارجه
چین نیز از اعمال مجدد تحریمهای آمریکا علیه ایران ابراز تاسف کرد و اعلام کرد که چین با تحریمهای یکجانبه مخالف است. سخنگوی وزارت امور خارجه چین توضیحی در این باره نداد که آیا چین از تحریمهای آمریکا معاف شده است یا خیر. وی تأکید کرد که ایران و چین در چهارچوب قوانین بینالملل به همکاریهایشان ادامه میدهند.
خبرگزاری رویترز گزارش داد که
دولت سوئیس در تلاش است تا با مذاکره با آمریکا و ایران، به برقراری مجاری مالی برای مبادلات با مقاصد انساندوستانه کمک کند. هدف دولت سوئیس این است که ورود غذا و دارو به ایران، تحت تأثیر تحریمهای آمریکا قرار نگیرد. سوئیس با اتحادیه اروپا نیز در این مورد مذاکراتی خواهد داشت.
انتظار میرود با برگزاری کنفرانس مطبوعاتی وزرای امور خارجه و خزانهداری آمریکا، جزئیات کامل تحریمهای آمریکا علیه ایران مشخص شود. تاکنون این نکته مشخص شده که سیاست به صفر رساندن صادرات نفت ایران که پیش از این توسط واشنگتن دنبال میشد، شکست خورده است.
تحریمهای آمریکا علیه کدام بخشهای اقتصاد ایران اعمال میشود؟
از امروز ۱۴ آبان ۱۳۹۷ (۵ نوامبر ۲۰۱۸)، تحریمهای آمریکا علیه بخشهای زیر مجدداً اعمال شدند:
۱- معامله با بخشهای کشتیرانی و کشتیسازی ایران و عاملان بنادر شامل شرکت کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران، کشتیرانی جنوب- خط ایران و وابستگان آنها
۲- معاملات مرتبط نفتی با شرکت ملی نفت ایران، شرکت ملی نفتکش ایران و شرکت بازرگانی نفت ایران (نیکو) از جمله خریداری نفت، فرآوردههای نفتی یا محصولات پتروشیمی از ایران
۳- مبادلات موسسات مالی خارجی با بانک مرکزی ایران و سایر موسسات مالی مشخصشده ایران
۴- ارائه خدمات پیامرسانیِ مخصوصِ مالی به بانک مرکزی ایران و سایر موسسات مالی مشخصشده ایران
۵- ارائه خدمات پذیرهنویسی، بیمه یا بیمه اتکایی برای انجام معاملات با ایران
۶- سرمایهگذاری در بخش انرژی ایران