شایعاتی در محافل دیپلماتیک شنیده می شود که روسیه به دنبال سازش بین فلسطین و اسرائیل براساس منافع راهبردی کرملین است. وزیر امور خارجه روسیه در کنفرانس بینالمللی والدای اظهارداشت: «ما بر این باوریم که هیچ راه دیگری جز توافق مستقیم میان دو طرف فلسطینی و اسرائیلی وجود ندارد.»
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، «سرگئی لاوروف»با اشاره به سفرهای اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین و پادشاه اردن به مسکو تاکیدکرد: «ما آماده میزبانی از مذاکرات صلح بدون هیچ پیش شرطی میان دو طرف هستیم.»
وزیر خارجه روسیه افزود:« پیشبینی میکنیم بررسی ویژه مساله میزبانی از مذاکرات پایان یابد و پاسخ مثبتی در این خصوص دریافت کنیم.» نکته جالب اینجاست که لاوروف در نشست والدای هم از نگاه جمهوری اسلامی درباره «محو اسرائیل» و لزوم آزادسازی سرزمینهای اشغالی صحبت کرد. البته وی از جنگ طلبی علیه ایران و تلاش برای تحریک ایران انتقاد کرد.
ظاهرا روسیه میخواهد وسط پتو را در خاورمیانه بگیرد اما واقعیت اینجاست که کرملین عزم خود را جزم کرده تا فرصت طلایی «دونالدترامپ» نهایت بهره را در سریعترین زمان ممکن کسب کند. روسیه که رفیق شفیق ایران حساب میشود و با اسرائیلی ها هم وودکا مینوشد؛ روی باگهای سیاست خارجی کاخ سفید انگشت گذاشته است.
رئیس جمهوری آمریکا می گوید که میلیاردها دلار را بیهوده در خاورمیانه خرج کرده است. اولین نتیجه رویکرد ترامپ این بوده است که پاکستان و تشکیلات خودگردان فلسطینی به سمت کرملین گرایش پیدا کنند. ترکیه هم که با یگان های مدافع خلق کرد YPG درگیر شده با چشمپوشی بر دعواهای جنگ سوریه، دست رفاقت به روسیه داده است.
برنامه ابومازن در شورای امنیت
«محمودعباس» براساس نقشه روسیه و برخلاف خواست آمریکا خود را به نیویورک رسانده است. به نوشته روزنامه فرامنطقهای القدسالعربی، پس از آنکه فشارهای آمریکا برای ممانعت از برگزاری نشست امروز (سهشنبه) شورای امنیت و حضور محمود عباس، رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین در این جلسه به عنوان آغازی برای اقدامات سیاسی آتی در مخالفت با طرح دولت آمریکا مشهور به «معامله قرن» شکست خورد، ریاض منصور، نماینده دائم فلسطین در سازمان ملل در گفتوگویی رادیویی از آغاز تلاشهای فلسطین و درخواست برای عضویت کامل فلسطین در سازمان ملل بلافاصله پس از سخنرانی امروز محمود عباس خبر داد. نماینده فلسطین در سازمان ملل در ادامه تاکیدکرد: عباس در جلسه امروز از شورای امنیت درخواست خواهد کرد که مسوولیتهای خود را پذیرفته، قطعنامههای مربوط به طرح تشکیل دو کشور را اجرا کرده و با تصمیم ترامپ درباره قدس مقابله کند و به رنجها و ستمهایی که مردم فلسطین در سایه اشغالگری متحمل میشوند، پایان دهد.
ناصر القدوه، عضو کمیته مرکزی جنبش فتح نیز اعلام کرد که «محمود عباس به دنبال کسب حمایت برای طرحی با طرفهای متعدد خواهد بود». ظاهرا مسؤولان فلسطینی توافق هستهای با ایران که تحت نظارت پنج عضو دائم شورای امنیت به اضافه آلمان حاصل شد را بهترین نمونه برای مذاکرات مطرح میکنند.
طبق اطلاعات موجود او در طول حضورش در نیویورک با هیچ یک از مسوولان آمریکایی دیداری نخواهد داشت و این سفر در راستای اجرای تصمیم اتخاذ شده در قطع روابط با دولت آمریکا و اعلام مخالفت با تصمیمات اخیر دونالد ترامپ، رئیسجمهور این کشور درباره قدس تنها محدود به سازمان ملل خواهد بود.
برخی منابع سیاسی از فشارهای شدید آمریکا در چند روز اخیر برای لغو نشست شورای امنیت و ممانعت از ورود عباس به نیویورک و نیز لغو تلاشهای جدید فلسطین در سازمان ملل خبر دادند، بهویژه که این سفر و سخنرانی احتمالی عباس در آن به منزله آغاز تحرکات سیاسی جدیدی فلسطینیها در مرحله آتی پس از مخالفت آنها با ادامه روند انحصاری میانجیگری واشنگتن در روند صلح و به طور کلی مخالفت با طرح پیشنهادی آمریکا مشهور به «معامله قرن» خواهد بود.
در یک جمعبندی میتوان گفت که روسیه به موازات پلنهایی که در سوریه دنبال میکند در پرونده سازش بین فلسطین و اسرائیل نیز ورود پیدا کرده است. کرملین میخواهد نظم مطلوب خود را در خاورمیانه حاکم کند تا آمریکا را در جنگ سرد عقب رانده باشد. نکته حائز اهمیت اینجاست که برخلاف ترامپ، حکومت ایالاتمتحده منتظر رفتار و تصمیم کاخ سفید نخواهد ماند.
گزارش : علی ودایع