; ?>; ?> دعواي اصولگرايان بر سر گزينه نهايي - مردم سالاری آنلاين
۰
دوشنبه ۴ مرداد ۱۳۹۵ ساعت ۲۰:۳۵
اختلاف نظر جريان راست در انتخابات رياست جمهوري دوازدهم

دعواي اصولگرايان بر سر گزينه نهايي

زماني که انتخابات رياست خبرگان پنجم در حال برگزاري بود، حرف و حديثهاي زيادي درباره گزينه‌هاي احتمالي منتشر شد. اطرافيان احمد جنتي به ضرس قاطع از کانديدا نشدنش براي رياست خبر مي‌دادند.
دعواي اصولگرايان بر سر گزينه نهايي

زماني که انتخابات رياست خبرگان پنجم در حال برگزاري بود، حرف و حديثهاي زيادي درباره گزينه‌هاي احتمالي منتشر شد. اطرافيان احمد جنتي به ضرس قاطع از کانديدا نشدنش براي رياست خبر مي‌دادند. 
به گزارش پایگاه خبری فریادگر، آنچه در جريان انتخاب رئيس اتفاق افتاد حيرت‌آور بود. جنتي با قاطعيت آرا رئيس خبرگان شد. گرچه اين اتفاق چندان دور از ذهن نبود اما در مجموع، شاهدي بود بر تئوري اثبات‌نشده‌اي که سالهاست مطرح مي‌شود. تئوري‌اي که مي‌گويد اصولگرايان غيرقابل پيش‌بيني هستند و معمولا حرف دلشان همان چيزي است که در ابتدا آن را تکذيب مي‌کنند! اين روزها بحث اصولگرايان بر سر حمايت از حسن روحاني در انتخابات آتي است. حمايتي که بعد از انتخابات مجلس دهم اولين بار توسط غلامرضا مصباحي مقدم عضو جامعه روحانيت مبارز مطرح شد. بعد از آن، روزي نبود که ان قلتي از طرف افراد منصوب به جريان اصولگرايي در تکذيب يا تاييد آن منتشر نشود. اما آنقدر وزنه تکذيب‌ها سنگين شده است که باز اين گمانه را تقويت مي‌کند که شايد اصولگرايان قرار است از روحاني حمايت کنند!

مصباحي مقدم جزو اولين کساني بود که بازي را شروع کرد. او در مصاحبه‌اي اعلام کرد: «اينطور نيست که شرايط آقاي روحاني شرايطي باشد که مورد اقبال اصولگرايان قرار نگيرد و محتمل است مجموعه اصولگرايان در انتخابات رياست جمهوري از ايشان حمايت کنند و اگر گزينه بهتري نداشته باشيم حتما وارد گفت‌وگو با ايشان خواهيم شد.» اين حرف او در حالي محلي از اعراب قرار دارد که او در جايگاه سخنگوي جامعه روحانيت قرار دارد. با نگاهي به آرايش سياسي اين جريان در يک سال گذشته متوجه مي‌شويم چهره شاخصي در ميانشان براي رياست جمهوري وجود ندارد. چهره‌هايشان يا کساني هستند که مي‌خواهند خود را بازنشسته سياسي کنند يا کساني هستند که اعلام کرده‌اند نمي‌خواهند وارد عرصه انتخاباتي رياست جمهوري شوند. تنها کسي که در ميانشان باقي مي‌ماند احمدي‌نژاد است که به صورت آشکارا فعاليت‌هاي انتخاباتي‌اش را شروع کرده اما از چپ و راست مورد انتقاد گروه‌هاي مختلف اردوگاه اصولگرايي قرار مي‌گيرد. اواسط خردادماه محمدرضا باهنر اعلام کرد: «هنوز تصميمي‌براي معرفي نامزد اصولگرايان نگرفته‌ايم، چرا که هنوز روشن نيست اصولگرايان از آقاي روحاني حمايت کنند يا نکنند و يا براي آقاي روحاني سر و صدا در نظر بگيرند که همه اينها به عملکرد دولت يازدهم در سال 95 بستگي دارد.» حسن بيادي دبيرکل جامعه آبادگران ايران به «مردم‌سالاري» گفته بود: «در حال حاضر قاطبه اصولگرايان از حسن روحاني حمايت مي‌کنند. يک عده اندکي از افراطيون هستند که انتقاداتي دارند. اما انتقاد کردن به معناي مخالف بودن نيست.» اما جعفر شجوني يکي از تندروهاي جريان اصولگرايي گفته بود مگر در اصولگرايان قحط‌الرجال رخ داده است که بخواهند از روحاني حمايت کنند.

بعد از صحبتهاي مصباحي مقدم واکنش‌هاي زيادي از جامعتين منتشر شد آيت‌الله محمدعلي تسخيري، عضو ارشد جامعه روحانيت مبارز در واکنش به اين مسئله معتقد است: «ما فعلا در جامعه روحانيت هيچ بحثي درباره انتخابات 96 نداشته‌ايم.» او تاکيد کرده است که صحبتهاي مصباحي مقدم مواضع جامعه روحانيت نيست. موضوع تاکيدها و تکذيب‌ها پيش مي‌رفت تا اينکه حجت‌الاسلام و‌المسلمين حسين ابراهيمي‌در گفت‌‌وگو با باشگاه خبرنگاران جوان، ضمن تاييد سخنان آيت‌الله تسخيري گفت: «اين سخن جزو اظهارات شخصي مصباحي مقدم بوده و در جلسه جامعه روحانيت مبارز مطرح نشده است.» علاوه بر اين، آيت‌الله محسن مجتهدشبستري نيز در گفت‌وگويي که با باشگاه خبرنگاران جوان داشت، تاکيد کرد: «حمايت جامعه روحانيت از روحاني در انتخابات آتي قطعي نيست.»

اکبر ترکان، مشاور عالي رئيس‌جمهور نيز در اين باره گفته است: «به نظر من اين يک رفتار عقلاني است و ما هم از اين موضوع خوشحال هستيم و استقبال مي‌کنيم، چون آقاي روحاني خود از موسسين مولد جامعه روحانيت مبارز بودند و هستند و از اينکه چنين اظهار نظري آقاي مصباحي مقدم کردند، خوشحال هستيم.»محمدرضا باهنر، رئيس جبهه پيروان خط امام و رهبري در واکنش به انتشار اخباري درباره کانديداتوري‌اش در رياست‌جمهوري گفت: «به هيچ وجه قصد کانديداتوري در انتخابات پيش‌رو را ندارم.» گرچه اين صحبت باهنر خيلي قاطعانه مطرح شده است اما نمي‌شود چندان به آن اعتماد کرد. او هم اصولگراست وممکن است در لحظه آخر با تاکتيک جديدي وارد گود شود. محمد عطريانفر يکي از اعضاي شوراي مرکزي حزب کارگزاران در واکنش به اين سخن گفته بود:«تنها رقيب جدي روحاني در انتخابات 96، باهنر است». پيروان خطر امام و رهبري ائتلافي از 17 گروه سياسي اصولگراست که حزب موتلفه و جامعه اسلامي‌مهندسين جز قويترين عضو اين جريان به شمار مي‌روند. باهنر در ادامه مصاحبه اش گفته است: «اگر روحاني در انتخابات رياست جمهوري سال آينده به دور دوم برسد؛ مردم هر فردي را که در مقابل او قرار بگيرد، انتخاب خواهند کرد.»

نزديک شدن به فضاي انتخابات رياست جمهوري دوازدهم اما بارديگر دو نهاد قم نشين و تهران نشين را در سيبل نگاه‌ها و تحليل‌ها قرار داده است، در روزهايي که صداهاي چندگانه از جامعه روحانيت شنيده مي‌شود و برخي بر طبل حمايت از روحاني مي‌کوبند و طيفي ديگر به صورت علني مخالف رييس جمهور فعلي هستند، جامعه مدرسين همچنان در حالتي از سکوت فضاي انتخاباتي را رصد مي‌کند. مروري بر موضع گيري‌هاي اعصاي جامعه مدرسين اما حکايت از آن دارند که در اين تشکل قم نشين هم فضايي مشابه جامعه روحانيت حاکم است، چه آنکه برخي از اعضاي اين تشکل روحاني از مخالفان سرسخت روحاني به حساب مي‌ايند افرادي چون آيت‌الله مصباح و طيف همراه با او که در نامه‌هايي محرمانه خطاب به روحاني از فضاي فرهنگي و برخي رويه دولت انتقاد هم کرده اند.

سوي ديگر برخي اعضاي اين جامعه و خصوصا مراجع تقليد هستند که رضايت نسبي خوبي از دولت دارند تا آنجا که حتي آيت‌الله مکارم خطاب به روحاني مي‌گويد« او رئيس‌جمهور خوبي است.»

گرچه ورود صريح اين تشکل روحاني به انتخابات رياست جمهوري 96 در شرايط فعلي قابل پيش بيني نيست اما گويا جامعه مدرسين در مسير سياست ورزي که در دايره سياست ورزي اصولگرايانه تعريف مي‌شود، اين روزها محتاط‌تر و با اما و اگر بيشتري نسبت به گذشته در حال حرکت است.

گسترده شدن دايره اختلافات در راست‌گرايان شايد همان ملاحظاتي باشد که اين تشکل قم ‌نشين در تلاش است خود را از دايره ترکش‌هاي آن به دور دارد و با وسواس بيشتري جايگاه تصميم‌سازي که از گذشته داشته است حفظ يا حتي بازسازي کند.

کد مطلب: 58769
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *