گروه بینالملل - علی ودایع: نتایج انتخابات آلمان اعلام شد تا اروپا با یک شوک قابل پیش بینی مواجه شود. حزب دموکرات مسیحی قلب اقتصادی قاره سبز را به چنگ آوردند که اتفاقی محتمل به نظر میرسید اما جایگاه راست افراطی یک زلزله سیاسی در برلین و کل قاره سبز محسوب میشود.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،با پایان شمارش آرای حوزههای انتخابیه در آلمان، راه برای صدر اعظمی «فریدریش مرتس» رهبر ۶۹ ساله حزب محافظهکار دموکرات مسیحی(CDU) هموار شده است. ائتلاف محافظه کاران به رهبری مرتس با کسب ۲۸.۵ درصد آرا توانسته است ۲۰۸ کرسی از ۶۳۰ کرسی پارلمان آلمان را به دست آورد. او نوشت: «ما در انتخابات بوندستاگ پیروز شدیم. از اعتمادی که به ما و من کردید سپاسگزارم. ما بهسرعت برای تشکیل دولت وارد عمل خواهیم شد زیرا جهان بیرون منتظر ما نمیماند. جهان همچنین برای انجام یک مذاکره طولانی تا تشکیل ائتلاف نیز منتظر نمیماند. ما باید بسرعت وارد عمل شویم.»
بنا به گزارش خبرگزاری آلمانی «دپآ»، میزان مشارکت در انتخابات پارلمانی این کشور در روز یکشنبه ۲۳ فوریه ۸۲.۵ درصد بوده است که بالاترین رقم از زمان اتحاد دو آلمان در سال ۱۹۹۰ به شمار میرود. در انتخابات روز یکشنبه بیش از ۵۹ میلیون آلمانی واجد شرایط رأی دادن بودند.
بحران اقتصادی، موضوع مهاجرت، حملات مرگبار چند هفته گذشته و افزایش محبوبیت راست افراطی در آلمان بر اهمیت این انتخابات افزوده بود. این موضوعها بارها در مناظرههای انتخاباتی کاندیداها مطرح شده بود.
موفقت بزرگ راست افراطی
همزمان حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» موسوم به AFDتوانست۱۵۱ کرسی کسب کند. این حزب که با سیاستهای ضدمهاجرتی و ملیگرایانه خود مشهور است اکنون دومین جایگاه را در پارلمان آلمان خواهد داشت و تشکیل دولت جدید در این کشور و تصویب سیاستهای آن در پارلمان آلمان تا حدود زیادی به چگونگی برخورد نمایندگان راست افراطی بستگی خواهد داشت.
«آلیس وایدل» از حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» نیز که مدتهاست به عنوان یک منتقد جدی اتحادیه اروپا شناخته میشود و گفته بود آلمان باید از اتحادیه اروپا خارج شود.
ماتئو سالوینی، معاون نخستوزیر ایتالیا با انتشار پیامی در شبکه «ایکس» از نتیجه به دست آمده توسط حزب راست افراطی AfD در انتخابات آلمان استقبال کرد. او خطاب به آلیس وایدل، نوشت: «آفرین آلیس وایدل. ادامه بده! حزب «آلترنالیو برای آلمان» با وجود حملات و دروغهای چپها، آرای خود را دو برابر میکند. بیایید جلوی مهاجرت غیرقانونی و تعصب اسلامی را بگیریم، به جنون زیست محیطی پایان دهیم و صلح و اشتغال را در اولویت قرار دهیم. اروپا نیاز به تغییر اساسی دارد.»
شکست فجیع سوسیال دموکرات
حزب چپمیانه «سوسیال دموکرات» (SPD)به رهبری «اولاف شولتس» صدر اعظم فعلی آلمان ۱۲۱ کرسی به دست آورد. حزب سبزها با ۸۵ کرسی و حزب چپ با ۶۴ کرسی در ردههای چهارم و پنجم قرار دارند.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان ضمن پذیرش شکست خود در انتخابات روز یکشنبه و پذیرش مسئولیت نتایج آن برای حزبش «سوسیال دموکرات» آلمان، به رقیبش فردریش مرتس از اتحادیه دموکرات مسیحی تبریک گفت.
او اعلام کرد: «این یک نتیجه تلخ برای حزب سوسیال دموکرات همچنین یک شکست انتخاباتی است.»
با این وجود تاکید کرد که اکنون حزب «سوسیال دموکرات» باید متحدتر از همیشه «به جلو حرکت کند». او از همه اعضای حزبش برای مشارکت در کمپین انتخاباتی تشکر کرد.
شولتش افزود که «تا آخرین روز» در سمت خود باقی خواهد ماند و وظایفش را انجام خواهد داد؛ با این وجود به صراحت اعلام کرد که نقشی در راه تشکیل دولت آینده برعهده نخواهد گرفت. او گفت: «اکنون دیگران باید راهی برای تشکیل دولت بیابند.» شولتش همچنین بار دیگر بر مخالفتش با سیاستهای حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» تاکید کرد و افزود که سوسیال دموکراتها سابقهای طولانی در مبارزه برای دموکراسی دارند و راست افراطی چیزی است که آنها «هرگز نباید تحمل کنند».
پیشروی احزاب کوچک
در کنار رقابت سنگین احزاب بزرگ آلمان، برخی احزاب کوچکتر نیز در جریان انتخابات امشب به موفقیتهایی رسیدند.
یکی از برندگان انتخابات بوندستاگ در میان احزاب کوچک، حزب چپ افراطی «دی لینکه » یا Die Linke است که بر اساس آخرین نظرسنجیها ۸.۵ درصد از آرای ریخته شده در صندوقها را از آن خود کرده است. آینده حزب لیبرال «دموکرات آزاد» یا FDP همچنین چپگرایان حزب «زارا واگنکنشت» یا BSW در بوندستاگ نامشخص است. هر دو حزب هنوز نتوانستند ۵ درصد رای لازم برای ورود به پارلمان آلمان را به دست بیاورند.
مساله مهاجران
به گزارش یورونیوز، در روزهای منتهی به انتخابات، موضوع «مهاجرت» در مرکز کارزارهای انتخاباتی بود و احزاب اصلی آلمان رویکردهای متفاوتی برای کنترل مرزها و مهاجرت ارائه کردند.
محافظه کاران وعده ایجاد یک «تغییر اساسی» در سیاستهای مهاجرتی آلمان دادند و از کنترلهای مرزی سختتر و اخراج فوری مهاجران غیرقانونی حمایت کردند. حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» خواستار ایجاد یک سیستم محدود کننده مبتنی بر منافع اقتصادی و فرهنگی آلمان شد و پیشنهاد کرد که در همین راستا حتی کنوانسیون پناهندگان ژنو اصلاح شود.
سوسیال دموکراتها و سبزها روی یک رویکرد «بشر دوستانه» تمرکز داشتند؛ با این وجود سبزها بین پناهندگی و مهاجرت کاری تمایز قائل میشدند.
مرتس، صدراعظم آتی آلمان و رهبر اتحادیه دموکرات مسیحی طرحی که اصطلاحا «Sofortplan» یا «طرح اضطرار» نام گرفته را برای مهار مهاجرت غیرقانونی ترسیم کرده است. رابرتهابک، نامزد سبزها نیز خواستار اجرای سریع GEAS بود و همزمان از اخراج مجرمان خطرناک حمایت میکرد.
چشمانداز تشکیل دولت
فریدریش مرتس ابراز امیدواری کرده است که دولت جدید آلمان تا پیش از «عید پاک» تشکیل شود. او پیش از برگزاری انتخابات وعده داده است که در چهار سال آینده مشکلات آلمان را حل خواهد کرد. دولت آینده آلمان اقتصادی را به ارث خواهد برد که برای دو سال متوالی و برای اولین بار در دهههای اخیر کوچک شده است و بشدت تحت تاثیر یک نظام بشدت بوروکراتیک همچنین افزایش هزینههای انرژی است.
در جریان این انتخابات، حزب مرتس عمدتا روی موضوعاتی همچون کاهش مالیات، بازسازی ارتش و اصلاح اساسی قوانین مهاجرتی و پناهندگی متمرکز شده بود.
کشیش گئورگ باتزینگ، رئیس کنفرانس اسقفهای آلمان، از احزاب دموکراتیک این کشور خواست تا پس از انتخابات پارلمانی روز یکشنبه با یکدیگر همکاری کنند.او ضمن هشدار درباره نفوذ «نیروهای افراطی و کسانی که با وجود حمله غیرقانونی به اوکراین، با روسیه پوتین همدردی میکنند» گفت: «همکاری احزاب دموکراتیک به معنای گوش دادن، درک یکدیگر و مبارزه سازنده برای یافتن راه حلهای عادلانه و رسیدن به سازش است.»
با توجه به نتایج انتخابات پارلمانی آلمان، آقای مرتس و حزب محافظهکار او برای تشکیل دولت جدید مجبور هستند با دیگر احزاب برای تشکیل دولت ائتلافی مذاکره کنند. او تاکید کرده است که اگر صدراعظم شود «هرگز» با حزب راست افراطی «آلترناتیو برای آلمان» همکاری نخواهد کرد. فریدریش مرتس ابراز امیدواری کرده است که دولت جدید آلمان تا پیش از «عید پاک» تشکیل شود. او پیش از برگزاری انتخابات وعده داده است که در چهار سال آینده مشکلات آلمان را حل خواهد کرد.
تحول بزرگ
به گزارش پولیتیکو، «کییر استارمر» نخستوزیر بریتانیا، «امانوئل ماکرون» رئیسجمهوری فرانسه، «دونالد ترامپ» رئیسجمهوری آمریکا در پیامهای جداگانهای به صدراعظم آتی آلمان تبریک گفتند. نکته جالب توجه اینجاست که رهبرانی اروپا از دغدغههای امنیتی این قاره برای مرتس نوشتند.
مرتس که حالا در مسیر تبدیل شدن به رهبر جدید آلمان قرار دارد تاکید کرد دولت «دونالد ترامپ»، رئیس جمهوری آمریکا اهمیتی به اروپا نداده و همراستا با روسیه است. او هشدار داد رهبران قاره اروپا باید با فوریت طی ماههای آینده بخش دفاعی خود را تقویت کرده و حتی یک جایگزین برای ناتو پیدا کنند. این اظهارات مرتس حاکی از وقوع یک نقطه عطف تاریخی بوده و فاش میسازد که ترامپ تا چه میزان بنیانهای سیاسی اروپایی که از سال ۱۹۴۵ تاکنون وابسته به تضمینهای امنیتی آمریکا بوده را به لرزه در آورده است. این نشریه معتقد است که مرتس چنانچه بعد از تشکیل دولت جدید آلمان در هفتههای آینده به وعدههایی که داده عمل کند در آن صورت اروپا را وارد یک مسیر اساسی جدید در برههای حساس برای امنیت اوکراین و کلیت منطقه میکند.