گروه بينالملل علي ودايع: کييف و متحدين غربي اميدوار بودند شورش گروهواگنر منجر به شکلگيري يک شکاف و احتمالا آسيبپذيري ارتش سرخ شود اما معادلهطبق خواست آنها پيش نرفت. نيويورک تايمز به نقل از مقامهاي آگاه در دولت آمريکامينويسد که اوکراين نتوانسته به روي تلاش شرکت نظامي خصوصي واگنر برايکودتا در روسيه به نفع خود سرمايهگذاري کند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،آمريکا غافلگير شد که ارتش حرفه اي روسيه در برابر نيروهاي واگنر که ابتدا به سويروستوف و سپس به سمت مسکو پيشروي کردند، عملکرد بهتري از خود نشانندادند.اما آنچه مايه غافلگيري بيشتر بود، سرعت توافقي بود که با وساطت بلاروسميان کرملين و يوگني پريگوژين منعقد شد.
اگر پريگوژين شورش را ادامه مي داد، کرملين مجبور مي شد تعدادي از بهتريننيروهاي خود را از خطوط مقدم اوکراين خارج کند تا به مقابله با جنگجويان سرسختواگنر بپردازند. اما اکنون با توقف اين قيام، ديگر لازم نيست روسيه دست به چنينکاري بزند. پريگوژين در بلاروس به تبعيد فرستاده مي شود و سربازانش در حالبازگشت به پايگاههاي خود هستند.
روزنامه نيويورک تايمز ميگويد که «مقامهاي آمريکايي و تحليلگران مستقل»ناشناس تصديق کردند به رغم وقوع اين تحولات در روسيه، به نظر نميرسد در صفوفنيروهاي روسي «شکاف دفاعي سريعي که بتوان از آن بهره برداري کرد ايجاد شدهباشد.»
«طبق تحليلهاي اوليه» هيچ واحد نظامي روسيه در جبهههاي شرق و جنوب اوکرايندر روزهاي جمعه و شنبه همزمان با جريان داشتن شورش واگنريها، مواضعشان راترک نکردند. گفته شده که دست کم در کوتاه مدت، احتمالا خطوط مقدم نبرد دراوکراين بدون هيچ تغييري باقي خواهند ماند.
اميدواري بلينکن
نکته اينجاست که بنا به صحبتهاي آنتوني بلينکن وزيرخارجه آمريکا ، واشنگتنهمچنان اميدوار است که اوکراين بتواند از آشوب ايجاد شده توسط «يوگنيپريگوژين» به نفع خود استفاده کند. بمباران رسانهاي غرب حالا روي «تضعيف روحيهارتش سرخ» متمرکز شدهاست.
وزيرخارجه آمريکا در گفتوگو با شبکه سي.بي.اس گفت که تلاش گروه واگنر برايشورش در روسيه چالشي مستقيم براي اقتدار پوتين» است و استدلال کرد اين رخداد«پرسشهايي عميق را مطرح ساخته و نشان دهنده وجود شکافهايي واقعي است.
بلينکن همچنين تاکيد کرده که اقدامات گروه واگنر يک «حواسپرستي واقعي» برايرهبران روسيه به وجود آورده تا اين رهبران حالا مجبور شوند «به نوعي متوجه پشتسر خود شوند.»
بلينکن در ادامه مصاحبه خود با سيبياس گفت: ما هنوز پرده پاياني را نديدهايم. وضعيت را بادقت تحت نظر داريم، اما يکلحظه وضعيت را از دور و باتوجهبه ديگرشرايط و عوامل نگاه کنيد. 16 ماه پيش، نيروهاي روسيه تا کييف پيشروي کرده وگمان بردند که ظرف چند روز پايتخت اوکراين را تصرف خواهند کرد؛ فکر کردند درچند روز کشور مستقل اوکراين را از روي نقشه محو خواهند کرد. حالا در اين روزهانيروهاي مسلح روسيه مجبور شدهاند از مسکو، پايتخت روسيه در برابر مزدورانيحفاظت کنند که پوتين آنها را پرورش داده بود.
پيشروي ضعيف ضدحملات بهاره
شورش پريگوژين در بهترين زمان براي کي يف رخ داد، زيرا ضد حمله اوکراين بهروسيه، از لحظه آغازش در اوايل ماه جاري تا به حال، دستاوردهاي ارضي کميداشته و ناکامي در ميدان نبرد، نگرانيهايي را در مورد توانايي ارتش اوکراين برايدرهم شکستن مواضع به شدت مستحکم روسيه ايجاد کرده است.
معاون وزير دفاع اوکراين با وجود ادعاي مقامهاي اين کشور مبني بر تصرفات درجبهههاي جنوبي درگيريها با روسيه، آن را رد و ادعان کرد که پيشرفت چندانيصورت نگرفته است.
به گزارش خبرگزاري رويترز، اوکراين مدعي بازپس گيري قلمروها بيشتري از قوايروس در طول مرزهاي جنوبي کشور شده است اماهانا مالير (Hanna Maliar) معاونوزير دفاع اوکراين امروز دوشنبه اعلام کرد که وضعيت در صحنههاي نبرد طي هفتهگذشته تغيير اندکي داشته است.
به گفته اين مقام وزارت دفاع اوکراين، از زمان آغاز اقدامات تهاجمي اوکراين طييک هفته گذشته، نيروهاي اين کشور تاکنون توانسته اند (درمجموع) 130 کيلومتر مربعرا بازپس گيرند، اين درحالي است که وي يک هفته گذشته از بازپس گيري تنها 113 کيلومتر مربع خبر داده بود؛ يعني طي اين مدت درمجموع 17 کيلومتر مربع از اينمناطق آزاد شده است.
مالير در گفت و گو با رسانه ملي اين کشور گفت: وضعيت در (جبهههاي) جنوب طييک هفته گذشته تغييرات عمده اي نداشته است. حدود 250 مورد درگيري طي اين مدتدر خطوط شرقي رخ داده که شامل مناطق ليمان (Lyman)، باخموت (Bakhmut)،آدييوکا (Avdiivka) و مناطق مارينکا (Maryinka) است و نبرد سخت همچنان دراين مناطق در جريان است.
وي اضافه کرد: حملات ضد تهاجمي (عليه قواي روسيه) که از اواخر هفته گذشته درمناطق شرقي آغاز شد منجر به بازپس گيري حدود «يک تا 2» کيلومتر در اين مناطقشده است. رويترز يادآوري مي کند که فرماندهي نظامي شرق اوکراين اعلام کرد کهقواي اوکرايني توانسته اند بين 600 تا يکهزار متر نسبت به يک روز پيش از آن درنزديکي باخموت پيش روي داشته باشند؛ منطقه اي که نيروهاي واگنر روسيه در ماه مهآنرا به تصرف خود در آورده بودند.
جنگ اوکراين که دومين سال خود را مي گذراند، پنجم اسفند 1400 و بدنبال ناديدهگرفتن دغدغههاي مسکو از سوي غرب به سرکردگي آمريکا، آغاز شد و تاکنونکشورهاي همپيمان سازمان آتلانتيک شمالي (ناتو) از جمله ايالات متحده طي اينمدت با حمايتهاي هنگفت مالي و نظامي از کييف، مسير هرگونه ديپلماسي برايبرقراري
آتش بس را بستهاند.