گروه سیاسی – محمد سیاح: محمد مخبر، رئیس ستاد اجرایی فرمان امام که با نظر رئیس جمهور عهدهدار سمت معاون اولی رئیس جمهور شده دستور واردات 20 میلیون دز واکسن کرونا به کشور را صادر کرده است؛ این درحالی است که معاون اول امروز رئیسی، پیش از این وعدههایی درباره تولید واکسن داخلی داده بود که هیچکدام اجرایی نشده است.
از زمانیکه موضوع واکسن در جهان مطرح شد وزارت بهداشت به دنبال تولید واکسن داخلی بود و بر همین اساس هم واردات واکسنهای معتبر جهانی به هر شکلی ممنوع شد، از آن پس هر روز یک رونمایی از واکسنهای داخلی انجام شد و وزیر بهداشت در مراسمهای مختلف از هر فرصتی برای نشان دادن قدرت علمی ایران در تولید واکسن و مدیریت کرونا سخن گفت.
این درحالی بود که ایران هر روز بیشتر در باتلاق کرونا فرو میرفت و مردم و کادر درمان بار وعده های بی سرانجام مسئولان را به دوش میکشیدند و حالا قرار گرفتن ایران در وضعیت وخیم کرونایی با افزایش آمار مرگ و میر و افزایش بستری و کمبود تخت و دارو و سرم و ... نتیجه همین رفتارهای سیاسی در مدیریت بحران کرونا است. کرونایی که در زمان ورود جدی گرفته نشد و هر شخصی در هر جایگاهی برای عادی جلوه دادن اپیدمی و عادیانگاری تلاش مضاعف کرد.
از همان زمان مطرح شدن کشف واکسن کرونا، ستاد اجرایی فرمان امام در خط مقدم ساخت واکسن قرار گرفت و همه توجهات را به خود جلب کرد؛ واکسن کووبرکت تولید این ستاد بارها مورد نقد قرار گرفت ولی با توجه به نفوذ محمد مخبر، تمامی نقدها نادیده گرفته شد. با این حال هیچکدام از وعدههای رئیس سابق ستاد اجرایی فرمان امام و معاون اول رئیس جمهور فعلی محقق نشد.
آمارهای رسمی خود وزارت بهداشت نشان میدهد از زمان مطرح شدن دستیابی ایران به فرمول ساخت واکسن کووبرکت تا امروز چیزی حدود 5 میلیون نفر واکسن کووبرکت را دریافت کردهاند درحالیکه براساس وعده مخبر قرار بوده تا پایان شهریور میزان تولید این واکسن به 50 میلیون دز برسد و اختلاف فاحش این دو عدد نشان میدهد که این وعده محقق نشده و با این رویه هیچ امیدی هم برای تحقق آن وجود ندارد!
جدا از این وعده بزرگ که البته هنوز 30 روز تا تحققش فرصت باقیست، محمد مخبر روز ۲۴ مرداد مدعی شد که بنیاد برکت سه میلیون واکسن تولید کرده و به زودی برای تزریق عمومی در اختیار وزارت بهداشت قرار خواهد داد ولی براساس آمار اعلامی کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو رقم تزریق واکسن برکت در کشور بسیار کمتر از رقمهای اعلامی است. مخبر همچنین از واردات 20 میلیون دز واکسن به کشور تا پایان شهریور خبر داده؛ در حالیکه طبق وعده او قرار بود تا آن زمان بیش از این میزان، واکسن داخلی تولید شود.
دیگران مقصرند!
یکی از موضوعاتی که درباره عدم اجرای وعدههای مسئولان در کشور وجود دارد این است که آنها برای نشان دادن اینکه در کمبودها بیتقصیر هستند؛ پاک کردن صورت مساله و انداختن قصور به گردن دیگران است؛ محمد مخبر در رابطه با توزیع واکسن برکت در کشور به صورت مشخص و در تاریخ ۲۴ مرداد، گفته بود: «اگر مجوز واکسیناسیون عمومی با واکسن کوو ایران برکت را اواخر فروردین یا اوایل اردیبهشت صادر دریافت میکردیم در خرداد میتوانستیم سه میلیون واکسن تولید کنیم، اما مجوز تزریق عمومی با واکسن کوو ایران برکت در ۲۵ خرداد صادر شد و یکی از دلایل تاخیر در تولید واکسن همین موضوع بود. با این حال ما تا امروز که کمتر از یک ماه از صدور مجوز میگذرد، سه میلیون دز واکسن تولید کرده ایم که ۷۰۰ هزار دز آن را تحویل دادیم و ظرف سه روز آینده نیز بیش از ۲۰۰ هزار دز واکسن کوو برکت به وزارت بهداشت تحویل خواهیم داد.»
با این حال با ارتقای درجه مخبر به معاون اولی رئیس جمهوری این ابهام را تشدید میکند که چه بر سر واکسنی خواهد آمد که برایش واردات را محدود و ممنوع کردند و همه تخم مرغها را در سبد تولید گذاشتند.
حالا که وضعیت کرونا به عقیده بسیاری از کارشناسان بهداشتی و درمانی از قرمز گذشته و در روزهای آینده وضعیت بدتر خواهد شد مسئولان کشور به اولویت بودن مدیریت کرونا ایمان آوردند و واردات واکسن را در کنار تولید داخلی بیش از پیش جدی گرفتند.
محمد مخبر معاون اول رئیسجمهور در جلسه مربوط به تامین واکسن کرونا، گفته است: «اولویت اول و اصلی امروز کشور کرونا و تسریع در روند واکسیناسیون مردم است که تحقق این هدف با تامین واکسن مورد نیاز از طرق تقویت تولید داخل و افزایش واردات با جدیت پیگیری میشود.» او واردات 20 میلیون دوز واکسن کرونا تا پایان شهریور را اولویت بعدی برای استمرار واکسیناسیون در کشور دانست و به مسئولان ذیربط از وزارت بهداشت، درمان و آموزشی پزشکی، جمعیت هلال احمر و وزارت امور خارجه ماموریت داد با جدیت موضوع واردات واکسن کرونا را دنبال کنند تا همزمان با سرعت گرفتن تولید واکسن داخلی، شاهد واکسیناسیون هرچه سریعتر گروههای هدف و قطع زنجیره انتقال بیماری باشیم.»
حالا باید منتظر ماند و دید معاون اول کنونی رئیس جمهور که سابق بر این مسو لیت سنگین تولید واکسن کرونا را بر عهده گرفته بود، میتواند با کمک مسولان فعلی و آتی بنیاد برکت وعدههای داده شده را محقق سازد یا خیر؟ موضوع مهمیکه زمان خیلی زود صحت و سقم آن را مشخص خواهد کرد.