پتروشیمیها و فولادیها در این اوضاع رکود اقتصادی سودهای کلانی به دست آوردهاند.
درست است که اوضاع بسیاری از صنایع و شرکتها کساد است و کار حتی به تعدیل نیرو در این صنایع و شرکتها کشیده است، اما در مقابل شرکتهایی وجود دارند که سود نجومی میبرند و برخی از آنها حتی از پرداخت مالیات هم معاف هستند! این شرکتها عمدتاً محصولات خود را به خارج صادر میکنند و حتی بحثهایی وجود دارد که ارز حاصل صادرات را به کشور باز نمیگردانند. این گزارش را تا انتها بخوانید تا پی ببرید که چه سودهای بزرگی در این شرکتها بهدست آمده است.
به گزارش
مردم سالاری آنلاین، اطلاعاتی که توسط
شرکت پتروشیمی جم به بورس اوراق بهادار تهران ارائه شده است نشان میدهد که سود خالص این شرکت در نه ماهه نخست سال جاری بیش از ۱۹۰۰ میلیارد تومان بوده است. در نه ماهه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته، سود خالص این شرکت ۵۲ درصد رشد داشته است. طبق صورت مالی این شرکت، مالیات بر درآمدِ پرداختی توسط شرکت پتروشیمی جم در نه ماهه نخست امسال، صفر بوده است!
پتروشیمیها در سال جاری به واسطه
افزایش نرخ ارز و افزایش قیمت فروش داخلی محصولات خود سود نجومی به جیب زدهاند. شرکتهای پتروشیمی، علیرغم این سودهای نجومی، از معافیت مالیاتی برخوردارند و حتی صادرات آنها نیز از پرداخت مالیات بر ارزش افزوده، معاف است!
سودهای نجومی تنها به پتروشیمی جم محدود نمیشود.
سود خالص پتروشیمی خارک در نه ماهه نخست سال جاری، ۲۱۸۱ میلیارد تومان بوده است. کل سود خالص این شرکت در سال ۹۶، ۹۷۴ میلیارد تومان بوده و این شرکت در نه ماه نخست امسال، بیش از دو برابر کل سال گذشته سود کرده است! این سود نجومی در شرایطی به دست آمده که به دلیل افزایش بیرویه قیمت مواد اولیه، بنگاههای بسیاری در کشور با مشکل تأمین سرمایه در گردش خود روبرو هستند. قابل ذکر است که پتروشیمی خارک نیز مالیاتی پرداخت نکرده است.
سود خالص پتروشیمی فناوران نیز در نه ماهه نخست سال جاری بیش از هزار میلیارد تومان بوده است. این شرکت تقریباً دو برابر کل سال گذشته در نه ماه نخست سال جاری سود کرده است. پتروشیمی شازند نیز در نه ماه نخست سال جاری ۹۱۳ میلیارد تومان سود خالص داشته است که نسبت به دوره مشابه سال گذشته، رشد ۱۷۰ درصدی را نشان میدهد.
سود کلان شرکتهای فولادی
این تنها پتروشیمیها نبودهاند که در سال جاری، سودهای کلانی به جیب زدهاند. شرکتهای فولادی نیز در سال جاری از افزایش قیمت ارز به شدت منتفع شدهاند. بهعنوان مثال، سود خالص
شرکت فولاد مبارکه در نه ماهه نخست سال جاری حدود ۷ هزار میلیارد تومان بوده است. در این دوره سود خالص این شرکت نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۹۰ درصد افزایش یافته است!
شرکتهایی که مواد اولیه آنها محصولات فولادی است، به عنوان مثال
قطعهسازان خودرو، به شدت تحت فشار هستند و تعداد زیادی از واحدهای قطعهسازی به دلیل افزایش شدید قیمت مواد اولیه، تعطیل شده است. با این حال، تولیدکنندگان فولاد به نحو بیسابقهای از شرایط موجود منتفع شدهاند و سودهای کلانی به جیب زدهاند.
سود خالص
شرکت فولاد خوزستان نیز در نه ماهه نخست سال جاری بیش از ۲۳۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت دوره مشابه در سال گذشته ۱۱۹ درصد افزایش یافته است.
شرکتهای تولیدکننده مس نیز از قافله عقب نمایندهاند. سود خالص شرکت ملی صنایع مس ایران در دوره نه ماهه نخست سال جاری حدود ۳۸۰۰ میلیارد تومان بوده که نسبت به دوره مشابه سال گذشته ۱۱۹ درصد افزایش یافته است.
معضل سودهای کلان شرکتهای مادر
تمامی این شرکتها که سود نجومی در این شرایط سخت اقتصادی به جیب زدهاند، به نوعی شرکتهای مادر محسوب میشوند. به نظر میرسد که وضعیت بهگونهای پیش میرود که این
شرکتهای مادر، رسالت خود را در قبال اقتصاد کشور به درستی انجام نمیدهند. سود کلان این شرکتها به معنای رکود در شرکتها و صنایعی است که از محصولات این شرکتها بهعنوان مواد اولیه استفاده میکنند. شرکتهای مادر قیمت محصولات خود را با افزایش نرخ ارز، به شدت افزایش دادهاند و این امر گرچه برای آنها سودهای بزرگی ایجاد کرده است اما برای کل اقتصاد کشور، به هیچوجه مثبت نبوده است.
علاوه بر این، این شرکتها از معافیتهای مالیاتی مختلف و مشوقهای صادراتی گوناگون نیز بهره میبرند.
پدرام سلطانی، نایب رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران، پیش از این در مورد این معافیتهای مالیاتی گفته بود: «امسال حداقل ۳۰ هزار میلیارد تومان از بابت معافیت مالیاتی صادرات صنایع بزرگ از قبیل پتروشیمی، پالایشی، فولاد، مس و امثالهم از جیب ملت برای بزرگتر شدن بخش عمومی و مقتدرتر شدن دولت پنهان خواهد رفت. این معادل یک پنجم کل وصولی مالیات کشور و برابر با دو سوم بودجه کل عمرانی است!»