سومین مناظره شش نامزد دوازدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری با موضوع اقتصادی بعد از ظهر روز جمعه بیست و دوم اردیبهشتماه میان مصطفی میرسلیم، اسحاق جهانگیری، محمدباقر قالیباف، مصطفی هاشمیطبا، حسن روحانی و ابراهیم رئیسی برگزار شد.
به گزارش ایسنا این مناظره سه ساعته که در آن کاندیداها درباره برنامهها و دیدگاههای خود در حوزه مسائل اقتصادی به بحث میپردازند به صورت زنده از شبکه یک سیما و رادیو ایران پخش شد.
گفتنی است اولین مناظره با موضوع اجتماعی روز هشتم اردیبهشت برگزار شد. دومین مناظره نیز رو پانزدهم اردیبهشت در حوزه مسائل سیاسی - فرهنگی برگزار شد، و مناظره سوم نیز با موضوع اقتصادی نیز در امروز؛ ۲۲ اردیبهشتماه برگزار شد.
در یک مقطع از تاریخ موضوع مبارزه با قاچاق به سمت شعار دادن حرکت کرد
اسحاق جهانگیری به اولین سوال آخرین مناظره کاندیداهای ریاست جمهوری در مورد برنامهاش برای مبارزه با قاچاق کالا پاسخ داد.
به گزارش ایسنا، اسحاق جهانگیری در پاسخ به این پرسش که برنامه شما برای مقابله موثر با قاچاق کالا و کاهش و مدیریت واردات در راستای اقتصاد مقاومتی چیست، اظهار کرد: حتماً یکی از مهمترین سیاستهایی که در اقتصاد مقاومتی به آن توجه شده است موضوع راهاندازی تولید داخلی است.
وی با بیان اینکه یکی از مهمترین راههای آسیب تولید داخل قاچاق کالا است، خاطرنشان کرد: قاچاق کالا همواره توسط کسانی انجام میشود که میخواهند با این روش به تولید کشور آسیب بزنند. از رانتها استفاده کنند و یک فرصتی است که رانتجویان سعی میکنند اقتصاد داخلی کشور را از مسیر خود منحرف کنند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری گفت: متأسفانه در گذشته قاچاق کالا به شدت افزایش یافت. به طوری که زمانی که ما دولت را تحویل گرفتیم میزان قاچاق کالا بر اساس آمار اعلام شده حدود 25 میلیارد دلار بود. خوشبختانه طی سه سال گذشته با برنامهریزی که انجام گرفته میزان قاچاق در مقطع فعلی به میزان 12 میلیارد دلار کاهش یافته است.
جهانگیری با بیان اینکه بخشی از موضوع قاچاق مربوط به کولهبرها و تهلنجیها است که دولت به هیچ وجه مزاحم کار آنها نشده است و این افراد بر اساس مقررات کار خود را انجام میدهند، اظهار کرد: برای آینده برنامهریزی دقیقی صورت گرفته که طی آن 10 کالای اصلی که در قاچاق سهم عمده دارند مشخص شدهاند تا به سرعت با آنها مقابله شود.
وی گفت: آنچه که مهم است این است که در یک مقطع از تاریخ موضوع مبارزه با قاچاق به سمت شعار دادن حرکت کرد و به جای اینکه موضوع به طور اساسی برطرف شود با شعار به آن پرداخته شد.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری افزود: قاچاق به همین دلیل افزایش پیدا کرد و فساد نیز رو به فزونی گذاشت و اقتصاد کشور به سمت فروپاشی رفت. امروز نمایندگان همان تفکر در صحنه رقابت ها هستند و می خواهند با همان روش ها با مسائل کشور روبرو شوند.
وی ادامه داد: مردم متوجه باشند که کاندیداهایی که به صحنه آمده اند و ادعاهایی را مطرح می کنند چقدر مسائلی که مطرح می کنند و وعده هایی که می دهند فریبنده است.
جهانگیری خطاب به سید ابراهیمی رئیسی گفت: کاندیداهایی که امروز به صحنه آمده اند باید برنامه هایی را ارائه بدهند در حالی که ما هنوز چیزی ندیده ایم. آقای رئیسی که امروز در صحنه حاضر شده اند ابتدا گفتند هنوز تصمیم نگرفته اند و می خواهند در خدمت امام رضا (ع)باشند و بعد هم وارد صحنه انتخابات شده اند و جزوه ای را در یکی از مناظره ها نشان دادند و گفتند این برنامه من است در حالی که ما هنوز چیزی به نام برنامه ندیده ایم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تاکید بر اینکه کاندیداها نباید از سابقه خود بترسند، بلکه باید بگویند در گذشته چه کار کرده اند اظهار کرد: آقایان بیایند و بگویند ما در ناجا بودیم یا در قوه قضائیه بودیم و این کارهای مهم را انجام داده ایم. آقای رئیسی در طول دوران طولانی در قوه قضائیه مسئولیت داشته است بیاید و پاسخگوی فعالیت هایش در آن دوره باشد. ایشان در طول دوران بلندی مسئولیت مبارزه با قاچاق کالا را در قوه قضائیه داشته اند امروز بیایند و بگویند که چه کرده اند.
ابراهیم رئیسی در فرصت انتقادش به صحبتهای جهانگیری، اظهار کرد: پشتوانه برنامههای ارایه شده ما تحقیق، تفحص و برنامهریزیهای دانشگاهیان است. از روزی که وارد عرصه انتخابات شدم از نظر دانشگاهیان بهره بردم و برنامه ارایه شدهام بر طبق فعالیت آنها، آن هم نه در دوران انتخابات، بلکه از زمانهای قبل است.
وی ادامه داد: در ارتباط با قاچاق کالا باید پرسید که قاچاق کالا کجا تولید میشود؟ امروز 18 میلیارد و به گفته ایشان 12 میلیارد قاچاق کالا از کجا ایجاد شده است.
رئیسی همچنین گفت: قضات سراسر کشور دارند به پروندههای قاچاق کالا رسیدگی میکنند، اما نکته این است که باید در ابتدا در زمان شکلگیری قاچاق با آن مبارزه کرد.
وی افزود: آیا دولت میتواند با ایجاد قاچاق کالا مبارزه کند؟ بله، اما دولتی که خودش و نزدیکانش در حوزههای خصوصی فعال نباشند. چرا آقایان دولتی با قاچاق کالا برخورد نمیکنند؟ این امر امکان پذیر است اگر از مبنا و اصول کاملاً کنترل شود.
هاشمیطبا نیز ضمن تبریک میلاد با سعادت منجی عالم بشریت حضرت امام زمان (عج) گفت: برای کشوری که استقلالش توسط رزمندگان و شهدا تدوین شده، بسیار جای تاسف است که این مقدار کالای قاچاق وارد می شود. من اطلاعاتی را که از روزنامه های خودمان کسب کردم ، عرض می کنم که روزنامه های ما نوشته اند که از 114 اسلکه رسمی قاچاق وارد کشور می شود و در هیچ جای دنیا قابل درک نیست که چگونه عناصر و افرادی می توانند از اسکله های رسمی قاچاق وارد کشور کنند.
وی ادامه داد: البته تاکید بر آن است که گمرک ایران مبادی خود را محکم کرده و همچنین اظهار بر این است که از مناطق آزاد کالا وارد می شود ورقمی حدود 450 میلیون دلار است. من تقاضا دارم از برادارانی که اطلاعات دقیق تری دارند واقعا بگویند چگونه از 114 اسلکه کالای قاچاق وارد می شود و شناسایی نمی شود و به مردم گفته نمی شود.
همچنین محمدباقر قالیباف در انتقاد اظهارات مطرح شده از سوی جهانگیری اظهار کرد: ما اگر بحث 4 درصدی ها را مطرح می کنیم به این دلیل است که چرا با قاچاق کالا مبارزه نمی شود.
وی با تاکید بر اینکه اولین شرط مبارزه با قاچاق کالا پیشگیری است افزود: وقتی در دولتی برخی اعضای دولت و مدیران آن در عین حال حقوق یک کارگر 800 هزار تومان است و عقب ماندگی حقوق پیدا می کند، وزرای آن دولت پایه گذار حقوق های نجومی میشوند. مانند جنابعالی که در دوره وزارت پاداش های چند میلیاردی را هم برای خود تصویب میکنیدو هم به عده ای از همکاران خود می دهید.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری خطاب به جهانگیری خاطر نشان کرد: شما وقتی که در هفته قبل دیدید وزیری که کار فرهنگی دارد،واردات غیر قانونی انجام می دهد آیا شما با این شرایط می توانید از قاچاق پیشگیری کنید؟
قالیباف در ادامه خطاب به روحانی و جهانگیری گفت: وقتی شما امروز نمی توانید امنیت سپرده گذاران مستضعف مانند سپرده گذاران موسسات کاسپین و میزان را تامین کنید، بعد می گویید باید سرمایه وارد کنید و امنیت آن را برقرار کنید؟ وقتی شما در مسکن مهر مشکل دارید به این دلیل است که وزرای شما مشغول کار تجاری و شخصی خود هستند؛ وقتی شما کسی را می گذارید که مدیر بانک آن را تعیین می کند و بدون هیچ روالی رقم بیش از 400 میلیون تومان را در حسابی جابجا می کند طبیعتا قاچاق کالا اتفاق می افتد.
مصطفی میرسلیم نیز در واکنش به سخنان جهانگیری درباره موضوع قاچاق کالا اظهار کرد: شما که به آقای رئیسی اعتراض میکنید که چرا برنامه ندارد خودتان پیش از ایشان مورد سوال هستید برادر من. شما اول خودت برنامهات را مطرح کن بعد به دیگران ایراد بگیر که چرا برنامه ندارند.
وی ادامه داد: موضوع قاچاق چیزی نیست که به راحتی از کنار آن بگذریم. شما باید بگویید که این کار چه بلایی بر سر کشور، بر سر اشتغال جوانان و بر سر جامعه میآورد و مشکلات اجتماعی را با خود به همراه دارد.
میرسلیم با اشاره به سابقه چهارساله جهانگیری در دولت یازدهم اظهار کرد: جنابعالی در چهار سال اخیر در دولت بودهاید. آیا شما خواب بودهاید و حواستان نبوده است که چگونه انجام میگیرد و حال فهمیدهاید و میخواهید از آن جلوگیری کنید؟
کاندیدای انتخابات ریاست جمهوی ادامه داد: شما به دیگران میگویید برنامهتان برای مبارزه با قاچاق کالا چیست؟ شما خودتان در دولت چگونه این موضوع را پیگیری میکنید؟ اگر آن رقمی که آقای رئیسی میگویند درست باشد و همان 12 هزار میلیارد میزان قاچاق کالا باشد نه 18 هزار میلیاردی که آن میزان هم مطرح شده است، دولت تاکنون چگونه با آن برخورد کرده است؟
حسن روحانی در ادامه این مناظره اظهار کرد: در مساله قاچاق و مفاسد اولین نکته مورد توجه این است که باید به ریشه های مساله بپردازیم. این که چرا قاچاق به وجود می آید؟
وی ادامه داد: اگر بتوانیم تولید داخلی را بالا ببریم و با قیمت ارزان به مردم عرضه کنیم دیگر قاچاق ایجاد نمی شود. الان در کشورهای دنیا قاچاق کالا معنی ندارد. وقتی از قاچاق حرف می زنند از قاچاق اسلحه و امثال آن صحبت می کنند.
روحانی همچنین گفت: باید فضای آزادی را برای بخش های خصوصی ایجاد کنیم نه اینکه خصولتیها بیایند به عنوان فضای خصوصی فعالیت کنند. گروههایی که حامی های نظامی دارند وارد فضای رقابت شوند و نگذارند رقابت واقعی بین بخش خصوصی ایجاد شود.
وی سپس گفت: روستاهای مرزی ما باید تولید کننده و استان های مرزی صادر کننده باشند. به این صورت جلوی قاچاق کالا گرفته می شود اگر یک رسانه ای یک کلمه گفت چرا فساد در املاک نجومی ایجاد شده است، نباید خبرنگار را بگیریم، بلکه باید آزادش بگذاریم تا حرفش را بزند.
اسحاق جهانگیری در بخش جمعبندی سخنان خود گفت:آقای رییسی باید سابقه و برنامه تنظیم کنند و به اطلاع مردم برسانند. اینکه قوه قضاییه مبارزه با فساد کرده و روز به روز اضافه تر شده، بنابراین قوه قضاییه در مسوولیتی که ایشان داشته ضعیف بوده است.
وی افزود: ما در سه سال موفق شدیم قاچاق کالارا به نصف برسانیم و یک موفقیت برای دولت است. سودهای شما بحث قاچاق را به 25 میلیارد دلار رساند و انسان باید شرمنده باشد وقتی اینها را می شنود. آقای قالیباف عادت کردید که مسایل را خلاف بگویید. عادت کردید به خلاف گفتن. تهمت و خلاف می گویید و هیچ وقت مطالب ثابت نشده است.
آقای قالیباف شما راجع به حقوق های نجومی می گویید ، دولت با افتخار افتاد دنبالش و رسیدگی کرد و به هر میزان توانست برخورد کند برخورد کرد. تعدادی از مدیران متخلف کنار گذاشته شدند. رییس مجلس اعلام کرد که براساس گزارش دیوان محاسبات تمام وجوه برگشته داده شده است. طبق گزارش سازمان بازرسی 2200 میلیارد املاک مردم تخفیف داده شده و آپارتمان 120 میلیاردی را دو میلیارد تومان دادید.
وی خطاب به قالیباف افزود: هر کسی خواست به موضوع ورود کند جنابعالی اجازه ندادید در ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی که با حضور من و مسئولان قضایی برگزار شد این موضوع مطرح شد و دادستان گفت که تاکنون در این پرونده به 59 مورد تخلف رسیدهاند. مجلس خواست در اینباره تحقیق و تفحص کند جنابعالی رفتید و لابی کردید و جلوی آن را گرفتید و نگذاشتید نمایندگان مجلس موضوع را شفاف بررسی و بیان کنند.
جهانگیری با طرح این پرسش که چرا جلوی تحقیقو تفحص شورای شهر را گرفتید خطاب به قالیباف گفت: چرا کسی که موضوع املاک نجومی را افشا کرد را سه ماه در سلول انفرادی زندانیاش کردید؟ این شیوه برخورد شماست و شیوه برخورد ما نیز مشخص است.
این کاندیدای انتخابات ریباست جمهوری اظهار کرد: آقایان میخواهند با همان روحیه نظامیگری خود همه مسائل کشور را پیش ببرند. بعد اعلام میکنند که وزرا اینگونهاند.
وی با تأکید بر اینکه اگر وزیری تخلف کرده باشد با او قطعاً برخورد خواهد شد خاطرنشان کرد: شما یک مورد تخلف وزیری را اعلام کنید، با او برخورد خواهد شد.
جهانگیری خطاب به قالیباف گفت: شما از امنیت سپردهگذاران صحبت میکنید؛ آقای قالیباف شما بیشترین تخلفی که در بانکهای اطرافتان وجود دارد را انجام دادید. این موسسات اعتباری را شما ایجاد کردید؛ آیا شما میدانید بانک قوامین امروز چه وضعیتی دارد؟
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوی با تأکید بر اینکه من به خاطر مصالح ملی کشور برخی صحبتها را نمیگویم،گفت: من تا به حال 10 جلسه با مسئولان مربوطه، نیروی انتظامی در اینباره گذاشتهام و با تمام قدرت به دنبال حل و فصل این مسأله هستم. اما آیا شما میدانید که امروز در بانک شهر چه میگذرد؟ آیا میدانید که بانک سرمایه را با چه قیمتی و به چه کسی واگذار کردهاید؟
جهانگیری با تأکید بر اینکه ملت ایران باید پاسخ تمام این پرسشها را بداند خطاب به قالیباف اظهار کرد: سهام بانک سرمایه متعلق به شهرداری بود و به شیوههایی به یکی از مفسدان اقتصادی واژگذار شد. حال شما طلبکار شدهاید؟! شما شدهاید طرفدار 96 درصد و من طرفدار 4 درصد؟!
وی اضافه کرد: آقای قالیباف وقتی که مردم ایران در سال 91 در تحریمها گیر کرده بودند و به دنبال دارو و مسائل ضروری خود میگشتند شما در برج میلاد بستنی 400 هزار تومانی برای چه کسی سرو میکردید؟ اگر هشدار رهبری نبود شما جلوی آن را نمیگرفتید.
جهانگیری در پایان اظهار کرد: آقای قالیباف نگذارید بگویم چه کسانی طرفدار 4 درصدیها هستند. من این تفکیکها و خطکشیها را قبول ندارم و با تمام از بخش خصوصی دفاع میکنم و کارنامه من این را نشان میدهد و همه میدانند که با هیچ کدام از بخشهای خصوصی در طول زندگیام سروکار نداشتهام.
برنامه شما برای توسعه صادرات، جلوگیری از خام فروشی و کاهش وابستگی کشور به درآمد نفتی چیست؟
خام فروشی منجر به وابستگی ما به خارج از کشور میشود
مصصطفی میرسلیم گفت:خام فروشی منجر به وابستگی ما به خارج از کشور میشود و در نهایت سبب بیکاری جوانان خواهد شد.
به گزارش ایسنا، این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه برنامه شما برای توسعه صادرات، جلوگیری از خام فروشی و کاهش وابستگی بودجه کشور به درآمد نفتی چیست؟ گفت: اظهار کرد: برنامه بسیار مهمی که در چارچوب اقتصاد مقاومتی تبیین شده این است که به نفت به عنوان ماده خامی که منجر به تولید مواد ارزشمند و کالای میانی شود توجه کنیم.
وی افزود: با توجه به ارزش افزودهای که کالاهای میانی و ارزشمند نسبت به خام فروشی دارد ما را به این نتیجه میرساند که از چاهها و منابع نفتی مان به صورت پیاپی استفاده نکنیم تا با تولید کالاهای میانی و دارای ارزش افزوده از ماده خام نفت، عمر منابع نفتی ما را افزایش دهیم.
میرسلیم گفت: در مورد صادرات و مقررات گمرکی باید صحبت کنیم. باید توجه کنیم که صادرات به گونهای باشد که باعث تقویت کالاهای تولیدی کشورمان شود. در همین رابطه باید به افزایش صادرات کشورهای هدف به ویژه همسایهها هم توجه کرد.
وی ادامه داد: با توجه به مناسباتی که با کشورهای همسایه داریم نباید صادرات بعضی از کالاها به گونهای باشد که سود کالا برای آنها در نظر گرفته شود.
میرسلیم همچنین گفت: به طور کلی باید صادرات مورد تشویق قرار گیرد و به گونهای باشد که بتوانیم فاصله ایجاد شده را جبران کنیم. دولت باید تشویق کننده باشد تا افزایش کیفیت در برنامه کار تولید کنندگان قرار بگیرد. در این صورت است که میتوانیم با کالاهای قاچاق مقابله کنیم و از سوی دیگر در بازار با رقبا، رقابت کنیم.
حسن روحانی در واکنش به سخنان میرسلیم گفت: دولت افتخار میکند که بازار صادرات به کشور ما باز شد. معاینات که روی آبها باقی مانده بود صادر شد. نفت خام که آقای میرسلیم میگویند بر مبنای قانون وچارچوب و سیاستهای کلی است و من از صحبتهای ایشان تعجب میکنم. در پارس جنوبی شروع به نفت خام کردیم. ما در غرب کارون امروز 300 هزار بشکه نفت در روز صادر میکنیم و قبلا حدود 60 الی 50 بشکه بود.
وی افزود: قدرت اقتصادی ما به خاطر حضورمان در نفت است. در اوپک توانستیم حقمان را پس بگیریم. بازار را از عربستان پس گرفتیم. ما الان نسبت به نفت خام، معاینات ما در پالایشگاه ستاره خلیج فارس پایش خواهد شد.
جهانگیری نیز در واکنش به سخنان میرسلیم درباره خامفروشی نفت در طول سالهای گذشته اظهار کرد: آقای میرسلیم اطلاعاتش نسبت به کشور ناقص است. من فکر میکردم ایشان به خاطر حضور در مجمع تشخیص مصلحت نظام اطلاعات کاملتری داشته باشد. جلوگیری از خامفروشی یکی از برنامههای اقتصاد مقاومتی است که من فرمانده ستاد اجرای اقتصاد مقاومتی هستم که طبق فرمان رهبری این مسئولیت را که با رضایت رهبری و رییس جمهوری همراه بود بر عهده گرفتم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری اظهار کرد: ما در زمینه جلوگیری از خامفروشی خیلی خوب عمل کردیم و کوشیدیم کالاهایی تولید کنیم که قابل صادرات باشند و تراز مثبت صادرات کالا نسبت به وارداتش بدون تکیه به فروش نفت خام برای اولین بار در جمهوری اسلامی ایران در این دولت عملی شده است.
وی با اشاره به راهکارهای دولت برای افزایش صادرات در چهار سال گذشته اظهار کرد: ما هم قیمت ارز را در میزان مناسب نگه داشتهایم و هم بازارهای صادرات را به خوبی حفظ کردهایم و در نهایت خط اعتباری ارزی برای کشورهایی که کالاهای ما را خرید کنند در نظر گرفتهایم که نتیجهاش عملکردی بوده است که به آن اشاره کردیم.
ابراهیم رئیسی نیز در نقد صحبتهای میرسلیم اظهار کرد: چنانچه در استانهای مختلف کشور پالایشگاههایی ایجاد شود هم از خام فروشی جلوگیری میشود و هم نفت با ارزش افزوده فروش میرود اما متاسفانه تاکنون اینطور عمل نشده است.
وی افزود: علی رغم تلاشهایی که انجام شده امروز شاهدیم که آنچه که باید در زمینه کاهش وابستگی به نفت انجام می شده، انجام نشده است. در دنیا یکی از راه های کاهش وابستگی به نفت روی آوردن به مالیات است اما امروز دولت برای دریافت مالیات به سمت کاسبها و تولید کنندگان میآید.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری ادامه داد: دولت به سمت کسانی که صدها کانتینر قاچاق کالا وارد کشور میکنند و بر هیچ کسی پوشیده نیست برای دریافت مالیات نمیروند.
رئیسی با طرح این پرسش که چرا نسبت به موضوع دریافت مالیات از این افراد رسیدگی نمی شود گفت: در دولت به وفور پرونده فساد تولید می شوند اما می گویند که چرا در دستگاه قضا به این پرونده ها رسیدگی نمی شود این در حالی است که شما باید کاری کنید که جلوی فساد گرفته شود چرا که در همه دولت ها پیشگیری مقدم بر درمان است.
وی با بیان اینکه دولت میتواند کاملا جلوی کالای قاچاق را بگیرد خاطر نشان کرد: امروز عزم و اراده جدی در این زمینه در دولت وجود ندارد. تولید کنندگان دارای کمتر از 50 کارگر به دلیل پرداخت مالیات در حال تعطیلی هستند و این مالیاتها باعث شده که 250 هزار واحد تولیدی به واحدهای توزیعی تبدیل شود.
رئیسی با تاکید بر لزوم اصلاح روند اخذ مالیات گفت: می شود جلوی کسانی که فرار مالیاتی انجام می دهند را گرفت اما گویا قرار است صبح تا شب دولت برای تولید پروندههای فساد صرف شود و از سمت دیگر دستگاه قضائی فقط با آنها برخورد کند.
هاشمی طبا در ادامه درباره صحبتهای میرسلیم اظهار کرد: خوشحالم که به مدت سه سال از سال 69 تا 72 در مرکز توسعه صادرات فعال بودهام. 400 هزار دلار را در آن زمان به 5 میلیارد دلار با تشکیل 50 نمایشگاه داخلی و خارجی که در آن شرکت میکردیم رسانیدم.
وی ادامه داد: خوشحالم که امروز صادرات ما به 45 میلیارد دلار رسیده و بخشی از آن صادرات مهندسی با ارزش افزوده تقریباً 100 درصد است. این افتخار بزرگی برای جمهوری اسلامی است که مهندسین کشورش اینگونه در دنیا حاضر میشوند.
هاشمی طبا سپس با اشاره به سیاستهای اقتصاد مقاومتی ابلاغ شده از سوی مقام معظم رهبری خاطرنشان کرد: کالای ما باید برای صادرات بهترین کالا باشد. اگر ضعیف باشد توانایی رقابت نخواهد داشت. اگر اینگونه خوب عمل کنیم دیگر نمیگوییم برای نجات اقتصاد کشور مشاغل زودبازده و کوچک را ایجاد کنیم.
وی همچنین گفت: در ارتباط با حوزه نفتی هم باید برنامه دقیقی به مردم ارائه دهیم. نمیشود که نفت را از جنوب به خراسان یا مازنداران ببریم، کالایی تولید کنیم و آن را دوباره به جنوب برای صادرات ببریم، برنامههای در این حوزه باید دقیق و شفاف باشد.
محمدباقر قالیباف نیز در این باره گفت: مشکل صادرات حل نمی شود با حضور و عملکرد 4 درصدیها که اجازه نمیدهند، چون منفعت آنها در واردات است. نکاتی که آقای جهانگیری گفتند دروغ آشکار است که باید رسیدگی شود. وی گفتند 2200 میلیارد دزدی در املاک نجومی است که باید ثابت شود زیرا دروغ و تهمت در حضور مردم است و باید ثابت شود ولی شما بدانید در املاکی که گفته شد بنده خودم نامه نوشتم به دادستان کل که رسیدگی و اعلام کرد که جرم و تخلف سازمان یافتهای نبوده ولی چون این فساد حقوق نجومی شما درآمده بود، مشاور آقای روحانی- آقای نجفی – جلسه گذاشت و به گفته دادستان تهران در آن جلسه گفتند معادل سازی کنید، املاک نجومی کار سیاسی کنید که جلوی خرابکاری و کثافت کاری این حقوق های نجومی گرفته شود. این همان روحیهای که 4 درصدیها دارند و خیلی قدرت دارند و خیلی جو سازند. اگر بانکی تخلف کرده مسوول بانک شمایید از دولت. میتوانید با بانک گردشگری برادر خودتان برخورد کنید. چون شما گفتید هر کی از من هر چه دارد بگوید، این اخلاق من نیست آقای جهانگیری بلکه اخلاق شماست که می ایستید و مثل آقای روحانی راست راست نگاه میکنید و دروغ می گویید.
وی افزود: املاک نجومی را کی برده شخص جنابعالی. آقای جهانگیری شما از این دولت وقتی که وزیر بودید همین زمینی که در ونک در منطقه سه است و 385 متر زمین است را گرفتید متری 140 هزار تومان، ما املاک نجومی دادیم، ما املاک به رفتگرها بر اساس قانون دادیم. شما و آقای روحانی حقوقدان هستید. مجلس تحقیق و تفحص را وارد ندانست چون سیاسی کاری کردید.
به گزارش ایسنا، مصطفی میرسلیم در جمعبندی سخنان پایانی خود گفت: قرار ما این نبود که در زمینه نفت خام با افزایش صادرات مواجه باشیم. ما هفته پیش هم گفتیم که این سستی ما در سیاست خارجی بوده است که نخواستهایم با قطر و کشورهایی که مخازن نفتی مشترک داریم به گفتوگو بنشینیم. این چه فرماندهی ستاد اقتصاد مقاومتی است که ما بنشینیم و به جای آنکه شرایطی را فراهم آوریم تا از مخازن مشترک استفاده برابر داشته باشیم آن مخازن را ترک کنیم.
میرسلیم با بیان اینکه ما باید از فرصت استفاده میکردیم تا با موضوع خام فروشی برخورد کنیم، اظهار کرد: آقای جهانگیری آیا از برجامی که اینقدر سنگش را به سینه می زنید استفادهای کردهاید؟ ما میآییم و از برجام به نفع برنامههایی که داریم استفاده میکنیم.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با بیان اینکه مدیریت جدی لازم است تا با پایین دستیهای پتروشیمی ارتباط داشته باشیم، اظهار کرد: ما باید از فروش نفت خام جلوگیری کنیم. عقل ما کجا رفته است که اجازه میدهیم خام فروشی شود. سیاست خارجی درست این است که مخازن مشترک را با هم مصرف کنیم نه اینکه زودتر آن را کنار بگذاریم. همچنین باید از قراردادهای استعماری جلوگیری شود و دقت کنیم تا محصولاتمان در زمینه پتروشیمی کیفیت بالاتری داشته باشد.
برنامه شما در رفع مشکلات نظام بانکی چیست؟
بگویید از کدام منبع می خواهید شغل ایجاد کرده و یارانه بدهید
حسن روحانی از رقبای انتخاباتیاش خواست تا منابع ایجاد شغل و یارانه که در شعارهای انتخاباتی خود می گویند را برای مردم مشخص کنند.
حجتالاسلام والمسلمین حسن روحانی در پاسخ به این پرسش که مهمترین مشکل نظام بانکی از نظر جنابعالی چیست و چه برنامهای برای تسهیل وامهای هدفمند به تولید، خدمات، مسکن، ازدواج جوانان و سایر موارد ضروری دارید، اظهار کرد: یکی از ارکان بزرگ برای اقتصاد امروز و فردای کشور بانکها هستند و اساساً در بودجه عمرانی تصمیم ما بر این است که این بودجه را با همکاری بانکها و تقویت آنها افزایش دهیم.
وی با بیان اینکه بانکها نیاز به اصلاح دارند، افزود: برخی از موسسات اعتباری غیرمجاز در دولت قبل ایجاد شدند که بخشی از وقت دولت را برای اصلاح و بازگرداندن پول مردم گرفت. کار زیادی برای بانکی که مربوط به دستگاه آقای رئیسی (میزان) انجام شد تا بتوانیم مشکلات را برطرف کنیم.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری خاطرنشان کرد: امروز برای تقویت بانکها، سرمایه آنها را تقریبا دو برابر کردهایم تا بتوانند در قبال مسائل اقتصادی تلاش کنند. ما به بانکها برای تولید نیاز داریم در همین راستا در سالی که گذشت حدود 24 هزار واحد تولیدی کوچک و بزرگ از تسهیلات بانکها استفاده کردند و فعال شدند.
روحانی تاکید کرد: از طریق بانکها امروز سرمایه خارجی را جذب میکنیم.
روحانی ادامه داد: ما اگر بخواهیم فقر را ریشهکن کنیم باید اقتصاد به عنوان یک موضوع ملی ظهور پیدا کند باید بانکها را تقویت کنیم. خوشحالم که همین امروز با یکی از بانکهای خارجی برای سرمایهگذاری 10 میلیارد دلار به توافق رسیدیم.
وی ادامه داد: برای رونق اقتصاد باید از سرمایههای داخلی و خارجی استفاده کنیم، ما نیاز داریم که صادراتمان را افزایش دهیم.
روحانی با اشاره به وعده برخی از کاندیداها برای ارائه یارانههای مختلف خاطرنشان کرد: دوستان ما مرتب به مردم میگویند ما به شما پول برای ایجاد شغل و یارانه می دهیم، چرا مشخص نمیکنید که این پولها از کجا میآید.
وی افزود: اگر منظورتان اخذ پول از بانک مرکزی است که یعنی پول مردم را از یک جیب بردارید و به جیب دیگرشان بدهید، در آن صورت تورم 60 تا 70 درصدی ایجاد میشود. این دوستان چرا منابعشان را اعلام نمیکنند.
روحانی سپس گفت: به طور کلی 70 میلیارد کل یارانه نقدی و غیرنقدی ما است. آیا مردم پول نقد را بیشتر میپسندند یا اجرای طرح تحول سلامت را؟ ما برای شغل روستایی در دولت برنامهریزی کردهایم تا با ارائه تسهیلات شغل روستایی را فعال کنیم.
اسحاق جهانگیری در پاسخ به این پرسش که مهمترین مشکل نظام بانکی از نظر جنابعالی چیست، گفت: نظام بانکی نقش اصلی در اقتصاد ایران دارد، متاسفانه در دولت گذشته منابع بانکی در جاهای مختلف گرفتار شد که یکی از این جاها معوقات بانکی است. مجموعهای از افراد منابع بانکی را گرفتند و برنگرداندند و بخشی از این افراد آدمهای اقتصادی بودند که باید به آنها فرصت داده میشد ولی بخشی از آنها سودجویان بودند. لذا نظام بانکی باید سرمایهاش افزایش پیدا کند.
وی افزود: طرح تحول بانکی تهیه شده است و جزو مهمترین طرحهاست. ما توانستیم وام ازدواج را از 3 میلیون به 10 میلیون تومان افزایش دهیم و یک میلیون نفر به مبلغ 9 هزار میلیارد تومان وام ازدواج پرداخته شد.
جهانگیری تاکید کرد: باید موانع را در این زمینه برطرف کنیم.
ابراهیم رئیسی در واکنش به سخنان روحانی درباره مشکلات بانکی کشور اظهار کرد: من در مناظره قبل اعلام کردم که یک بار برای همیشه تلویزیون مناظره ای بین آقای روحانی و دولتمردان قبل صورت دهد تا آنها با هم بنشینند صحبت کنند و دیگر این بحث ها تمام شود که ما هر چه می گوییم آقای روحانی به دولت قبلی نسبت دهد.
وی ادامه داد: آقای روحانی اشاره می کنند که دولت بعدی برای کشاورزی فلان برنامه را داریم. آقای روحانی چرا در همین دولت آن کار رانجام ندادید؟ شما چهار سال کشور را به ناحق و ناروا معطل گذاشتید و الان هم می گویید در دولت بعد فلان کارها را انجام می دهم و باز از ارائه گزارش صد روزه سخن می گویید.
رئیسی با بیان اینکه یکی از گلابی هایی که باید از برجام می چیدیم سرمایه گذاری خارجی بود اظهار کرد: آقای روحانی الان میزان جذب سرمایه خارجی که به عنوان یکی از گلابی هایی که باید از درخت برجام می چیدید، چقدر است؟ الان این میزان 500 میلیون دلار است که کمتر از یک میلیارد به شمار می رود.
وی همچنین با بیان اینکه آماری که ما داریم نشان می دهد صادرات غیر نفتی 10 درصد کاهش داشته است اظهار کرد: ما طبق آماری که داریم صادرات غیر نفتی با 10 درصد کاهش روبرو بوده است اما شما می گویید صادرات غیر نفتی افزایش داشته است. شما صادرات میعانات را که باید در بخش صادرات نفتی قرار گیرد از میزان صادرات غیر نفتی کم کنید و ببینید چقدر باقی می ماند؟ این آمارسازی است نه ارائه یک آمار دقیق.
سیدمصطفی هاشمی طبا با تأکید بر اینکه بدون تردید مشکلات بانکی از دولت قبل و شاید دولتهای قبلتر به ارث رسیده است، اظهار کرد: اینکه نگوییم دولت قبل چه کرده مراجعه به تاریخ را معوق میکنیم. این در حالی است که همیشه باید در رسیدگی به مسائل به مسائل تاریخی هم توجه کنیم.
وی با اشاره به وضعیت نظام بانکی ایران گفت: نظام بانکی اسلامی مورد استفاده ما همان نظام بانکداری اروپایی است که عقود اسلامی را بر آن سوار کردهایم. در این نظام نه مدیران و مسئولان بانکی و نه متقاضیان تسهیلات میدانند که چه مواردی را به امضا میرسانند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با تأکید بر لزوم بازنگری در نظام بانکی کشور اظهار کرد: اگر قرار است بانکداری در کشور به توسعه، تجارت و صادرات کمک کند باید در آن موضوعات مربوط به قرض و وام به درستی مورد توجه و اجرا قرار بگیرد.
قالیباف با بیان اینکه بانکها نقش مهمی در تولید، کار و اشتغال دارند، اظهار کرد: ما معتقد هستیم دولت در اداره و نظارت بانکها ناکارآمد بوده است. پیش از 500 هزار میلیارد تومان وام داده اما باید ببینیم به چه کسانی این وامها ارائه شده است.
وی ادامه داد: عمدتا این وامها به چند هزار نفر داده شده است. مردم میدانند که برای گرفتن وام 10 میلیون تومانی چه باید بکنند.
قالیباف خطاب به جهانگیری گفت: شما میگویید دولت 10 میلیون تومان وام ازدواج را افزایش داده است اما خود دولت مخالف این امر بوده و مجلس موافق این مساله بوده است. دولت در این حوزه ضعیف عمل کرده ما امروز امنیت سرمایه را میخواهیم.
وی سپس خطاب به روحانی نیز گفت: وقتی میگویید دولت قبل از نظر من دولت قبل شما هستید. چهار سال فرصت داشتهاید. چهار سال دیگر میخواهید وعده بدهید. هیچ اصلاحی طی این سالهایی که شما در دولت بودهاید صورت نگرفته است.
میرسلیم خطاب به روحانی گفت: آقای روحانی باید در مسائل بانکی جدی باشید. با اختلاس هایی که صورت می گیرد به طور جدی برخورد کنید. 190 تا از بدهکاران بانکی نورچشمی های دولت اند. بانکداری شما براساس رباخوری است. کد شهری برای آن درست کردید و دارند رباخوری می کنند بگویید چکار می کنید و به چه صورت با غارتگران برخورد می کنید.
وی افزود: بسیاری از بانک ها از جمله بانک صادرات، ملت و تجارت گرفتارند. اگر مردم بدانند که این گرفتاری برای چیست، سلب اعتماد می شود. باید برای بانکداری جدی تر برخورد کنید. به کشاورزان می گویید که از شهر وثیقه پیدا کنند. شما از طرفی می گویید تورم را به زیر 10 درصد کشانده اید ولی بهره بانکی 18 درصد می شود که این تناقض دارد.
حسن روحانی در سخنان پایانی خود در بخش اول مناظره با اشاره به سخنان رئیسی درباره مسائل کشور اظهار کرد: آقای رئیسی تا حال چند بار گفتهاند که خوب است دولت فعلی با دولت گذشته مناظره داشته باشد. من میگویم ما میتوانیم با خود آقای رئیسی مناظره کنیم. به هر حال افرادی که در ستاد ایشان هستند و برایشان برنامه میریزند در همان دولت قبلی هم بودهاند. عیبی ندارد مناظرهای را با حضور خبرنگاران با ایشان انجام میدهیم.
وی خطاب به رئیسی اظهار کرد: شما مگر در قوه قضاییه نبودهاید پس چرا به این موضوع رسیدگی نکردهاید که آمریکاییها 3/8 میلیارد دلار پول ملت را بلوکه کنند؟ شما که در سازمان بازرسی کل کشور بودید چه کردید؟ در آن دولت نفت به یک فاسد سپرده شد،شما چه کردید؟ در دولت قبلی از جمله کسانی که با شما در قوه قضاییه همراه بودند ریاست سازمان تأمین اجتماعی را بر عهده گرفتند و آن مسائل پیش آمد، شما چه کردید؟ شما هم در بازرسی کل کشور و هم در قوه قضاییه بودید، چطور به این مسائل رسیدگی کردید؟
روحانی ادامه داد: مگر در دوران دولت قبلی قوه قضاییه نبوده است؟ چطور الان تا موضوعی پیش میآید سخنگوی قوه قضاییه آن را اعلام میکند که البته اشکالی هم ندارد و خوب است اما باید عدالت هم رعایت شود. مگر در دولت قبلی سخنگوی قوه قضاییه و سازمان بازری نبود؟ آن زمان که مردم برای خرید مواد دارویی و بهداشتی در خیابان صف می بستند و در بازار سوزن برای تزریق پیدا نمیشد شما چه کاری انجام دادید؟
وی اظهار کرد: ما که دو سال است در موضوع گندم خودکفا شدهایم آیا موضوعات را به آینده حواله دادهایم؟ امروز 21 میلیون تن به مواد غذایی افزوده شده است. آیا ما به موضوعات را به آینده حواله میدهیم؟
روحانی با اشاره به تلاش کشاورزان برای خودکفایی گندم و پرداخت 17 برابری از سوی دولت به آنها در مقایسه با سال 91 خاطرنشان کرد: ما نمیخواهیم بگوییم که کار ما بدون نقص و اشکال است بلکه معتقدیم که باید بتوانیم مسائل را بیشتر حل و فصل کنیم.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با اشاره به میزان معوقات بانکی دولت گفت: در ابتدای دولت یازدهم میزان معوقات بانکی 15.1 درصد بوده است که این میزان امروز به حداکثر 10 درصد رسیده است در نتیجه ما توانستهایم بانکها را در مسیری درست قرار دهیم. نظارتی که امروز در بانکها انجام میشود به هیچوجه با دولت قبل قابل مقایسه نیست.
وی اظهار کرد: آقای قالیباف در بانک خود میداند که نظارت بانک مرکزی امروز خیلی بهتر از سالهای قبل شده است البته در این زمینه مصوبه شورای عالی امنیت ملی وجود داشته و رهبری نیز دستوراتی فرمودهاند که همه کمک کردهاند.
روحانی گفت: امروز 9 هزار میلیارد تومان وام ازدواج به جوانان پرداخت شده است. همچنین 43 درصد تسهیلات بیشتر از قبل پرداخت شد.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری با اعلام اینکه نباید غیراخلاقی حرف بزنیم، خطاب به قالیباف خاطرنشان کرد: آقای قالیباف چرا کلام غیراخلاقی به کار میبرید؟؛ شما که نیاز ندارید؛ در طول این چهار سال با همه امکانات خود علیه دولت کار کردید و به همراه دوستان خود هر روز دولت را تخریب کردید و ساختمانهای مجللی در شمال تهران گرفتید و شبانهروز علیه دولت فیلم درست کردید و تمام تیترهای روزنامه شما علیه دولت بوده است؛ شما دیگر نیاز نیست بیش از این تخریب کنید. این روزها نیز شبانه سیدی و جزوههایی از سمت دوستان شما پخش میشود.
وی تاکید کرد: مردم در روز جمعه 29 اردیبهشت تصمیم خود را اعلام خواهند کرد.
برنامه دولت شما برای رونق تولید و اشتغال پایدار در صنعت، کشاورزی و خدمات به ویژه دانشگاهیان و جوانان چیست؟
ایران و آینده ایران بر اساس تولید پا برجا خواهد ماند
مصطفی هاشمیطبا گفت: ما باید کشاورزی مان را مدرن و احیا کنیم و در جهت اصلاح سرزمین ایران حرکت کنیم.
به گزارش ایسنا، این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری در ادامه برنامه مناظره امروز، به سوالی مبنی بر اینکه برنامه دولت شما برای رونق تولید و اشتغال پایدار در صنعت، کشاورزی و خدمات به ویژه دانشگاهیان و جوانان چیست؟ اظهار کرد: طبیعی است عظمت و استقلال ایران و آینده ایران بر اساس تولید پا برجا خواهد ماند. همانطور که در جلسات گذشته عرض کردم زیر بنای حفظ ایران تولید است.
وی ادامه داد: در جریان 8 سال دفاع مقدس، شهدا با خون خود ایران را حفظ کردند پس از آن ما چه کردیم. ایران نفت، خاک،آب، گاز، جنگل،هوا و رودخانههای خود را در اختیار ما گذاشت و ما آن را تخریب کردیم.
هاشمی طبا گفت: ما باید کشاورزی مان را مدرن و احیا کنیم و در جهت اصلاح سرزمین ایران حرکت کنیم. با اینکه خودم مهندس هستم و در جهت احیای مهندسی تلاش کردهام میگویم امروز تولید ما در گرو اصلاح کشاورزی است.
وی افزود: همانطور که مقام معظم رهبری چند روز پیش نیز اشاره کردند عظمت ایران باید حفظ شود. در اقتصاد مقاومتی در این راستا به صادرات اهمیت ویژهای داده شده است. همچنین اصلاح قانون بانکداری نیز ضروری است. از سوی دیگر استفاده از نیروهای تلاشمند که امروز در اصناف و کارفرمایان نمود پیدا کرده هم باید استفاده کنیم، چرا که آنها با گسترش کار خود به اهداف ما کمک می کنند.
وی همچنین گفت: در همین راستا صنایع نیز نباید زود بازده باشند، صنایع ما باید ریشهدار باشند و از فناوریهای مفید بهره ببرند.
به گزارش ایسنا، میرسلیم در پاسخ به سخنان هاشمی طبا اظهار کرد: من میخواهم که آقای روحانی من را روشن کند و پاسخم را بدهد. علت واقعی خوابیدن صنعت و تولید چیست؟ علت واقعی موضوع، به بیتوجهی دولت به رکود باز میگردد. دولت آمد تورم را کنترل کند که گرفتار رکود شد. این را خودتان بگویید و راحت مطرحش کنید، علت اصلی همین است.
وی تأکید کرد: امروز حدود 80 درصد واحدهای تولیدی خوابیدهاند، دولت چطور میتواند آن واحدهای تولیدی را مجدد احیا کند و میخواهد چه برخوردی با این مسائل از خود نشان دهد؟
این کاندیدای ریاست جمهوی با تأکید بر اینکه باید موضوع بهرهوری مورد توجه قرار گیرد، اظهار کرد: دولت با بهرهوری ضعیفی که در اقتصاد کشور وجود دارد چه میخواهد کند؟ همه سرمایهگذاریهایی که تاکنون انجام شده را به برجام نسبت میدهید اما از داخل کشور هم میتوان سرمایهگذاریهایی انجام داد. تولید امروز کشور ما 85 درصدش دولتی است. آقای روحانی میخواهید با آن چه کنید؟ این دولت ضعفها را به دولت قبلی نسبت میدهد اما خودش هم شکست خورده و هیچ کاری نکرده است. این دولت واقعاً چه کرده است؟
حسن روحانی نیز در ادامه این مناظره خاطرنشان کرد: یکی از راههای رونق تولید سرمایهگذاری است. البته باید روی موضوع فناوری و فعالیت شرکتهای دانشبنیان نیز کارهایی انجام دهیم.
وی اظهار کرد: با موفقیت در توافق هستهای درآمد کشور در سال جاری 20 میلیارد دلار افزایش مییابد. در این زمینه ما برنامه داریم که 15 میلیارد از این میزان را با همکاری بانکها به توسعه و سرمایهگذاری تخصیص دهیم و 3 الی 5 میلیارد دلار دیگر را نیز برای حمایت از فقرا و اقشار آسیبپذیر اختصاص دهیم.
این کاندیدای انتخابات ریاستجمهوری گفت: امروز لایحه استفاده از یک و نیم میلیارد دلار درآمد ارزی برای ارائه تسهیلات روستایی در مجلس در حال بررسی است و با تصویب آن همه روستاییان میتوانند دو برابر سرمایه اولیه خود تسهیلات وام کمبهره دریافت کنند.
اسحاق جهانگیری نیز با بیان اینکه باید حمایت ویژهای از بخش خصوصی انجام گیرد، خاطرنشان کرد: ما باید از بخش خصوصی حمایت کنیم و تقویتش کنیم. من از دوستانی که ناراحت هستند که چرا به دولت گذشته میپردازیم میخواهم که حرفهای ما را تحمل کنید. چرا که من فکر میکنم که دولت گذشته امروز در این مناظره نشسته است و تمام افراد دولت گذشته در این ستادها فعالیت میکند. رشد منفی 7 درصد چه بلایی سر این اقتصاد آورد؟ آقای میرسیلم شما مهندس هستید اما نه آمار رسمی کشور را قبول دارید و نه میگویید که آمارتان را از کجا میآورید.
وی تصریح کرد: بالأخره این کشور مرکز آمار دارد و آمار رسمی ارائه میدهد. بر چه اساسی شما آماری جز آمار رسمی کشور را ارائه میدهد. میآیید و میگویید 70 درصد کارخانجات کشور تعطیل است.
جهانگیری سپس خطاب به مردم گفت: ملت عزیز ما! در دولت مشکلات زیادی از کشور را حل کردیم. ثبات اقتصادی را بازگرداندیم. مگر یادتان رفته که به صورت لحظهای، نرخ ارز عوض میشد و قیمت کالا تغییر میکرد. ما منابع را به سمت تولید بردیم.
وی ادامه داد: حالا میشود کار کرد و سرمایه خارجی به دست آورد. آقای رئیسی میگوید ما سال 95 چه کردیم؛ سال 95، 10 میلیارد دلار سرمایه خارجی در وزارت دارایی و اقتصاد ثبت شده که 3 میلیارد دلار آن جذب شده است. ما اقتصاد کشور را راه انداختیم، سرعتش کم است اما انشاءالله سرعتش را هم زیاد میکنیم.
جهانگیری در ادامه خطاب به قالیباف گفت: من یک جا به شما نگفتهام که دروغ گفتهاید، من گفتهام که خلاف میگویید یا به شما گزارش خلاف دادهاند. بنده در زندگیام از هیچ رانتی استفاده نکردهام. اگر روزی زمینی گرفتهام که داراییام خانهام است به قیمت رسمی روز، خانه گرفتهام.
ابراهیم رئیسی نیز در این باره گفت: عدد و رقمی که در رابطه با تعطیلی 250 هزار کارگاههای تولیدی کفش و کیف و... اعلام شده، عدد و رقمی است که وزرای این دولت گفتهاند و بسیار روشن است. ما مواجه هستیم با کارگرهایی که بیکار شدهاند و بسیاری از مشکلات این کارگاهها مشکل نقدینگی است. متاسفانه دولت نقدینگی کم نداشته اما نقدینگی را به جای اینکه در تولید استفاده کند به آدمهای بدحساب بانکی تسهیلات داده و بعضیها به نحو خاصی این افراد تسهیلات گرفتهاند.
وی خطاب به مردم گفت: آیا در طول عمرتان شده که وامی را با بهره صفر درصد بگیرید که هیچ بهرهای نداشته باشد؟ متاسفانه وامی با مبلغ 300 میلیارد تومان داده شده که صفر درصد است و بهره ندارد. شرایط عجیبی است به جای اینکه ما از کف بازار و کشاورزی حرف بزنیم عدد و رقمی را میگوییم.
رئیسی تاکید کرد: ما معتقدیم کشاورزی و صنعت هر دو بسیار مهم است و اصل است. کشور ما قطب کشاورزی است و کشاورزی باید توسعه یابد و علم و فناوری در کشاورزی به کار گرفته شود میتواند بسیاری از مسائل ما در کشاورزی را حل کند.
هاشمی طبا در جمعبندی سخنان پایانی خود خطاب به میرسلیم اظهار کرد: آقای میرسلیم به دنبال سوال کردن از کاندیداها است و من هم تاسی میکنم و از ایشان میپرسم شما 15 سال رئیس هیات مدیره یک شرکت موتور سازی در شمال کشور بودید. امروز وضعیت آن کارخانه چگونه است و شما چه تاثیری در آن داشتهاید؟
وی با بیان اینکه اگر صنعت ما براساس صادرات نباشد محکوم به فناست، اظهار کرد: صادرات ما براساس رفع نیازهای داخلی است و در زمینه کاهش میزان تولید کارخانههای کشور یا خوابیدن آنها باید بگویم که این کارخانهها دچار استهلاک فنی و تکنولوژی شدهاند و من اصرار دارم که بگویم ایجاد اشتغال باید از طریق توریسم انجام گیرد.
هاشمی طبا با اشاره به برخی شعارهای انتخاباتی کاندیداها اظهار کرد: امروز دوستان میگویند که ما میآییم و سالی یک میلیون شغل درست میکنیم من هم میگویم ماهی یک میلیون شغل درست میکنم. یک قالب خشت دست مردم میدهم و می گویم شغل درست کردهام اما آیا این ایجاد شغل است؟ شغل، سرمایه گذاری تکنولوژی و فناوری میخواهد.
وی با بیان اینکه صادرات خدمات فنی و مهندسی یکی از برنامههای من است، اظهار کرد: امروز در ایران شرکتهای داخلی به تکنولوژی ساخت دکلهای نفت دست پیدا کردهاند. در حال حاضر شرکتهای داخلی در 15 کشور در حال انجام خدمات فنی و مهندسی هستند که این اقدام میتواند وابستگی به حوزههای داخلی را افزایش دهد.
هاشمی طبا گفت: امروز در صنایع وابسته به خودروسازی و همچنین ساختمان، شرکتهای پایین دستی با مشکلاتی مواجه هستند که میتوانند با در اختیار گرفتن بازارهای جهانی و صادرات مشکلات خود را برطرف نمایند.
این کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری با انتقاد از برخی اظهارات درباره ورود سرمایه گذار خارجی به کشور اظهار کرد: از سمتی میگوییم سرمایه گذاری خارجی باید در کشور انجام شود اما از طرف دیگر در مطبوعات با آنها مخالفت میشود و هر قراردادی که منعقد میشود، قراردادی استعماری عنوان میشود. این در حالی است که اگر قرار است خارجی ها سرمایه و تکنولوژی بیاورند حتما باید منافعشان در داخل کشور حفظ شود.
وی در پایان خاطر نشان کرد: اصلاح کشاورزی و زیست محیطی میتواند اشتغال زایی بسیار خوبی برای کشور فراهم نماید.