در شرایطی که نیروی جوان تحصیلکرده کشور جویای کار است و امکان دستیابی به اشتغال پایدار برای گروه بسیاری از آنان نیست، افزایش سن بازنشستگی منطقی به نظر نمیرسد. اینکه افرادی در سن بالا مشغول به کار باشند، در حالی که جوانان پشت سد کاریابی ماندهاند، نمیتواند منطبق بر نیازهای واقعی جامعه باشد. در موقعیت کنونی و با توجه به اینکه نیروهای جوان و تحصیلکرده کشور دنبال شغل بوده و بیکارند، به نظر میرسد که افزایش سن بازنشستگی مقبولیتی ندارد.
به گزارش «تابناک»، برخی کارفرمایان به طمع سودهای کوتاهمدت، تلاش میکنند تا افراد بازنشسته را استخدام کنند. توجیه این دسته از کارفرمایان این است که بازنشستهها هزینه بیمه روی دستشان نمیگذارند، در حالی که با کمی جامعنگری میتوان به این نکته پی برد، بازنشستههایی که مشغول به کارند، کارایی مناسبی ندارند و خلاقیت و انرژی که جوانان دارند، هرگز از نیروهای بازنشسته به محیط کار منتقل نمیشود.
در این باره، رئیس کارگروه بررسی و بازنگری در مدیریت خدمات کشوری و همچنین مشاور عالی معاونت توسعه در روزهای گذشته، صحبت از افزایش سن بازنشستگی کرده است و اعلام نموده، افزایش سن بازنشستگی در دستور کار بوده و این احتمال هست که سن بازنشستگی افزایش یابد.
طباطبایی از قانونمند شدن استخدام و گزینش و همچنین ورود به خدمت در نظام اداری با بازنگری در مدیریت خدمات کشوری گفت: استراتژی کنونی به گونهای است که خدمت مادامالعمر بوده و امنیت شغلی وجود دارد، حال آنکه با تحولات انجامشده، نه تنها امنیت شغلی برای کارکنان پایدارتر میشود، بلکه در صورت تصویب، زمان بازنشستگی به ۳۰ تا ۳۵ سال افزایش مییابد.
وی افزود: باید نظام کاری ما دچار انعطافپذیری شود و استخدامها در قالب دورههای کوتاه مدت یک ساله که قابل تمدید است و یا بلندمدت در دوره ۳۵ ساله باشد.
امیرحسین قاضیزاده هاشمی در این زمینه اظهار داشت: دولت نمیتواند این کار را انجام دهد، چرا که قانون کاملاً تعیین کرده که سن بازنشستگی به چه صورت باشد؛ بنابراین، نمیتوان بدون مصوبه سن بازنشستگی را کم یا زیاد کرد. البته پیشتر قانونی برای بازنشستگی بالای ۳۵ سال برای مشاغل تخصصی انجام میشده است و افراد دارای مدرک کارشناسی، میتوانستند به شرط آنکه ۶۵ سال کمتر داشته باشند، مشغول به کار باشند.
وی در پاسخ به اینکه افزایش سن بازنشستگی در شرایطی که موج بیکاری در کشور وجود دارد، کار مناسبی است، گفت: این یک بحث کلی است و باید بررسی شود، سن بازنشستگی در کشورهای دیگر چگونه است و یا این سن مناسب است یا نه؟
این نماینده افزود، در اینجا بحث بیمه هم مطرح است، چون آنها نیز باید نرخ موثر دریافت مستمری با توجه به افزایش امید به زندگی داشته و تعهداتی هم دارند تا بتوانند تا پایان عمر پس از بازنشستی مستمری پرداخت کنند؛ اما اگر دولت هزینههای بیمهای را تأمین میکند، میتواند سن بازنشستگی را کاهش داد.
سخنگوی کمیسیون اجتماعی گفت: اما اگر دولتها توان کمک ندارند یا نمیخواهند کمک کنند، ما نمیتوانیم سن بازنشستگی را پایین بیاوریم. از سوی دیگر، نگاه ایجاد اشتغال به دولت کار اشتباهی است و ما نباید از دولت انتظار اشتغال داشته باشیم. دولت کنونی بسیار بزرگ است و ما تا جایی که امکان دارد، باید آن را کوچک کنیم.
وی گفت: اشتغال باید در بخش خصوصی و بازار اتفاق افتد که در اینجا قوانین تأمین اجتماعی حاکم است و این حرفها هم در آنجا بیاثر است. باید همهجانبه به این قضیه نگریسته شود و با شرکتهای بیمهای صحبت کرد و مزایا و معایب این کار را به خوبی بررسی نمود.