ماجرا از آنجا آغاز شد که هند به عنوان یکی از شرکای اقتصادی آمریکا، تحریم های اعمال شده توسط این کشور علیه ایران را آسیبی برای اقتصاد رو به رشد خود دانست و از آنجا هم که این کشور نمی خواهد همه تخم مرغ های خود را در سبد عربستان سعودی برای تامین نفت و انرژی مورد نیاز خود بگذارد، با آمریکایی ها برای معافیت از تحریم های اعمال شده علیه ایران وارد مذاکره شد و توفیقاتی هم در این زمینه به دست آورد.
به گزارش تابناک ، اما نکته مهم در تحولات اخیر بین ایران ، هند و آمریکا ، سفر نخست وزیر این کشور به ایران برای شرکت در اجلاس عدم تعهد است . کارشناسان بین المللی سفر نخست وزیر هند به ایران را گام بلند هند برای ایجاد موازنه در روابط خودبا ایران و آمریکا می دانند .
این در حالی است که هند فقط به چشم تامین کننده انرژی به ایران نگاه نمی کند ، بلکه ایران یک مسیر ترانزیتی بسیار مهم برای این کشور است . بندر چابهار ایران ، بندری کلیدی برای دسترسی هند به بازار افغانستان است ، به ویژه آنکه لازم است اشاره شود که هند برای استفاده از راه ترانزیت از داخل پاکستان با مشکلات متعددی مواجه است و اختلافات قدیمی این دو کشور مانع از این کار می شود .
همه اینها در حالی است که دولت اوباما یک پیام مهم هم به متحدانش درباره ایران داده است و آن هم این است که وی از دوستانش خواسته است که روابط و ارتباط های خود با ایران را حفط کنند به ویژه بتوانند از ظرفیت ایران در مناطقی همچون افغانستان استفاده کنند .
مقامات آمریکایی در این باره به هندی ها توصیه کرده اند مانند ریچارد هالبروک نماینده سابق این کشور عمل کنند و بتوانند بیش از پیش با ایرانیان وارد مذاکره شوند .
همه اینها در حالی است که طبیعتا دور از انتظار نیست هر کدام از سران کشورهای غیر متعهد که اکنون متحد آمریکا شده اند و بنا است به ایران بیایند ، پیامی را از آمریکا آورده باشند. هر کدام به بخشی از روابط خود و آمریکا و نقش ایران در این روابط اشاره خواهند کرد. نقشی که طبیعتا ناشی از موقعیت ژئواستراتژیک و نفوذ ایران در منطقه به عنوان یک قدرت منطقه ای است .