شبکه سیانان در تحلیلی پیرامون مواضع متحدان آمریکا در قبال پیشنهادات تحریک آمیز «دونالد ترامپ»، رئیس جمهور ایالات متحده نوشته است: «به نظر میرسد این پیشنهاد ترامپ در عرض یک ثانیه سیاست غرب در دهههای اخیر در حمایت از الگوی راه حل ۲ دولتی را در هم شکست: الگویی که از خیلی وقت پیش در سیاستگذاریهای غربیها جا افتاده اما پیشرفت آن کم بوده است.
کشورهای دیگر فورا این پیشنهاد را رد کردند. متحدان آمریکا در منطقه با ناباوری و نگرانی به تاثیرات احتمالی این درخواست بر تلاشهای دیپلماتیک جاری به ویژه مذاکرات حماس و اسرائیل بر سر تبادل اسرا و آتشبس واکنش نشان دادند. فلسطینیها نیز از مطرح شدن چشمانداز ترک سرزمینشان ناراضی شدند.
رهبران اروپا که معمولا از روابط با پیچیدگی کمتر با ایالات متحده برخوردار است، با لحنهای متفاوت به این پیشنهاد واکنش نشان دادند اما مشترکا و صراحتا اعلام کردند از این پیشنهاد حمایت نمیکنند.
با این وجود، ترامپ شرکای آمریکا را در موقعیت دشواری قرار داده است. انتقاد از ایالات متحده آخرین راه حل برای بسیاری از رهبران این شرکا است که انجام آن در همین ابتدای دوره ریاست جمهوری ترامپ میتواند تبعات زیادی در پی داشته باشد.
جان بی. آلترمن، از مقامهای سابق وزارت خارجه ایالات متحده که اکنون مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بینالمللی، از اندیشکدههای مستقر در واشنگتن است در مورد واکنش متحدان آمریکا به پیشنهاد ترامپ گفت: "برداشت من این است که همه آنها مات و مبهوت هستند چون فکر نمیکردند چنین اتفاقی بیفتد."»
«راب پیچتا»، تحلیلگر سیانان بر این باور است که این مواضع جنجالی و تحریک آمیز ترامپ تبعاتی گستردهتر را برای روابط آمریکا در پی خواهد داشت، اینکه سوابق قبلی مربوط به مداخلات ژئوپلیتیک بی حساب و کتاب ترامپ تا کنون ایالات متحده را با تهدید انزوای ایدئولوژیک تدریجی در میان متحدانش در جهان مواجه ساخته و اظهارات اخیر او در مورد غزه نیز - چه یک ایده، یک طرح یا چیزی بین آنها باشد - ممکن است این روند را تسریع بخشد.
آلترمن گفت: «این دولت نه فقط غریزه بلکه میل به اخلالگری دارد.» او پیشبینی کرد اروپا دست به یک تجدید نظر عمیقتر نسبت به چگونگی تعاملش با آمریکایی که هر چه بیشتر مشغول به خودش شده و کمتر متعهد به پشتیبانی از یک نظام چندجانبه است، بزند.
راب پیچتا در ادامه این تحلیل خود در سیانان نوشته است: «اکثر کشورهای غربی نسبت به خصیصه پیشبینی ناپذیری که ترامپ با خود به کاخ سفید میآورد محتاط هستند اما آنها در دولت دوم ترامپ نسبت به دولت اول او برای مواجهه با خصایص او آمادهتر هستند.
آنها انتظار یک چنین آزمونی را داشتند و پاسخهایشان به برنامه ترامپ برای غزه مشخص کرد که چطور ممکن است در سطحی گسترده با دولت دوم ترامپ مقابله کنند.
در این میان واکنش سازمان ملل قاطع بود و دبیرکل آن به ترامپ درباره دست زدن به یک "پاکسازی قومی" هشدار داد. فرانسه تاکید کرد این پیشنهاد "نقض جدی قوانین بینالمللی" است. (بر اساس کنوانسیون ژنو حذف اجباری جمعیت ممنوع است.) وزیر امور خارجه اسپانیا هم به شبکه رادیویی آر.ان.ای گفت: "سرزمین غزه متعلق به غزهایها است. در اروپای غربی، تنها خیرت ویلدرز، رهبر راستهای افراطی هلند راهش را از بقیه جدا کرده و از طرح ترامپ حمایت کرده است. او در این راستا در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: "اجازه دهید فلسطینیها به اردن منتقل شوند. مشکل غزه حل شد!"
همچنین فرانک والتر اشتاین مایر، رئیسجمهور آلمان گفت این پیشنهاد "غیرقابل قبول" است و آنالنا بربوک، وزیر خارجه این کشور هم گفت که این پیشنهاد "به رنجی جدید و نفرتی جدید منجر خواهد شد."
اریک نلسون که در زمان دولت اول ترامپ به عنوان سفیر آمریکا در بوسنی خدمت کرده و بعدا معاون مدیر مرکز آلمانی-آمریکایی مارشال اروپا برای مطالعات امنیتی در مونیخ شد به سیانان گفت: "به عنوان یک دیپلمات پر سابقه وظیفه من همیشه این بود که منافع دولت ایالات متحده را به شفافترین شکل ممکن توضیح دهم. ترامپ اما این کار را سختتر کرده است." پیش بینی اینکه او قرار است در قدم بعدی چه کاری انجام دهد بسیار سخت است."
او خاطرنشان کرد: "واکنش دولت آلمان همانطور که انتظار میرفت مخالفت شدید بود. انتخابات فدرال پیش رو درآلمان انگیزه دولت مستاصل کنونی آلمان برای محکوم کردن ترامپی که شدیدا در این کشور و در سراسر اروپای غربی منفور است را افزایش داده است."
«نیتان سیلز»، هماهنگ کننده سابق مبارزه با تروریسم در دولت ترامپ اظهار کرد: "تیم پر جنب و جوش ترامپ خیالش راحت است و انتظار هجمه هماهنگی از سوی پایتختهای غربی را به خود ندارد. ما مجبور نیستیم تمام اوقات همیشه با دوستانمان موافق باشیم."
در این میان اما اولاف شولتس، صدر اعظم آلمان و دولت او انگیزه چندانی برای اینکه خویشتندار باشند ندارند چون احتمالا ماه آینده در قدرت نخواهند بود و مجبور به پاکسازی به هم ریختگی نیستند.»
سیانان در ادامه این تحلیل نوشته است: «اما انتقاد کردن از رئیس جمهور آمریکا برای همه کار آسانی نیست.
به عنوان مثال بریتانیا را در نظر بگیرید. این متحد ثابت قدم آمریکا به شکلی مستاصل به دنبال روابط سودمند با ترامپ بوده و نشانههای اولیه حاکی از آن هستند که خودشیرینی کردنهای کر استارمر، نخست وزیر انگلیس برای ترامپ دارد جواب میدهد. ترامپ اخیرا گفت که استارمر "بسیار فرد خوبی است" و این گونه این پیام را داد که بریتانیا احتمالا از تعرفههای تجاری که اتحادیه اروپا را با آنها تهدید کرده، اجتناب خواهد کرد. این یک مشوق عالی برای رهبر بریتانیا که به جهت تقویت رشد اقتصادی به همه جا چشم دارد، خواهد بود.
لندن به خوبی میداند که مطرح کردن یک اظهار نظر نسنجیده میتواند تلاشهای چند ماهه برای جلب نظر ترامپ را به باد بدهد. استارمر اما همزمان از تبعات اینکه مطیع رئیس جمهور آمریکا به نظر برسد با خبر است؛ دقیقا خود او زمانی نخست وزیرهای محافظهکار سابق انگلیس را به خاطر چنین موردی نکوهش کرده بود.
یک قانونگذار حزب کارگر انگلیس به سیانان گفت که او و همکارانش از شنیدن پیشنهاد اخیر ترامپ متحیر شدهاند. اما او خاطرنشان کرد که فاکتورهای بسیار زیادی در کار هستند از جمله آتشبس و روابط تجاری که انتقاد علنی از رئیس جمهور آمریکا را توجیه میکنند. این قانونگذار بیان کرد: من بسیار با استارمر همچنان که در تلاش برای حفظ روابط در مثبتترین حالت ممکن است اظهار همبستگی میکنم.»