علیاصغر زرگر، کارشناس مسائل منطقه با اشاره به سفر نخستوزیر رژیم صهیونیستی به قاهره و احتمال انعقاد توافق آتشبس غزه در گفتوگو با خبرنگار ایلنا اظهار کرد: اینکه چرا در چنین شرایطی نخستوزیر اسرائیل به مصر سفر میکند و از سوی دیگر اخباری در خصوص احتمال انعقاد توافق آتش بس میانه حماس و رژیم اسرائیل منتشر شده، موضوعی است که ریشه آن در تحولات اخیر منطقه نهفته است. از یک سو مشاهده سقوط حکومت بعث در سوریه به رهبری بشار اسد بودیم و از سوی دیگر شاهد آن هستیم که توافق در لبنان نهایی شده است و حالا اسرائیل در مجموع اوضاع را به نفع خود ارزیابی میکند. این وضعیت باعث شده تا اسرائیل اقدام به ورود نظامی علیه خاک سوریه کند و علاوه بر اشغال بلندیهای جولان، پیشروی خود در خاک سوریه را عملیاتی کرده است.
وی ادامه داد: از منظر دیگر اگرچه اسرائیل اقدام به نقض آشکار توافق آتش بس با لبنان کرده اما در نهایت تلآویو در این راستا با بیروت یک توافق مشخص را به امضا رسانده است. مجموع این مسائل را باید در کنار مشقت وارد شده به ساکنان لبنان و غزه آن هم در فصل سرما قرار دهیم که فشارهای زیادی را متحمل شدهاند و بر همین اساس میتوان گفت که بهرغم اینکه اسرائیل از موضع بالا به تمام این مسائل نگاه میکند، اما در نهایت به نظر میرسد که فلسطین و جریان حماس هم به دنبال یک توافق آتشبس در شرایط کلی هستند و حتی آتشبس موقت را هم برای خود در نظر دارند. این در حالیست که در اسرائیل هم بحث تبادل اسرا میان حماس و این رژیم از منظر نتانیاهو میتواند یک پیروزی داخلی برای غلبه بر فشارها از سوی اپوزیسیون و افکار عمومی قلمداد شود.
این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: نکته بسیار مهمی که در این میان باید مورد نظر قرار بگیرد این است که اسرائیل شرایط فعلی سوریه را برای خود بسیار مغتنم شمرده و به دنبال آن است تا از این وضعیت به نفع خود استفاده کند. بر همین اساس است که ما میبینیم ارتش اسرائیل وارد خاک سوریه میشود و تا نزدیکی دمشق پیش میرود و از سوی دیگر از حیث امنیتی و نظامی زیرساختهای این کشور را به صورت کامل منهدم میکنند. اسرائیل سعی میکند با اشغال خاک سوریه و ایجاد یک منطقه حائل و توسعه آن به نوعی یک مشروعیت بین المللی در کنار توافق با حماس برای خود کسب کند. این رژیم سعی میکند که هرچه زودتر درگیری با حماس در غزه را به پایان برساند تمرکز بیشتر به سراغ سوریه برود و این کشور را بر اساس دکترین نظامی خود زیر فشار قرار دهد.
وی در پایان خاطرنشان کرد: دنیای عرب و به خصوص عربستان سعودی به دنبال آن هستند که آتشبس میان اسرائیل و حماس منعقد شود تا مردم این منطقه از شرایط کنونی خارج شوند و البته که بحث اسرا و تبادل آن هم مطرح است. به همین دلیل باید توجه داشت که بخشی از تلاش تیم نتانیاهو برای انعقاد توافق آتشبس غزه در جهت فروکش کردن انتقادهای داخلی از وی صورت میگیرد و بخش دیگر هم برای آن است تا اسرائیل بتواند آینده غزه و کرانه باختری را مشخص کند. از منظر دیگر جزئیات ذکر شده در نسخه احتمالی توافق آتشبس دارای ابهامهای زیادی است و بر همین اساس باید منتظر بود و دید که نسخه نهایی این توافق چگونه تنظیم و امضا میشود و چه تعهداتی به عهده طرفین گذاشته شده است.