بن بندر در گفتوگو با بیبیسی در این باره گفت تلاشهایی که با میانجیگری آمریکا برای برقراری روابط دیپلماتیک با رژیم صهیونیستی در جریان بود به توافق «نزدیک» شده بود اما پس از اتفاقات هفتم اکتبر و شکل گیری جنگ عربستان این گفتوگوها را متوقف کرد.
سفیر ریاض در لندن در این باره تصریح کرد که سران کشورش علاقه جدی به دستیابی به چنین توافقی دارند.
تعویق پروازهای حج عمره به دلیل آنچه عدم صدور مجوز از سوی عربستان اعلام شده است، بار دیگر روابط ایران و عربستان را در کانون توجهات قرار داد.
وی ادامه داد: توافق نزدیک بود و شکی در این باره نیست. برای ما، نکته پایانی قطعا چیزی کمتر از تشکیل یک کشور مستقل فلسطینی نبود. بنابراین ما همچنان پس از ۷ اکتبر به عادی سازی روابط اعتقاد داریم، اما به این معنا نیست که این امر به ضرر ملت فلسطین تمام خواهد شد.
خالد بن بندر همچنین افزود: ما به عادی سازی روابط نزدیک بودیم به عبارت دیگر به تشکیل کشور فلسطین نزدیک بودیم، هیچ یک از این دو بدون دیگری محقق نخواهد شد.
وزارت خارجه عربستان اعلام کرد که ریاض به شدت اظهارات افراطی ۲ وزیر در کابینه اسرائیل درباره بیرون راندن ساکنان غزه، محکوم میکند.
سفیر ریاض گفت: از انگلیس توقع داریم که موضع خود را تعدیل کند و با اسرائیل همانطور تعامل کند که با سایرین رفتار میکند. چشم بستن روی اقدامات تلآویو مشکل جدی است و این موجب شکل گیری نقطه کور در صلح خواهد شد.
این اظهارات درحالی بیان شدهاست که طبق گزارش رسانههای عبری، طی هفتههای اخیر نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای ایجاد کانال ارتباطی محرمانه با کاخ سفید در جهت ازسرگیری مذاکرات عادیسازی روابط با عربستان که به دنبال جنگ غزه متوقف شد، تلاش کردهاست.
طبق این گزارش، رون درمر، وزیر امور استراتژیک رژیم صهیونیستی از طرف بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر این رژیم رهبری تلاشها برای ازسرگیری مذاکرات عادیسازی روابط با عربستان را بر عهده دارد. وی در نشستهای اخیر خود در کاخ سفید با جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا در این باره صحبت کردهاست.
پیش از آغاز جنگ غزه صحبتها درباره امضای یک توافق امنیتی احتمالی میان ریاض و واشنگتن که شامل عادیسازی روابط میان رژیم صهیونیستی و عربستان نیز میشود، افزایش یافته و رسانهها اعلام کرده بودند که هستهای شدن خواسته اصلی ریاض برای امضای چنین توافقی است.
علیرغم اینکه بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر رژیم صهیونیستی و سایر مقامات این رژیم نیز در آن زمان بارها درباره نزدیکی دستیابی به توافقی برای عادیسازی روابط با عربستان سعودی سخن گفته بودند، اما رسانههای عبری زبان اذعان کردند که تلاشهای بیوقفه رژیم اشغالگر برای عادی سازی روابط با ریاض طی سال ۲۰۲۳ بینتیجه خواهد بود.
ریاض بارها تاکید کردهاست که عادیسازی روابط با تلآویو به اجرای طرح صلح عربی بستگی دارد که عبدالله بن عبدالعزیز، پادشاه فقید عربستان در سال ۲۰۰۲ آن را ارائه کرد و مبتنی بر ایجاد کشور به رسمیت شناخته شده فلسطینی در سطح بینالمللی و در مرزهای ۱۹۶۷ با پایتختی قدس شرقی، بازگشت آوارگان و خروج تلآویو از بلندیهای اشغالی جولان در ازای به رسمیت شناختن و عادیسازی روابط با رژیم صهیونیستی است.