به گزارش مردم سالاری آنلاین به نقل از تجارتنیوز، در سومین هفته مهر موضوع رخدادهای خاورمیانه و بالا گرفتن تنش میان اسرائیل و حماس بازارهای داخلی را به شدت تحت تاثیر قرار داد. بورس واکنش منفی نسبت به این رخداد نشان داد و حدود سه همت پول حقیقی از بازار خارج شود.
بازارهای مالی نیز به شکل شارپی روند صعودی را در پیش گرفتند اما این روند در نیمه دوم هفته اخیر و در سه روز پایانی کمی تعدیل شد.
تحلیلگران اقتصادی موضوع رخدادهای خاورمیانه که از روز شنبه آغاز شد را تاثیرگذارترین عامل نوسانات بازار در هفته اخیر میدانند. با این وجود برخی از فعالان اقتصادی معتقدند اگر تلاشهای سیاستگذار نبود دلار به راحتی در محدوده ۵۳ هزار تومانی پیشروی میکرد و متعاقب آن سایر بازارهای نیز آرایش افزایشی به خود میگرفت.
این در حالی است که روند قیمت در بازارهای بینالمللی نیز به کمک سیاستگذار آمد و مهمترین آن افزایش محدود قیمت در بازار طلا، نفت، جفت ارزها، فارکس و ارز دیجیتال بود. برخلاف تصور بسیاری از تحلیلگران اقتصادی که گمان میکردند شروع بازارهای بینالمللی با گپ مثبت همراه باشد، اما این اتفاق نیافتاد و بازارها ثبات قیمت نسبی داشتند.
علاوه بر آن به قیمت نفت و کاهش محدود آن در روز گذشته میتوان اشاره کرد. به نظر میرسد این سیگنال مهمترین پالس را به بازارهای مالی داد و به یاری سیاستگذار آمد.
بررسی بازدهی قیمت دلار از ۱۳ تا امروز ۲۰ مهر نشان میدهد اسکناس آمریکایی با افزایش هزار و ۷۰۰ تومانی قیمت، بازدهی مثبت طی مدت یاد شده داشته است. این اسکناس در آخرین معامله روز جاری با قیمت ۵۱ هزار و ۵۰۰ تومان معامله شد. دلار نسبت به مدت مشابه هفته گذشته بازدهی مثبت ۳.۴۱درصدی داشت.
بازارساز طی ماههای اخیر تلاش کرده است با تزریق اخبار مثبت سیاسی و اقتصادی، قیمت دلار را کاهشی کند و یا دستکم در محدودهای پایین کریدور ۵۰ هزار تومانی حفظ نماید. اما کارشناسان اقتصادی روند اخبار بینالمللی را همواره غیرقابل پیشبینی توصیف میکنند و معتقدند روند قیمتها در بازارهای داخلی به همین رویدادها بستگی زیادی دارد.
علاوه بر موضوع جنگ در گرفته در خاورمیانه، معاملهگران هفته آینده را برای بازارهای مالی هفته مهمی میدانند. چرا که در قرار است کشورهای اروپایی در ۲۶ مهر ماه درباره تحریمهای موشکی علیه ایران تصمیم بگیرند که آیا این تحریمها لغو شود و یا به قوت خود باقي بماند. این تصميم میتواند بر قیمت دلار اثر داشته باشد.
امروز۲۰ مهر هر گرم طلای ۱۸ عیار به قیمت دو میلیون و ۴۰۵ هزار تومان رسید و با رشد ۱۵۸ هزار تومانی نسبت به مدت مشابه هفته گذشته به کار خود پایان داد. بازدهی طلا در مدت یاد شده رشد ۷.۰۲ درصدی داشت.
گفتنی است قیمت طلای جهانی در لحظه نگارش این گزارش به رقم ۱۸۸۳ دلاری رسیده است. انس جهانی طلا این هفته نسبت به مدت مشابه هفته قبل رشد قیمت ۶۱ دلاری و افزایش بازدهی ۳.۳۵ درصدی داشته است.
این هفته سکه امامی رشد بازدهی ۵.۳۰ درصدی داشت. این قطعه با رشد یک میلیون و ۴۴۹ هزار تومانی نسبت به هفته دوم مهر به کار خود پایان داد. امروز ۲۰ مهر سکه امامی با رقم ۲۸ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان معامله شد.
کندل هفتگی بازار سرمایه در پایان معاملات امروز مانند پنج هفته گذشته نزولی بسته شد. نگاهی به معاملات این هفته بازار سهام نشان میدهد شاخص کل حدود 3.2 درصد طی این هفته کاهش ارتفاع داد و از دو میلیون و 69 هزار واحد به دو میلیون و 19 هزار واحد رسید.
شاخص هموزن در این مسیر پنج روزه همراه شاخص کل بود و معادل 3.18 درصد پایین آمد. به طوری که شاخص هموزن در این هفته از سطح 715 هزار واحد به 690 هزار واحد رسید.
قدرت معاملات سومین هفته از مهرماه پایین بود و حتی نسبت هفته گذشته کمتر شد. نگاهی دقیقتر به معاملات هفته سوم نشان میدهد بورس در این هفته، روزانه به طور میانگین هفت میلیارد و 360 میلیون برگه سهم حجم خورد و ارزش معاملات چهار هزار و 125 میلیارد تومانی را رقم زد. در نهایت باید گفت در این هفته بیشتر از دو هزار و 900 میلیارد تومان سرمایه حقیقیها تحت تنش جنگ اسرائیل و حماس از بازار سرمایه خارج شد.
بورس هفته سوم مهرماه در حالی شروع شد که از همان دقایق ابتدایی سایه جنگ حماس و اسرائیل بر سر معاملات بازار حس میشد. همین موضوع سبب شد تا شاخص کل در روز ابتدایی هفته با کاهش 0.81 درصدی روبهرو شود. شاخص هموزن نیز در پایان بورس شنبه حدود 0.94 درصد پایین آمد و به 709 هزار واحد رسید.
در یکشنبه اما تنش جنگ اسرائیل و حماس بالا گرفت و دامن بازار سرمایه ایران را نیز گرفت. همین موضوع سبب شد تا شاخصهای بورسی سقوط سنگینی را تجربه کنند. به طوری که در پایان بورس یکشنبه، شاخص کل 2.51 و شاخص هموزن 3.67 درصد کاهش ارتفاع دادند.
در روز دوشنبه نیز سایه جنگ بر سر معاملات حس میشد. با این تفاوت که طبق معمول با تغییر سهمهای شاخصساز، شاخص کل سبز شد. اما شاخص هموزن که نمای بازار را صادقه بیان میکند، خبر از کاهش 0.33 درصدی میانگین هموزن بازار داد.
در سهشنبه اما با فروکش تب جنگ در بازار، مسیر شاخصهای بورسی تغییر کرد. به طوری که در پایان بورس سهشنبه شاخص کل 0.42 درصد و شاخص هموزن 0.73 درصد افزایش ارتفاع دادند. در روز پایانی هفته نیز همین روند ادامه داشت و هر دو شاخص کل و شاخص هموزن به ترتیب 0.29 درصد و 0.65 درصد بالا رفتند.