دانشمندان دانشگاه پزشکی هاروارد بر این باورند که روزانه یک یا دو فنجان شکلات گرم سلامت مغز را حفظ میکند و از افت فشار در مغز در زمان فعالیت مغزی جلوگیری میکند.
دو تیم تحقیقاتی تحقیقات خود را در رابطه با تاثیر کاکائو بر فکر و حافظه در حالی دنبال کردند که میدانستند افت فشار خون تاثیر مهمی در پاسخ گویی مغز به برخی از فعالیت ها دارد. آنها تعداد زیادی از افراد در سنین مختلف را در شرایط و ساعات مختلف روز مورد مطالعه قرار داده ودر نهایت بازده مغز آنها را دسته بندی و نتیجه گرفتند که افراد در سخت ترین شرایط فکری با مصرف شکلات داغ قدرت مغز خود را افزایش و بازده بهتری کسب کرده اند.
آنها دریافتند که بخش متفاوتی در مغز فعالیت میکند که انرژی فوق العاده بالا و فشار خون مناسب نیاز دارد این رابطه سبب شد که این دو فاکتور در بدن را زوج عصبی معرفی کنند که ممکن است نقش بسیار مهمی در پیشگیری از بیماری هایی مانند آلزایمر داشته باشد.
بر اساس مطالعات به عمل آمده در بریتانیا، شیر موجود در شکلات داغ می تواند از شما در برابر سکته مغزی و قلبی محافظت کند. شکلات داغ همچنین حاوی مقادیر بالاتری از آنتی اکسیدان در مقایسه با چای سبز و چای سیاه می باشد و سلامت قلب شما را تضمین می کند و آنتی اکسیدان از بروز خونریزی های کلیوی نیز جلوگیری می کند.
در حالی که ممکن است شیر برای برخی افراد که به لبنیات حساسیت دارند مضر باشد و باعث به وجود آمدن جوش در نقاط مختلف بدن آن ها شود، اما جالب است بدانید که شیر سرشار از ویتامین D و A است که هر دو این ویتامین ها برای سلامت پوست عالی هستند. ماده دیگری که در شیر وجود دارد و نقش مهمی در سلامت پوست ایفا می کند ، فلاونوئید ها هستند که با آبرسانی پوست و دفع اشعه ماوراء بنفش از بروز بیماری های پوستی جلوگیری می کند. فلانوئید ها همچنین در روند لخته شدن پلاکت های خون در هنگام خونریزی نیز نقش به سزایی دارند.
با وجود این که برخی مطالعات حاکی از آنند که مصرف لبنیات در دوره سرما خوردگی باعث به وجود آمدن خلط در گلو فرد می شوند اما با این حال سایر تحقیقات دارای نتایجی مقایر با این عقیده بوده اند و محققان بر این باورند که مصرف شیر داغ باعث برطرف شدن گلو درد و سرفه می شود.
نتایج یک تحقیق به عمل آمده در ایتالیا حاکی از آن بود که مصرف شکلات سبب تحریک فعالیت انسولین در بدن می شود و همچنین مطالعات دیگر نشان می دهند که افزایش مصرف کلسیم، خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ را کاهش می دهد.
مطالعات نشان می دهند که مصرف شکلات باعث جلوگیری از بروز افسردگی می شود. شکلات حاوی ماده ای به نام سروتونین است که این ماده به عنوان یک ماده ضد افسردگی شناخته می شود و باعث تولید اندروفین در بدن خواهد شد. هورمون اندروفین باعث ایجاد حس لذت در فرد می شود و بنابراین مصرف شکلات داغ به بهبود بیماری افسردگی نیز کمک خواهد کرد. آنتی اکسیدان موجود در شکلات نیز باعث کاهش استرس در فرد خواهد شد.
محققان بر این باورند که مصرف یک فنجان بزرگ شکلات داغ می تواند به افزایش مهارت فرد در محاسبات ریاضی کمک کند.
مصرف لبنیات به کاهش چربی های بدن کمک می کند. شکلات تیره نیز می تواند روند هضم را کند تر کرده و باعث ایجاد احساس سیری در فرد شود و بنابراین یک فنجان شکلات داغ میان وعده مناسبی برای افراد دارای اضافه وزن می باشد.
از آنجایی که شکلات حاوی مقادیر بالایی آنتی اکسیدان است، بنابراین به عنوان ماده ای برای جلوگیری از بروز سرطان شناخته می شود و مطالعات نشان می دهند که ویتامین D و کلسیم موجود در شیر نیز به جلوگیری از بروز سرطان کمک زیادی خواهند کرد.
طبق مطالعات پزشکی انجام شده در آلمان، شکلات تلخ و ویتامین D و کلسیم موجود در شیر سبب کاهش فشار خون در افرادی که از فشار خون بالا رنج می برند می شود.
محققان کشف کرده اند که شکلات تلخ می تواند از مغز در بروز سکته مغزی و صدمات ناشی از آن محافظت کند. فلانوئیدها جریان خون و اکسیژن رسانی به مغز را تقویت می کنند و از آنجایی که زوال عقل در اثر کاهش جریان خون به مغز بروز پیدا می کند، محققان بر این باورند که مصرف شکلات داغ، باعث بهبود عملکرد مغز و همچنین درمان بیماری آلزایمر می شود.
تانن موجود در شکلات داغ حاوی اگزالیک اسید است که باعث کاهش تولید اسید و جرم در دهان و دندان می شود . شکلات همچنین حاوی مقادیر بالای تئوبرومین است که این ماده باعث محکم شدن مینای دندان و جلوگیری از تغییر رنگ دندان ها خواهد شد و بنابراین، با مصرف شکلات داغ می توانید به جلوگیری از پوسیدگی دندان های خود کمک کنید البته اگر با اجازه ی پزشک و به اندازه مصرف شود.
علاوه بر موارد فوق شکلات حاوی مقادیر بالای مس ، منیزیم ، آهن و سایر ویتامین ها و مواد معدنی مهم است که این عناصر از سلامتی فرد حمایت کرده و او را از ابتلا به بیماری های مختلف مانند کم خونی محافظت می کنند. شکلات تلخ همچنین باعث افزایش میل جنسی به خصوص در خانم ها می شود.
افرادی که دچار مشکلات دستگاه گوارشی مانند ریفلاکس هستند ، بهتر است از مصرف هات چاکلت خودداری کنند زیرا موجب باز شدن دریچه یا اسفنکتر بین مری و معده شده و مشکل آنها را تشدید خواهد نمود.
مصرف بیش از حد شکلات داغ موجب ابتلا به یبوست می گردد بنابراین اگر به مصرف آن علاقه مند هستید تنها یک یا ۲ بار در هفته شکلات داغ مصرف نمایید.
مصرف شکلات به شدت اعتیادآور است و موجب می شود شما نتوانید از مصرف آن دست بردارید.
مصرف بیش از حد شکلات داغ به علت کالری فراوان آن موجب افزایش وزن خواهد شد. یک لیوان شکلات داغ ۴۰ گرم شکر و ۱۶ گرم چربی داردو کالری آن ۳۷۰ است پس خوردن شکلات داغ موجب اضافه وزن و چاقی می شود زیرا به تنهایی به اندازه یک وعده غذایی کالری دارد.
مصرف شکلات داغ روند پوسیدگی دندان ها را تسریع می کند و برای دندان ها مضر است. همچنین کافئین موجود در شکلات داغ باعث از بین رفتن مینای دندان می شود.
خوردن شکلات سبب می شود مواد غذایی مفید ، جذب بدن نشوند بنابراین توصیه می شود به جای شکلات، از مواد غذایی سالم و مفید استفاده کنید.
۱۰۰ گرم شکلات داغ حاوی ۲ میلی گرم کافئین است ، نوشیدن بیش از حد شکلات داغ به علت کافئین موجود در آن سیستم عصبی مرکزی را تحریک می کند و تاثیرات منفی در خوابیدن و کیفیت خواب دارد.
مصرف شکلات داغ به علت دارا بودن کافئین برخی افراد حساس نسبت به مصرف کافئین را گرفتار هیجان می کند وموجب افزایش ضربان قلبشان و بی خوابی در آنها می شود.
مادران باردار نباید بیش از حد هات چاکلت مصرف کنند زیرا مصرف زیاد کافئین باعث زایمان زودرس می شود و در نوزدان مشکلاتی را ایجاد می کند.
زیاده روی در مصرف شکلات داغ ممکن است برای فرد حساسیت و آلرژی ایجاد کند و باعث تشدید سردرد در افراد دچار میگرن شود.
میزان نمک موجود در یک بسته هات چاکلت بسیار زیاد است بنابراین مصرف بیش از حد هات چاکلت سبب افزایش فشارخون و مشکلات دیگر بدن خواهد شد.