هرچند پیشبینی میشد که آیفون ۱۵ هم مثل آیفون ۱۴ با وجود ممنوعیت واردات و رجیستر نشدن باز هم به بازار موبایل کشور راه پیدا کند اما حتی واردکننده و فروشندهای که دیروز در فروشگاهش از خانواده جدید گوشیهای آیفون رونمایی کرد، میگوید انتظار چنین استقبالی را نداشته است. این فروشنده گفت: به شخصه فکر میکردم با وجود رجیستر نشدن گوشیهای جدید آیفون کسی آیفون ۱۵ نمیخرد ولی با وجود تمام ممنوعیتها و محدودیتها تا جایی که روزنه و راهی برای دور زدن موانع وجود داشته باشد، مردم ما از محصولی که بخواهند استفاده میکنند.
این استقبال از آیفون ۱۵ و تمایلی که پیش از این برای خرید آیفون ۱۴ هم وجود داشت مهر تاییدی است بر این نظر که تکنولوژی راه خودش را میرود و مردم را نمیشود از داشتن محصولی که مایل به استفاده از آن هستند، محروم کرد.
استقبال از گوشیهای جدید شرکت اپل جای تعجب هم ندارد، همانطور که حضور رونالدو در هر کشوری جمع مشتاقان را به استقبال از این فوق ستاره وامیدارد، عرضه جدیدترین مدلهای آیفون در جهان هم شیفتگان تکنولوژی و طرفداران پر و پا قرص اپل را روانه فروشگاهها میکند.
احتمالا ویدیوی صفهای طولانی جلوی اپلاستور امارات را دیدهاید و اخبار استقبال از این گوشی در چین را خواندهاید که دولتش به دنبال اعمال محدودیت برای گوشیهای آیفون است. بنابراین، استقبال گرم از آیفونهای جدید در ایران هم جای تعجب ندارد. فروشنده تخصصی محصولات اپل میگوید این گوشیها با وجود قیمت بسیار بالا و رجیستر نشدن به تعداد زیادی خریداری میشوند: استقبال دیوانهکنندهای از آیفون ۱۵ انجام شده؛ از دیروز که گوشی به دستمان رسید برایم خیلی جالب بود که با وجود قیمتهای فضایی آیفون ۱۵ پرو و آیفون ۱۵ پرومکس با ظرفیت ۲۵۶ و ۵۱۲ گیگابایت که ۱۲۰ تا ۱۵۰ میلیون تومان قیمت دارد، به نظر میرسد هر چقدر وارد کنیم فروخته میشود. همین امروز ۱۸ گوشی برای من ارسال شده که برای فروشگاههای تهران و شهرستانها ارسال میشود
به گفته او، «مردم از قم، زنجان، پردیس، کرج و... در مراسم رونمایی ما شرکت کردند. حتی قبل از شروع مراسم رونمایی مردم آمده بودند که این گوشی را ببینند.»
او تصاویری از پنج گوشی آیفون ۱۵ را که امروز (اول مهر ماه) به ایران رسیده برای زومیت ارسال کرد:این فروشنده میگوید: «اگر شرایط عادی بود با همین قیمتهای دو برابری روزهای اولی که آیفون ۱۵ عرضه شده میتوانستم در عرض دو روز ۱۰۰ گوشی بفروشم. اما چون ما مشکل واردات و محدودیت واردات مسافری داریم نتوانستیم این کار را انجام دهیم.»
تمام اینها در حالی است که بسیاری از گوشیهای آیفون ۱۴ که تا امروز وارد کشور شدهاند مشکل از دسترس خارج شدن، یا اصطلاحا پریدن، آنتن را دارند و بسیاری از کسانی که از آیفون ۱۴، آیفون ۱۴ پرو و آیفون ۱۴ پرومکس استفاده میکنند نمیتوانند با گوشیشان تماس بگیرند، پیامک بفرستند و اینترنت همراه داشته باشند.
مردم راه استفاده از محصول مورد علاقه خود را پیدا کردهاند
با وجود این مشکلات این فروشنده اعتقاد دارد مردم راه استفاده از گوشی مورد علاقهشان را پیدا کردهاند و برای آیفون ۱۵ هم از همان راهکارها استفاده میکنند: مردم اهمیتی به مساله رجیستر نشدن و مشکل آنتن نداشتن گوشیهای جدید آیفون نمیدهند؛ یک گوشی دیگر برای تماس گرفتن و اینترنت دارند و با هاتاسپات کردن اینترنت یک گوشی دیگر مشکل اتصال آیفونشان به اینترنت را هم حل میکنند.
هرچند استقبال زیادی از آیفون ۱۵ شده و عده زیادی قصد خرید گوشیهای جدید اپل را دارند اما همچنان مساله اعمال ممنوعیت واردات آیفون یک مشکل جدی در حوزه فناوری کشور است. این فروشنده در توصیف مراسم رونمایی آیفون ۱۵ در فروشگاهش به همین موضوع اشاره میکند و میگوید: بسیاری از کسانی که در مراسم رونمایی دیروز ما شرکت کرده بودند، این ناراحتی را میشد در صورتشان دید که گوشی هست و من هم امکان خریدش را دارم اما در مملکت من این گوشی را نمیشود خرید. اما بسیاری از همین افراد بالاخره راهی برای استفاده از این گوشی پیدا میکنند و محصول مورد علاقهشان را میخرند.
این فروشنده تجربه کاربران و علاقمندان گوشیهای آیفون در ایران و سایر کشورها را این طور باهم مقایسه میکند: «در تمام شهرهای دنیا از تورنتو و ونکوور تا مادرید، وین، دبی و... از صبح روز قبل از عرضه به اپلاستورها مراجعه میکنند تا گوشیهای جدید را بگیرند برای علاقمندان به آیفون در ایران فقط حسرت باقی میماند. دیروز از مصر، ازبکستان و همه کشورهای اطراف به امارات آمده بودند که گوشی را بخرند و به کشورشان ببرند، گوشی یکی از بزرگترین شرکتهای دنیا برای همه مهم است اما در کشور ما آنتن ندارد.»
این فروشنده تجربه کاربران و علاقمندان گوشیهای آیفون در ایران و سایر کشورها را این طور باهم مقایسه میکند: «در تمام شهرهای دنیا از تورنتو و ونکوور تا مادرید، وین، دبی و... از صبح روز قبل از عرضه به اپلاستورها مراجعه میکنند تا گوشیهای جدید را بگیرند برای علاقمندان به آیفون در ایران فقط حسرت باقی میماند. دیروز از مصر، ازبکستان و همه کشورهای اطراف به امارات آمده بودند که گوشی را بخرند و به کشورشان ببرند، گوشیهای یکی از بزرگترین شرکتهای دنیا برای همه مهم است اما در کشور ما آنتن ندارد.»
این فروشنده به یکی از مسائلی که بهعنوان دلیل اصلی ممنوعیت واردات آیفون به ایران مطرح شده، یعنی مساله ارزبری برای واردات آیفون، اشاره کرده و از آن انتقاد میکند: «مشکل ارزبری وجود دارد؟ مگر واردات آیفون ۱۳ یا گوشیهای بقیه برندها ارزبری ندارد؟ اگر ارز نداریم کلا گوشی بالای ۶۰۰ دلار نباید وارد شود.»
او به پیامدهای منفی و مشکلاتی که وارد نشدن آیفون ۱۴ به وجود آورده اشاره میکند و میگوید: مشکل ممنوعیت آیفون ۱۴ و ۱۵ در ایران باعث شده گوشیهای آیفون ۱۳ اکتیوشده، بدون جعبه و بیکیفیت فقط ۱۰۰ دلار کمتر از آیفون ۱۴ و آیفون ۱۵ معامله شود. گوشیهای آیفون ۱۳ پرو و پرومکس که وارد کشور میشوند کیفیت مناسبی ندارند؛ یا گوشیهای اپلاستورها هستند که به فروش میرسند یا گوشیهای دست دوم هستند که با نرمافراز سلامت باتریشان ۱۰۰ درصد شده و به اسم گوشی اورجینال و بازنشده فروخته میشوند.
همان طور که بررسیها نشان میدهد و خود اپل هم ادعا میکند، آیفون ۱۵ قدرتمندترین گوشی روز دنیا است. اپل با آیفون ۱۵ برای تبدیل شدن به برندی که بیشترین تعداد فروش گوشی در جهان را دارد، خیز برداشته است. تیم کوک و همکارانش روی آیفون ۱۵ حساب ویژهای باز کردهاند و با تغییراتی که در جدیدترین مدل گوشیهایشان ایجاد کردهاند برای رقبایشان خط و نشان جدی کشیدهاند.
فروشنده محصولات اپل در ایران هم با توضیح این که «آیفون ۱۵ مثل آیفون۴ ، آیفون ۶ و آیفون ۱۰ که جزء آیفونهایی بودند که تغییرات بسیار زیادی داشتند، نسبت به مدلهای قبلی خود کاملا متفاوت شده و تحولات زیادی دارد. استفاده از تیتانیوم، سبک شدن گوشی، تغییرات در طراحی و... باعث شده آیفون ۱۵ گوشی متفاوتی شود. با گوشیای طرف هستیم که قرار است برای اولین بار آیفون را از لحاظ به صدرنشین تعداد فروش گوشی، که چندین سال است در اختیار سامسونگ است، تبدیل کند» اعتقاد دارد این گوشی در ایران هم مورد استقبال قابل توجهی قرار بگیرد: مطمئن هستم که آیفون ۱۵ خیلی بیشتر از آیفون ۱۴ میفروشد و ما هم برای فروشگاههای خودمان حداقل هفتهای ۴۰ تا ۵۰ دستگاه را باید وارد کنیم. البته این تعداد تا زمانی است که قیمت گوشی بالا است؛ زمانی که قیمت گوشی پایین بیاید قطعا تعداد بیشتری باید وارد کنیم.
دور از ذهن نیست که این پیشبینی درست از آب دربیاید. بسیاری از کسانی که امروز آیفون ۱۴ دارند، قاعدتا برایشان تفاوتی ندارد که آیفون ۱۴ بدون آنتن داشته باشند یا آیفون ۱۵. عده دیگری هم هستند که وقتی میبینند بقیه یک سال از آیفون ۱۴ بدون آنتن استفاده کردهاند و مشکل چندانی نداشتهاند احتمالا به خرید این مدل که از آیفونهای قدیمی یک سر و گردن بالاتر هستند، ترغیب میشوند.
موضوع قدیمی شدن آیفون ۱۳، کاهش تولید آیفون ۱۳ پرو و آیفون ۱۳ پرومکس و افزایش مدلهای بیکیفیت خانواده آیفون ۱۳ در بازار ایران هم از دیگر دلایلی است که احتمال افزایش تقاضا و خرید آیفون ۱۵ در ایران را بالاتر میبرد؛ البته اگر ممنوعیتها و محدودیتها افراد را مجاب به کوچ کردن از iOS به گوشیهای اندرویدی نکند.