به گزارش
مردم سالاری آنلاین ،ده روز از درگذشت مهسا امینی و آغاز اعتراضات مردم به مرگ او گذشته بود که ناگهان ترانه ای ساده اما جذاب که متن آن از توئیتهای اعتراضی مردم تشکیل شده بود در شبکههای اجتماعی منتشر شد. خواننده این ترانه را که عنوان «برای...» به خود گرفته بود ابتدا عموم مردم نمیشناختند اما خیلی زود مشخص شد او همان فردی بود که در مسابقه استعدادیابی عصرجدید شرکت کرده بود و یکی از داوران مسابقه به نام بشیر حسینی که بعدها حرف عجیبش در یک برنامه تلویزیونی مبنی بر پیشنهاد رفتن به یک «اربعین توپ و شیطون بلا» به مژده لواسانی مجری دیگر برنامه حاشیه ساز شده بود، او را مستحق صعود به مرحله بعدی مسابقه نمیدانست! اما همین فرد جایزه گرمیرا دریافت کرد.
شروین حاجیآقاپور متولد ۱۰ فروردین ۱۳۷۶ در بابلسر، خواننده، ترانهسرا و آهنگساز و فارغالتحصیل رشته اقتصاد از دانشگاه مازندران است. ترانه جالب او که با صدای محزونش در آن روزهای حزن انگیز، تطابق زیادی داشت، پس از انتشار در روز ششم مهرماه، خیلی زود مورد توجه همگان قرار گرفت. او یک روز بعد از انتشار این ترانه بازداشت شد اما پس از یک هفته با قید وثیقه آزاد شد تا به گفته محمد کریمی، دادستان عمومیو انقلاب مرکز استان مازندران، پرونده وی مراحل قانونی را طی کند. او طبیعتا پس از آنبازداشتف دیگر فعالیت دیگری نکرد و البته امکان حضور در مراسم اهدای جوایز گرمیرا هم نداشت!
شانزدهم بمهن ماه امسال، شصت و پنجمین دوره جوایز گرمیبرندگان سال ۲۰۲۳ خود را برای محصولات سال میلادی گذشته طی مراسمیکه در شهر لسآنجلس ایالات متحده آمریکا برگزار شد، معرفی کرد. جایزهٔ گرمیکه در اصل جایزه گرامافون نامیده میشود ، یک جایزهٔ موسیقی است که توسط آکادمیملی علوم و هنرهای ضبط برای شناسایی دستاوردهای صنعت موسیقی ارائه میشود. نشان جایزه، یک گرامافون طلاکاریشده را به تصویر میکشد. از بین سه مراسم بزرگ موسیقی جهان، گرمیبزرگترین آنها است. گرمیبه همراه جوایز اسکار (برای دستاوردهای سینمایی)، جوایز امی(برای دستاوردهای تلویزیونی) و جوایز تونی (برای دستاوردهای تئاتر و برادوی) یکی از چهار جایزه اصلی سالانه سرگرمیآمریکا محسوب میشود. امسال این مراسم برای ایرانیان از این جهت بسیار جالب توجه بود که شروین حاجیپور از ایران با آهنگ «برای» بهعنوان برنده جایزه جدید بهترین آهنگ برای تغییر اجتماعی معرفی شد. این جایزهای است که اکتبر گذشته به جوایز گرمیافزوده شده و در نخستین دوره به یک هنرمند جوان ایرانی داده شد. جالب اینجاست که جیل بایدن بانوی اول آمریکا، در این مراسم با تقدیر از این ترانه و با یادآوری مرگ مهسا امینی و جنبش زن زندگی آزادی، شروین حاجیپور را برنده این جایزه اعلام کرد. پس از این اتفاق، شروین حاجی یک پست کوتاه در شبکههای اجتماعی با عبارت «ما بردیم» گذاشت اما یک روز بعد متنی که برخی اعتقاد داشتند اجباری بود در انتقاد از اینکه نام او توسط همسر رئیس جمهور آمریکا اعلام شده منتشر کرد. اما به هر حال او برنده جایزه گرمیشده بود و البته ترانه اش به یک اتفاق ماندگار در بین ترانههایی که در دهههای گذشته منتشر شده، تبدیل شد.
در سالهای گذشته هم هنرمندانی چون کیهان کلهر و حمید سعیدی بهعنوان عضوهای گروههای برنده جایزه گرمی، نام «ایران» را در تاریخچه جایزههای گرمیثبت کرده بودند. محمدرضا شجریان و حسین علیزاده نیز با آثاری، سابقه نامزدی در جایزههای گرمیرا داشتهاند.
اما ترانه شروین حاجی پور، تنها ترانه ای نبود که در دوران اعتراضات شش ماهه دوم امسال در ایران مورد توجه قرار گرفت. مهدی یراحی از خوانندگان منتقدی بود که در سالهای گذشته هم ترانههای انتقادی از جمله در اعتراض به وضعیت کم آبی و محرومتیهای خوزستان خوانده بود. اما پس از اعتراضات اخیر فعالیت او دو چندان شد و یکی از ترانههایش بیشتر مورد توجه قرار گرفت: سرود زندگی.
هنرمندان دیگری نیز با اعتراضات نیمه دوم امسال همراهی کردند که همراهی آنها بی هزینه هم نبود و بعضا بازداشت شدند. مشهورترین آنها ترانه علیدوستی و کتایون ریاحی بودند که به ترتیب 26 آذر و 29 آبان بازداشت شدند. توماج صالحی خواننده رپ که 8 آبان بازداشت شد همچنان در زندان است. عماد قویدل و سامان یاسین از دیگر خوانندگانی بودند که در جریان حوادث اخیر بازداشت شدند. محمود شهریاری مجری اسبق صداوسیما، هنگامه قاضیانی و میترا حجار از دیگر بازیگرانی بودند که بازداشت شدند. کمیته حمایت حقوقی و قضایی از سینماگران در خانه سینما فهرست «۱۰۰ تن» از هنرمندان موسیقی و تئاتر و سینما… را منتشر کرد که در جریان اعتراضات، بازداشت یا ممنوعِ خروج شدهاند. مجموعه این حوادث تاثیرات خود را روی جشنوارههای فیلم و تئاتر و موسیقی فجر هم گذاشت و تعدادی از هنرمندان از حضور در این جشنوارهها خودداری کردند تا هم با مردم و هم با همکاران زندانی خود همراهی کنند. هرچند در دو ماه پایانی سال، اندک اندک کنسرتهای موسیقی رونق بیشتری گرفت و خوانندگان بیشتری فعالیت خود را آغاز کردند. بسیاری اعتقاد دارند دست از کار کشیدن برخی هنرمندان که سلبریتی هستند و وضعیت مالی بهتری دارند برایشان مشکلی ایجاد نمیکند اما رکود فعالیتهای هنری، دامان بسیاری از افرادی را که در پشت صحنه حضور دارند یا هنرمندان معروفی نیستند میگیرد و مشکلات اقتصادی و معیشتی آنها را دامن میزند. مخالفان توقف فعالیتهای هنری همچنین میگویند مگر مشاغل دیگر، فعالیتهای خود را تعلیق کرده اند که از آنها انتظار توقف قعالیت دارند؟
ده روز از درگذشت مهسا امینی و آغاز اعتراضات مردم به مرگ او گذشته بود که ناگهان ترانه ای ساده اما جذاب با عنوان «برای...» که متن آن از توئیتهای اعتراضی مردم تشکیل شده بود منتشر شد و چند ماه بعد شروین حاجیپور خواننده این ترانه، برنده جایزه گرمی شد