به گزارش
مردم سالاری آنلاین،هرچند طیف زیادی از کسانی که فیلترینگ را دور میزدند، از پروکسیهای رایگان استفاده میکردند، اما گروهی هم بودند که به واسطه کار و تجارت آنلاین نیاز به آیپی ثابت داشتند. طبیعتا این گروه اقدام به خرید ویپیان میکردند؛ هم از فروشندگانی که نام و نشانی نداشتند و تنها راه ارتباط با آن وبسایت، ایمیل یا حتی آیدی در تلگرام بود.
کاسبان فیلترینگ کارشان شبیه کاسبان تحریمهاست. حیات و مماتشان به محدودیتها وابسته است. کاسبان فیلترینگ، گروهی هستند که با گذشت بیش از دو دهه فعالیت آنها در فضای اینترنت ایران، همچنان گمنام هستند.
کسی به درستی نمیداند این گروه به کجا وابسته هستند و پولی که بابت فیلترشکن پرداخت میکنند، دقیقا به کجا میرود.
در یک ماه اخیر که فیلترینگ گسترده شده و فیلترشکنهای رایگان هم از کار افتاده است، کار و بار این گروه ناشناس هم سکه شده است. اگر تا پیش از این برای فروش فیلترشکن رقمهای پایینی در حدود ۳۰ تا ۵۰ هزارتومان برای سه ماه دریافت میکردند، حالا که تقاضا بالا رفته، عددها از ۱۵۰ هزارتومان شروع میشود و گاه تا ۴۰۰ هزارتومان و بیشتر هم پیش میرود.
آنهایی که فیلترشکنهای ارزانتر میفروشند، به همان نسبت هم کیفیت پروکسیهایشان پایین است؛ مصداق بارز هرچقدر که پول بدهی، آش میخوری! هرچقدر که قیمت فیلترشکنها بیشتر میشود، هم سرعت بهتر میشود و هم کیفیت بالا میرود، انگار نه انگار که فیلترینگ وجود دارد.
کسب و کار کاسبان فیلترینگ، با اظهارات مقامات حکومتی همبستگی مستقیم دارد. هرچقدر که تعداد اظهارنظرها درباره ادامه فیلترینگ بیشتر باشد و نقلقولها محکمتر، قیمتها هم بالاتر میشود. بهخصوص بعد از آنکه عیسی زارعپور گفت که تصمیم برای فیلترینگ با نهادهای امنیتی و از اختیار او خارج است، بازار خاکستری فیلترینگ انگار جان دیگری گرفت. کسانی که تا پیش از این برای خرید فیلترشکن مقاومت میکردند و امیدوار بودند که دولت از تصمیم خود برای فیلترینگ اینستاگرام یا واتسآپ کوتاه بیاید، به جمع مشتریهای فیلترشکنفروشها پیوستند.
از ماهی ۵۰میلیارد تومان تا سالی ۶۰۰ میلیارد تومان؛ عددی است که یک عضو انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی سال گذشته اعلام کرده بود. با احتساب نرخ تورم امسال و فیلترینگ گسترده یک ماه اخیر، میتوان حدس زد که اگر این برآورد تا حدودی هم به واقعیت نزدیک بوده، در شرایط کنونی به بیش از سه تا پنج برابر افزایش یافته است.
گزارشهای غیررسمی نشان میدهد که بیش از ۸۰درصد کاربران اینترنت از فیلترشکن استفاده میکنند، اگر نیمی از این افراد در یکماه گذشته اقدام به خرید فیلترشکن با نرخهای جدید کرده باشند، اوضاع برای کاسبان فیلترینگ عالی است. اگر مقامات دولتی با همین دستفرمان برای فیلترینگ جلو بروند، بازار پایدارتری برایشان ایجاد خواهد شد.
این پایداری بازار بهخصوص بعد از آنکه عیسی زارعپور وزیر ارتباطات اعلام کرد که تلاشهایی صورت میگیرد تا با وجود غیرمجاز بودن فروش فیلترشکنها جرمانگاری برای آن صورت نگیرد، دیگر خیال کاسبان فیلترینگ راحتتر شد.
هرچند هنوز مشخص نیست که نهادهای امنیتی چه تصمیمی برای ادامه فیلترینگ میگیرند، اما در روزهای اخیر زمزمههایی درباره تدوین طرحی برای غیرقانونی شدن استفاده از فیلترشکنها یا فروش فیلترشکن به گوش میرسد.
منبع:هممیهن