به گزارش
مردم سالاری آنلاین به نقل از جماران، دویست روز پس از تهاجم نظامی روسیه به خاک اوکراین، کییف ادعا کرد که ارتش این کشور بخشهای وسیعی از جنوب و شرق را در جریان ضدحملهای برنامهریزی شده پس گرفته و ضربه سنگینی به نیروهای روسی وارد کرده است.
ارتش اوکراین مدعی است که ضد حمله خود را در روزهای پایانی ماه اوت آغاز کرده و پس از تمرکز اولیه بر منطقه جنوبی خرسون که در روزهای آغازین جنگ از سوی نیروهای روسی اشغال شد، ضد حمله بزرگ خود را با آغاز انتقال نیروهای روسی از جبهه شرقی برای تقویت جبهه جنوب، در منطقه خارکیف واقع در شمال شرقی اوکراین ترتیب داده است.
فرماندهان اوکراینی معتقدند که مسکو با افزایش احتمال محاصره شدن گروه بزرگی از نیروهایش، دستور عقبنشینی بیشتر نیروها از خارکیف را صادر کرده است.
در حالی کییف از تغییر چشمگیر و بیسابقه صحنه جنگ به نفع خود از زمان آغاز تهاجم نظامی روسیه در ۲۴ فوریه خبر میدهد، مسکو اتخاذ تصمیم برای عقبنشینی نیروها از خارکیف را در راستای دستیابی به اهداف عملیات نظامی طراحی شده برای روزهای آتی و تمرکز بر منطقه دونتسک دانسته است.
با این حال، ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهوری اوکراین، اواخر روز شنبه در یک سخنرانی ویدئویی اعلام کرد که ارتش کشورش در روزهای سپری شده از سپتامبر حدود دو هزار کیلومتر مربع از اراضی اشغالی را پس گرفته است. او همچنین به مسکو به خاطر عقبنشینی ارتش طعنه زد و گفت: «ارتش روسیه در حال انجام بهترین کاری است که میتواند بکند.»
والری فدوروویچ زالوژنی، فرمانده کل نیروهای مسلح اوکراین ساعاتی پس از زلنسکی در بیانیهای ادعا کرد که ارتش اوکراین از ابتدای ماه جاری میلادی، سپتامبر، کنترل بیش از ۳ هزار کیلومترمربع از اراضی کشورش را بدست گرفته است.
ژنرال زالوژنی افزود ارتش اوکراین نه تنها در اطراف خارکیف به سمت جنوب و شرق، بلکه به سوی شمال نیز پیشروی کرده و به ۵۰ کیلومتری مرز روسیه رسیده است.
اوکراین میگوید که از زمان شروع ضد حملهها، نیروهای این کشور بیش از ۳۰ شهرک را در منطقه خارکیف بازپس گرفتهاند و در منطقه خرسون نیز به دنبال بیرون راندن نیروهای روسی از پایگاه خود در ساحل غربی رودخانه دنیپر بودهاند. همچنین پس از تصرف شهر بالاکلیا، در نزدیکی خارکیف، نیروهای اوکراینی به سرعت حملات خود را به سمت شهر شرقی کوپیانسک و یک مسیر ریلی استراتژیک مورد استفاده نیروهای روسی متمرکز کردهاند.
به گزارش یورونیوز، آنها روز شنبه نیز مدعی در اختیار گرفتن کنترل شهر استراتژیک کوپیانسک و قطع خطوط تدارکاتی گروه بزرگی از نیروهای روسی مستقر در اطراف شهر ایزیوم با جنوب شدند.
نیروهای روسیه نیز به منطقه زاپوریژیا در شمال حمله کردند و بزرگترین نیروگاه هستهای اروپا را تصرف کردند. آخرین راکتور از شش رآکتور فعال آن روز یکشنبه و پس از افزایش خطر ادامه فعالیت آن، تعطیل شد.
ماه گذشته نیز وقوع مجموعهای از انفجارها در پایگاههای هوایی و یک انبار مهمات در کریمه، آسیبپذیری نیروهای روسی را در این شبهجزیره اوکراین که در سال ۲۰۱۴ ضمیمه خاک روسیه شد و طی ۲۰۰ روز گذشته از آن برای انجام عملیاتهای هوایی علیه اوکراین استفاده میشد، نشان داد.
اما مسکو در مناطق اشغالی شرق مسئولان اداری را منصوب کرده و با به جریان انداختن روبل و توزیع پاسپورت روسی در حال تدارک شرایط لازم برای الحاق این مناطق به خاک خود بوده است. البته ضد حمله اوکراین این اجرای مرحله نهایی طرح را به تعویق انداخته، چنان که یکی از مقامات ارشد مورد حمایت مسکو در خرسون خواستار به تعویق افتادن همهپرسی الحاق به روسیه در این منطقه شد.
هر دو طرف در بزرگترین جنگ اروپا از زمان پایان جنگ جهانی دوم متحمل خسارات سنگینی شدهاند. فرمانده ارتش اوکراین ماه گذشته گفت که نزدیک به ۹ هزار سرباز این کشور در عملیات نظامی کشته شدهاند. هر چند که مسکو از ماه مارس تاکنون تلفات نیروهای خود را گزارش نکرده است، تخمینهای منابع غربی تعداد کشتهها را تا بیست وپنج هزار نفر تخمین میزند.
تماس تلفنی پوتین و مکرون با محوریت جنگ اوکراین
کاخ کرملین خبر داد که رؤسای جمهور روسیه و فرانسه روز یکشنبه تلفنی درباره اوکراین صحبت کردند.
کاخ کرملین خبر داد که «ولادیمیر پوتین» رئیس جمهور روسیه و «امانوئل ماکرون» رئیس جمهور فرانسه روز یکشنبه تلفنی گفتوگو کردند.
کرملین اضافه کرد که پوتین و ماکرون به طور کلی درباره بحران اوکراین و به خصوص اوضاع نیروگاه هستهای زاپوروژیا صحبت کردند.
پوتین و ماکرون در این گفتوگو بر آمادگی برای همکاری در خصوص این نیروگاه هستهای تاکید کردند.
رئیس جمهور روسیه به ماکرون گفت که اتحادیه اروپا نباید در خصوص ارسال مواد غذایی و کودهای شیمیایی روسیه به آفریقا و خاورمیانه مانع تراشی کند.
پوتین همچنین درباره پیامدهای وخیم حملات اوکراین به نیروگاه هستهای زاپوروژیا هشدار داد.