مدیر اجرایی سندیکای کارخانجات چای شمال گفت: به نظر میرسد در سال جاری قیمت چای خشک بین ۱۰ تا ۶۰ درصد افزایش نرخ خواهد داشت به عنوان مثال سر گل چای بهاره، چای ممتاز، حدود ۵۰ درصد افزایش نرخ را تجربه کند.
صادق حسنی در گفتوگو با ایلنا با اشاره به آخرین وضعیت برداشت برگ سبز چای، گفت: بهرهبرداری از برگ سبز چای آغاز شده اما سرما این روند را کند و به عقب انداخته است؛ در حال حاضر تعداد محدودی از کارخانجات چای به دلیل کاهش برداشت چای دایر هستند (حدود 10 کارخانه فعالیت خود را آغاز کردند).
این فعال اقتصادی با بیان اینکه بوته برگ سبز چای با آغاز فصل بهار رشد میکند، تاکید کرد: بوته برگ چای خزان ناپذیر است و بعد از خواب زمستانی در اواخر اسفند و اوایل بهار رشد میکنند.
وی با اشاره به عقد قرارداد کارخانههای چای با سازمان چای، تصریح کرد: تمام کارخانجات آمادگی بهرهبرداری از چای سبز را دارند اما همانگونه که اشاره کردم سرما باعث شده است برگ سبز رشد کافی نداشته باشد از اینرو میزان برگ در باغات چای تقلیل پیدا کرده است.
حسنی ادامه داد: امیدواریم بعد از عید فطر برگهای سبز چای تمام مناطق رشد کنند و کشاورزان آن را برداشت و برای استحصال و خشک کردن تحویل کارخانجات چای بدهند.
مدیر اجرایی سندیکای کارخانجات چای شمال با انتقاد از قیمت خرید تضمینی چای، گفت: سندیکایی چای نحوه محاسبه قیمت خرید چای را منطقی نمیداند چرا که ما بر این باوریم این نحوه قیمت گذاری کشاورزان را متمایل به برداشت برگ سبز درجه دوم میکند اما متاسفانه اعتراضهای ما نتیجه بخش نبود و اصلاحی بر روی قیمتها انجام نشد.
بنا به اظهارات وی؛ سال گذشته برگ سبز درجه یک کیلویی 6 هزار و 690 تومان خریداری شد اما در سال جاری نرخ آن به 9 هزار و 200 تومان رسید یعنی قیمت برگ سبز درجه یک نسبت به سال گذشته 37.5 درصد افزایش قیمت داشت این در حالیست که قیمت چای درجه دوم سال گذشته 4 هزار و 700 تومان بود اما در سال جاری نرخ خرید آن به کیلویی 7 هزار و 100 تومان رسید یعنی 48.5 درصد افزایش قیمت پیدا کرده است.
وی با بیان اینکه برخی از کشاورزان نسبت به قیمت خرید برگ سبز چای معترض هستند، افزود: برخی از کشاورزان هنوز میگویند که بهای برگ سبز کم است تا اینگونه مبلغ خرید را افزایش بدهند. باید این نکته را اضافه کنم که برگ سبز چای قابل دپو نیست و بعد از برداشت باید به کارخانجات برای خشک کردن بروند در غیر این صورت قابلیت تبدیل شدن به چای خشک را از دست میدهند.
حسنی با اشاره به افزایش هزینهها و تاثیر آن بر قیمت تمام شده محصول، خاطر نشان کرد: هزینه دستمزد کارگران فصلی حدود 80 درصد و هزینه گاز مصرفی 150 درصد و .... افزایش داشت. از این رو طبیعتا شاهد افزایش قیمت ارقام مختلف چای خواهیم بود. به نظر میرسد در سال جاری قیمت چای خشک بین 10 تا 60 درصد افزایش نرخ خواهند داشت به عنوان مثال سر گل چای بهاره، چای ممتاز حدود 50 درصد افزایش نرخ را تجربه کند.
به گفته حسنی؛ تمام مطالبات چایکاران در سال گذشته پرداخت شده است و دولت به چایکاران بدهی ندارد.
وی در پاسخ به این پرسش که سال گذشته کنیاییها اقدام به تاسیس کارخانه چای در لاهیجان کردند آیا این کارخانه فعالیت خود را آغاز کرده است؟ افزود: کنیاییها یک کارخانه چای سازی و یک واحد بسته بندی در لاهیجان دارند که این کارخانه چای سازی سالهاست در این شهر مشغول به کار است.
حسنی ادامه داد: سال گذشته آنها موفق به دریافت مجوز واحد بسته بندی شدند از اینرو یک محموله 12 تنی چای وارد کردند و کار خود را در بخش بستهبندی چای آغاز کردند.
این فعال اقتصادی در پایان با اشاره به رقم واردات چای در سال 1400، افزود: حدود 75 هزار تن چای با میانگین قیمت 5 دلار وارد کشور شد.