رییس سازمان امور دانشجویان از آمادگی کشور چین برای تخصیص بورس تحصیلی با کمیت بالا و تسهیلات ارائه ویزا به دانشجویان ایرانی خبر داد.
به گزارش وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، نشست تخصصی (مجازی) همکاریهای علمی، فناوری و دانشگاهی در برنامه راهبردی ایران و چین روز سه شنبه در وزارت علوم برگزار شد.
مجتبی صدیقی در این نشست درباره زمینهها و فرصتهای همکاریهای علمی با کشور چین در حوزه تبادل دانشجو افزود: پتانسیل روز افزون علمی و تحقیقاتی چین، علایق مشترک ۲ طرف به توسعه زبان و ادبیات فارسی و چینی، ارتباط مناسب سیاسی ۲ کشور، امکانات فراوان تحقیق در حوزه علوم تجربی و افزایش جسارتهای علمی و سیاسی چین در مقابل غرب از اعم این فرصتها محسوب میشود.
رییس سازمان امور دانشجویان با اشاره به سایر فرصتهای همکاری مشترک علمی، گفت: آمادگی طرف چینی برای تخصیص بورس با کمیت بالا، تسهیلات ارائه ویزا، انعقاد احتمالی قراردادهای اقتصادی بزرگ در آینده از دیگر نکات مهم در فرصتهای همکاری میان ۲ کشور به شمار میرود.
معاون وزیر علوم درباره بخشی از چالشهای موجود در این زمینه اظهار داشت: ناهماهنگی بین سیستم آموزشی ۲ طرف، مشکلات زبان تحصیل، فقدان سابقه قابل توجه ارتباط علمی بین دانشگاههای ۲ طرف، نبود ارتباط ۲ طرف اساتید، دشواری وصل دانشجویان دکتری برای اخذ پذیرش در دورههای کوتاه مدت و ناهماهنگیهای فرهنگی ۲ کشور از مشکلات و چالشهای بین همکاریهای ایران و چین به شمار میرود.
صدیقی درخصوص راهحلها و توصیههای لازم در این زمینه خاطرنشان کرد: استقرار هر چه سریعتر رایزن علمی در چین، تمرکز بر رشتههای وابسته به تجهیزات آزمایشگاهی، انعقاد تفاهمنامههای کاربردی ۲ طرفه، استقبال از حضور اعضای هیأت علمی ۲ طرف در کنفرانسهای علمی ۲ کشور، استفاده از تشکلهای دانشجویی ایرانی در چین، حرکت متقابل در اعطای بورس به دانشجویان چینی و جذب غیربورسیه، بهرهگیری از قراردادهای اقتصادی کلان برای پیوست علمی و تبادل محقق و رصد بودجههای متمرکز احتمالی برای شریک شدن در آنها از راهحلهای اساسی در بستر همکاریهای ۲ جانبه محسوب میشود.
شتاب رشد چین حیرت آور است
در ادامه این نشست، غلامحسین رحیمی شعرباف، معاون پژوهشی و فناوری وزارت علوم، اظهار داشت: چین مسیر توسعه اقتصادی، فنی و علمی خود را در ۲۵ سال اخیر پیدا کرد. شتاب رشد و توسعه چین بسیار حیرتآور است.
وی با بیان اینکه در طول قرن اخیر کشوری نبوده که از چنین رشد شتابندهای برخوردار باشد، ادامه داد: اینکه چگونه راه خود را پیدا کرد باید در گروههای علمی ما مورد بررسی قرار گیرد.
معاون پژوهشی وزیر علوم، گفت: چین در مسیر توسعه اقتصادی و فنی اولویتدهی را به برنامههای کلان و تولید قرار داد؛ همچنین ارزش افزوده تولید را پشتوانه فناوری پیشرفته کرد و سپس به توسعه علمی پرداخت.
رحیمی تاکید کرد: کشور چین تمام یافتههای مالی فناوری را پشتوانه توسعه و پیشرفت کرد؛ بنابراین ارتباط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در اولویت باید در حوزه فناوریهای پیشرفته باشد.
وی افزود: چین در زمینه هوش مصنوعی سرآمد دنیا است و ارتباطات فناوری به این معنا است که هر کدام از دانشگاههای کشورمان باید در حوزه فناوریهای پیشرفته اهتمام کنند.
وی خاطرنشان کرد: تعدادی از پژوهشگاههای ما نقاط قوت عرصه علم و دانش به شمار میروند که وزارت علوم، تحقیقات و فناوری باید از طریق همین پژوهشگاهها و دانشگاهها اولویت کاری خود را به فناوری پیشرفته دهد و با این هدف با کشور چین ارتباط برقرار و حتی تبادلات همسطح انجام شود. در حقیقت کشور چین برای ما یک فرصت به شمار میرود که باید با برنامهریزی دقیق از آن استفاده کنیم.