رییس جمهوری با اشاره به کارشکنیهای آمریکاییها برای تهیه واکسن کرونا گفت: اینکه رهبری گفتند تحریمها را بی اثر کنید، لحظه به لحظه دنبال این کار هستیم. هر لحظه پولی وارد کشور و کالایی صادر می شود ساعتها برای این کار جنگیده شده است.
به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی روز شنبه در جلسه ستاد ملی مقابله با کرونا گفت: درمدت ۱۰ ماهی که از شیوع کرونا عبور کردیم و وارد ماه یازدهم شدیم، به طور مرتب حداقل هفتهای یک جلسه در ستاد و چند جلسه در کمیتههای مختلف هماهنگی، البته غیر از قرارگاه و وزارت بهداشت که شبانه روز فعال هستند، برگزار شد و بسیار خوشحالیم که امروز در کشور منطقه قرمز نداریم، منطقه نارنجی هم تقریبا نداریم و مناطقی که داریم، زرد هستند.
وی با بیان اینکه باید بتوانیم این شرایط را نگهداریم، گفت: از مردم که با همه وجود و توان با رعایت پروتکلها بویژه در شب یلدا که از حیث دیدار خانوادگی برای مردم مهم بود، توجه کردند و همچنین از ناجا و صدا وسیما که ذهنها را آماده کردند تشکر میکنم و امیدوارم شب یلدا تاثیری بر این روند نگذاشته باشد.
رییس دولت دوازدهم با مناسب خواندن شرایط اظهارکرد: برای رسیدن به مطلوب باید تلاش کنیم. صد وسی و چند فوتی برای ما خیلی زیاد است و باید تلاش کنیم استانهادر طول هفته فوتی یا حتی بستری نداشته باشند و با کمک همگان رسیدن به آن روز امکان پذیر است.
رییس جمهوری با مهم خواندن پایدار شدن وضعیت کنترل کرونا گفت: کار را قبل از آبان شروع کردیم و از ۴ آبان همچنین ۱۴ آبان ادامه دادیم و آذرماه هم شرایط هوشمندتر را اعمال کردیم و امروز شرایط مطلوبتری پیش ما است.
وی اضافه کرد: وقتی ایران را با کشورهای پیشرفته و اروپا مقایسه میکنیم، عقب نیستیم. در کارکرد همه عوامل تاثیر گذار بسیار مهم است و باید این شرایط را پایدار نگهداریم و پایدار ماندن یکی از مسائل بسیار مهم ما است.
باید مراقب ویروس جهش یافته انگلیسی باشیم
روحانی با بیان اینکه شاهد جهش این ویروس در برخی از کشورهای اروپایی مخصوصا انگلیس هستیم، اظهار داشت: این ویروس از انگلیس عبور کرده و به دیگر کشورهای اروپایی رفته است. باید مراقبت بیشتری از مسافرانی که از این منطقه عبور کردهاند، و ورودیها داشته باشیم تا این ویروس جهشیافته مردم را گرفتار نکند.
وی درخصوص تجمعات هم تصریح کرد: الحمدالله در زمینه ماسک تقریبا به صورت کار معروف مورد عمل قرار میگیرد. فاصلهها تا یک حدی مراقب میشود. در مورد شبنشینیها نیز رعایت میشود ولی در تجمعات ملی و دینی هم باید مراعات کرد که در شرایط عادی نیستیم. شهادت حضرت زهرا (س) در پیش است. مردم نسبت به خاندان رسالت (ص) عشق میورزند اما مراعات پروتکلها هم وظیفه شرعی و ملی ماست.
رئیس شورای عالی امنیت ملی درباره تامین واکسن هم خاطرنشان کرد: رسانههای ضد ایرانی هر روز بهانهای پیدا کرده و موجسواری میکنند. مردم هم میفهمند که اینها دروغ گفته و تحریف کردهاند. مدتها اعلام کردند که همه دنیا واکسن میزند، چرا ایران واکسن نمیزند و نمیخرد. بعد گفتند که پول دارد، اوفک اجازه میدهد، تحریمها فلان و بهمان است.
روحانی با بیان اینکه از همان روزها و ماههای اولیه یکی از مسائل مورد نظر ما واکسن بود، ابراز داشت: اینکه شرکتهای دانشبنیان از همان ابتدا کارشان را شروع کردند، به خاطر تاکید بر ساخت واکسن بود و همزمان هم به دنبال خرید برویم. تمام تبلیغات نادرست و ناروا است. ایران به دنبال ساخت واکسن داخلی است و بر آن تاکید میکند اما همزمان هم برای خرید واکسن تلاش کردیم.
وی با تاکید بر اینکه حتما آمریکاییها برای ما مشکل ایجاد کردند، عنوان کرد: نه تنها در واکسن، دارو و مواد غذایی بلکه موردی را پیدا نمیکنید که بخواهیم چیزی را از خارج بخریم و خباثت و زذالت آمریکا را مشاهده نکنید. پولی را از بانکی تهیه کردیم تا واکسن را از کوواکس بخریم ولی آنها گفتند باید اوفک اجازه دهد. آنها آنقدر مردم و سازمان بهداشت جهانی را ترسانده اند. پول را تهیه کرده، آن کشور با انتقال پول موافقت کرده، اوفک هم قبول کرده ولی گفتند پول ابتدا باید بانک آمریکایی واریز شود.
رئیسجمهور خطاب به آمریکاییها گفت: چطور میتوان به شما اعتماد کرد. شما که در دزدی معروفید. شما که مترصد هستید پولی از ما پیدا کرده تا آن را بگیرید. چگونه میتوان به شما اعتماد کرد. فکر نکنید مشکلی نداریم.
لحظه به لحظه به دنبال بیاثر کردن تحریمها هستیم
روحانی با اشاره به بیانات اخیر رهبری انقلاب یادآور شد: اینکه رهبری گفتند تحریمها را بیاثر کنید، لحظه به لحظه به دنبال این کار هستیم. هر لحظه که پولی وارد کشور و کالایی صادر میشود، بدانید ساعتها برای این کار جنگیده شده است. این کاری است که از سال ۹۷ ساعتها و لحظهای انجام شده است.
نمیخواهیم مردم ما دوره آزمایشی واکسن غیرمعتبر را بگذرانند
رییس جمهوری گفت: ما در هر کجا غیر از کواکس، جای دیگری اگر واکسن مورد اعتمادی باشد و وزارت بهداشت و درمان اعلام کند که این واکسن مورد اعتماد است ما حتما خریداری میکنیم. پول آن را تهیه میکنیم و به هر شرایطی که باشد، پول را منتقل میکنیم. اما ما آماده نیستم که مردم کشور ما دوره آزمایشی یک واکسن غیر معتبر را بگذرانند. یک شرکتی یک واکسنی درست کرده و حالا میخواهد تمرین کند و دوره تست آن را بگذارند و میخواهد این واکسن را به برخی از کشورها بفرستد و بعد بگوید این ۱۰ هزار، ۱۰۰ هزار و یک میلیون را به چه کسانی تزریق کردید، چه اتفاقی افتاد که بعد برود و تصحیح کند.
وی ادامه داد: وزارت بهداشت و درمان ما چنین کاری انجام نمیدهد. ولی هرکجا شرکت معتبر و واکسن معتبر باشد ما هم وسیله حمل و نقل و هم وسیله نگهداری آن را داریم. حال این واکسن مقرر باشد زیر ۴ درجه، ۱۰ درجه یا زیر ۸۰ درجه باشد در نقل و انتقال و نگهداری ما مشکلی نداریم، در خرید مشکل داریم و از مشکل عبور میکنیم.
رییس جمهوری عنوان کرد: گاهی اوقات در بعضی از رسانهها گفته میشد که ما متوجه نشدیم که مسئولین چه میگویند، تحریم برای واکسن مشکل هست یا نیست؟ بله تحریم نه فقط برای واکسن برای هر داروی و هر چیزی که میخواهیم وارد کنیم مشکل است. ولی ما از این مشکل عبور میکنیم و ما روزانه وکیس به کیس از این مشکل عبور میکنیم و تحریمها را هم در صادرات و هم در واردات بیاثر میکنیم.
روحانی خاطرنشان کرد: ما با بقیه بحثها و با اینکه گفته میشد FATF موثر است یا نیست کاری ندارم. ما الان وارد بحث FATF نمیشویم دولت ۴ لایحه دارد که ۲ لایحه تصویب شده و ۲ لایحه آن باقی مانده که هم دولت و هم مجلس تصویب کردند و در مسیر است. ما دلمان میخواهم هرچه سریعتر آن ۲ لایحه هم تصویب شود. FATF مقوله دیگری است که سر کار جای خودش باید مورد بحث قرار بگیرد.
وی گفت: مردم بدانند ما در همه اینها مشکلات داریم اما این مشکلات مانع از فعالیت و اقدامات ما نیست. ممکن است یک چیزی گرانتر بیاید و با تاخیر انجام گیرد اما حتما این کار انجام خواهد شد.
رییس جمهوری گفت: نکته دوم این است که وزارت بهداشت و درمان و شخص آقای دکتر نمکی مراقبت کنند روزی که ما واکسنی را خریداری کردیم و وارد کشور شد، به دقت به مردم گزارش داده شود. چند واکسن وارد شده، به چه افرادی تزریق شده است. چرا که آن وقت یک بازی دیگر آغاز میشود که واکسن را وارد کردند، به اینها تزریق کردند، به آنها تزریق نکردند، این واکسن چه شد، از بازار آزاد سر در آورد، و داستانها شروع میشود.
اولویتهای واکسیناسیون کرونا کاملا مشخص است
روحانی با بیان اینکه وزارت بهداشت و درمان برای اینکه واکسن وارد شود کاملا برنامه دارد و اولویتها برای تزریق واکسن و واکسیناسیون مشخص است، تصریح کرد: آنهایی که بیماری زمینهای دارند، سن بالایی دارند و کادر درمان اولویتهای ما هستند و بهصورت دقیق مشخص شوند. روزانه هم باید به مردم کاملا توضیح داده شود و واضح و روشن هم باشد. چرا که دشمنان ما هر روز بهدنبال این هستند که بهانهای پیدا کنند و از این مسائل سوء استفاده کنند.
رییس جمهوری گفت: یکی از مسائل مهم ما فصل زمستان، از نظر بیماری و شرایطی که فصل دارد، اگر از این مسائل بگذریم، وارونگی هوا میتواند موثر باشد. ذرات معلق هم میتواند در نقل و انتقال تاثیرگذار باشد و هم این ذرات معلق میتواند در سیستم ایمنی بدن تاثیر سوء بگذارد.
وی خاطرنشان کرد: بنابراین برای ما مهم است که در این ایام نسبت به آلودگی هوا حساس باشیم. قانون و مقررات داریم و براساس قانون عمل میشود. استاندارها مسئولیت دارند. برخی از موارد هم که مورد تاکید بوده امروز در جلسه مورد تصویب و تاکید قرار گرفته که انشاء الله این مقررات در این ایام به طور دقیق اجرا و پیاده شود.
تغییرات سبک زندگی در بهداشت و تکیه بر دنیای دیجیتال، باقی میماند
روحانی با تاکید بر اینکه پاندومی کرونا یک بیماری عادی و معمولی نبود و نیست، گفت: این ویروس یک بیماری بود که در همه ابعاد مختلف زندگی اجتماعی، فرهنگی، ورزشی، اقتصادی، علمی، آموزش و پرورش، کسب و کار، و صادرات اثر گذاشته است و در همه دنیا با شدت کمتر یا بیشتر به همین شکل بوده است.
وی با بیان اینکه برای کاهش تاثیر این بیماری نیاز به هماهنگی و همکاری همه جانبه داریم، گفت: امروز خوشحالیم همه از نیروهای مسلح، بسیج، سپاه، هلال احمر، قوای سه گانه، کادر درمان گرفته تا در راس آن، قرارگاه دست به دست هم داده و از محله گرفته تا خیابان از شب گرفته تا روز تلاش میکنند و تنها یا این هماهنگی و یکصدایی و همافزایی است که ما را به نتیجه میرساند. بخش اقتصاد و بخشهای دیگر تلاش میکنند تا معیشت و نیازمندیهای ضروری مردم تامین شود و شرکتهای دانش بنیان هم در تلاش هستند.
رییس جمهوری با اشاره به تغییر سبک زندگی مردم در این مدت برخی از این تغییرات را دائمی و برخی دیگر را مقطعی عنوان کرد و گفت: بخشی از این تغییر در سبک زندگی دائمی خواهد شد و بخشی از هم از بین میرود. تغییر سبک زندگی در بهداشت باعث شد مردم توجه ویژهای به بهداشت پیدا کردند و این پایدار است و باقی میماند. از سوی دیگر این بیماری باعث شد بیشتر به فضای دیجیتال تکیه کنیم که این هم باقی میماند.
روحانی افزود: باید با توسعه دولت الکترونیک فعالیتها و خدمات چهره به چهره کم شود و مردم بدون حضور این خدمات را دریافت کنند و کارها باید دیجیتالی انجام شود. این تغییر سبک زندگی در ماههای پیش رو باید با همین شدت ادامه یابد.
رییس دولت تدبیر و امیدگفت: این ویروس که عمر آن در دنیا از یکسال و در کشور ما ۱۰ ماه گذشته، متاسفانه از بین نرفته بلکه وجود دارد و حتی جهشهایی هم داشته است. باید تلاش کنیم مسیر ابتلا و فوت نزولی شود که شاهد کاهش ابتلا و فوت در کشور هستیم اما این نباید تبدیل به عادی انگاری شود.
راه درمان ویروس جهش یافته اروپایی اجرای دقیقتر پروتکلها است
روحانی تاکید کرد: به محض آرام شدن شرایط، نباید احتیاطها و رعایت پروتکلها را کنار بگذاریم، چون دو هفته بعد همین مسائل به وجود میآید. باید کار را ادامه دهیم و پروتکلها را همچنان اجرا کنیم. در این روزها بحث میشود در اروپا این ویروس جهش یافت و اینکه آیا این ویروس جهش یافته وارد کشور شد یا نشد، میشود یا نمیشود که از مردم خواهش میکنم نگذاریم وارد شود.
وی ادامه داد: فرض براین که این ویروس جهشیافته وارد کشور شد، راه درمان همانی است که تاکنون داشتیم یعنی برای آن ویروس هم فاصلهگذاری باید رعایت و همه پروتکلها باید دقیقتر و جدیتر اجرا شود. راه درمان همان استفاده از ماسک، فاصله گذاری، عدم تجمع و برخورد با متخلفان است.
رییس جمهوری با بیان اینکه امید به آینده باید تقویت شود و نباید مردم را مایوس و ناامید کرد، گفت: بشر به هرحال بر این ویروس پیروز میشود و واکسن مطمئنی میآید و سه ماه دیگر یا ۶ ماه دیگر کمتر یا بیشتر، حتما به واکسن با کیفیت داخلی و خارجی میرسیم و این ویروس مهار میشود.
روحانی با اشاره به موضوع افزایش فعالیت اقتصادی، تولید و کار اظهارکرد: در این شرایط چارهای جز آموزش غیرحضوری نداریم و شاید در آینده آموزش حضوری شود؛ اما فعالیت اقتصادی و کار و تولید باید به سرعت ادامه یابد و در کنار آن حوزه بهداشت و درمان هم تقویت شود.
وی افزود: تقویت بهداشت و درمان از حیث تجهیزات (که درحال افزودن تجهیزات هستیم)، از حیث استخدام پرستار (مقدمات جذب پرستاران فراهم شده) و هم از حیث حل کردن مشکلات کادر درمان، قدم به قدم درحال مرتفع شدن است. تقویت کادر بهداشت و درمان و افزایش امید، دو اصل مورد نیاز برای عبور از این شرایط سخت است.