همایش «شورایاریها مظهر مردم سالاری» با حضور جمعی از نمایندگان مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای شهر تهران و اعضای شورایاری ها صبح امروز جمعه به میزبانی حزب مردم سالاری برگزار شد.
در این همایش دبیرکل حزب مردم سالاری، گفت: کار سیاسی و حاکم شدن دموکراسی نیاز به صبوری دارد و باید تحمل کرد، همیشه نباید منتظر پیروزیهای بزرگ بود باید تحمل کرد؛ قطعاً در چارچوب تشکیلات، سازمان دهی و عملکرد خوب پیروزی به دست خواهد آمد.
دکتر مصطفی کواکبیان افزود: نهادهای مدنی دنیا موفق بودند چون با خرد جمعی این کارها را پیش بردند و نهادهای مدنی مشروعیت کاملتری نسبت به نهادهای اجرایی دارند.
وی اضافه کرد: برای قانونمند کردن و روشن کردن جایگاه شورایاریها در مجلس بیشترین تلاش را در مجلس دهم انجام دادیم ولی دلایل متعدد از جمله عدم همراهی رئیس مجلس قانون شورایاریها به سرانجام نرسید.
کواکبیان یادآور شد: از بازرسی کل کشور تعجب میکنم که بعد از چهار دوره برگزاری انتخابات شورایاریها، نامه نوشته و در این خصوص بحثهایی را مطرح کرده است.
نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلام شهر در مجلس شورای اسلامی خاطرنشان کرد: خوشبختانه دولت از برگزاری انتخابات شورایاریها حمایت کرد و وزیر کشور گفت؛ شورایاریها در ۴ دوره قبلی برگزار شده و این دوره هم باید برگزار شود.
وی با بیان اینکه باید پشتیبانی قانونی شورایاریها را بیشتر کنیم، خطاب به رئیس شورای شهر تهران، گفت: شورایاریها گلایه دارند و میگویند شورای شهر، ما را در پروسه تصمیمگیریها دخالت نمیدهد.
دبیرکل حزب مردم سالاری افزود: پیشنهاد میکنم بعد از انتخابات با شورایارهای مناطق ۲۲ گانه تهران جلساتی برگزار شود و در بازی گرفتن این نهاد مدنی بازنگری شود. شورایاران باید در تصمیم سازی ها و نقش داشته باشند.
نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، با بیان اینکه شورایاران پول نمیخواهند، تصریح کرد: میخواهند از آنها نظرخواهی شود و نظرات آنها در شورای شهر دیده شود.
وی افزود: من اعتقاد ندارم که شورایاریها سیاسی شوند، دست اصولگرایان را هم میبوسم و از آنها دعوت میکنیم در این پروسه دخالت و ورود کنند، تفاوتی نمیکند شورایار اصلاح طلب باشند یا اصولگرا، فقط باید به مردم کمک کرد.
کواکبیان شورایاریها را حلقه مفقوده دموکراسی دانست و خاطرنشان کرد: در این دوره باید احساس مشارکت مردم را نسبت به شورایاریها تقویت کنیم که مردم نقش و اثر شورایاریها را در زندگی خود درک کنند.
دبیرکل حزب مردم سالاری یادآور شد: ما چارهای نداریم و باید همه مشکلات کشور را از طریق صندوق رأی و انتخابات حل کنیم، البته انتخابات باید آزاد، سالم و عادلانه باشد. مردم در امر اداره کشور دخیل هستند به همین دلیل باید در انتخابات شرکت کنند.
وی ادامه داد: حزب اخوان مسلمین مصر ۷۰ سال در سایه بود ولی فعالیت میکرد و نهایتاً هم در اولین فرصت قدرت را در دست گرفت، بنابراین کار سیاسی و دموکراسی نیاز به صبوری دارد و باید تحمل کرد نباید زود منتظر پیروزیهای بزرگ بود باید تحمل کرد و در چارچوب تشکیلات عملکرد پس از پیروزی به دست خواهد آمد.
محسن هاشمی:
صلاحیت ۹۹ درصد شورایاریها احراز شده است
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در همایش شورایاری ها با تاکید براینکه تابع تصمیمات دولت و وزارت کشور برای برگزاری انتخابات شورایاری ها هستیم، گفت: بنابر هماهنگی های انجام شده و موافقت دولت، انتخابات شورایاری قرار است در روز چهارم مرداد برگزار شود.
به گزارش ایرنا محسن هاشمی تاکید کرد: تاکنون، تصمیمی از سوی وزارت کشور یا دولت برخلاف این موضوع به ما ابلاغ نشده و این انتخابات روز چهارم مرداد برگزار میشود.
وی به مکاتباتی که با ریاست سازمان بازرسی کل کشور درباره انتخابات شورایاری انجام شده، اشاره و تصریح کرد: ایشان برگزاری انتخابات را منوط به موافقت سران قوا کرده بودند که از طریق رئیس جمهور دستور برگزاری انتخابات اخذ شد.
هاشمی افزود: اینکه تشکیل شورایاریها نیازمند مصوبه مجلس شورای اسلامی است یا میتوان با موافقت هیأت وزیران انتخابات را برگزار کرد، موضوعی است که در گذشته نیز مطرح بوده با این حال مدیریت شهری تهران بصورت قانونمند عمل میکند و تابع تصمیماتی هستیم که از سوی دولت و وزارت کشور به ما ابلاغ شود و قطعاً این موضوع نیز در مراجع ذیصلاح بررسی و تصمیم قانونی به ما ابلاغ خواهد شد.
وی اظهار داشت: امروز پس از حدود یکسال پیگیری در آستانه برگزاری انتخابات شورایاری هستم و با دستورات رئیس جمهور، معاون اول، وزیر کشور و سایر مسئولان استارت این انتخابات در هفته جاری زده شد و انشاله در جمعه آینده شاهد برگزاری انتخاباتی با نشاط خواهیم بود.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران تصریح کرد: شورایای میتواند یکی از ارکان اصلی حوزه رسمی تشکیل جامعه مدنی در ایران باشد و بدرستی عنوان این همایش شورایاری مظهر مردم سالاری نامگذاری شده است چرا که با مشارکت اقشار مختلف اجتماعی، این نمایندگی جامعه مدنی بصورت کیفی نیز در شورایاریها متبلور میشود.
وی با بیان اینکه حدود ۱۲ هزار نفر نامزد انتخابات شورایاری شده اند، گفت: با سیاست احراز صلاحیت حداکثری، حدود ۹۹ درصد از کاندیداها تأیید شدند و مابقی نیز عمدتاً بخاطر نقص مدرک هنوز تأیید نشده اند که فرصت دارند تا پایان امروز مدارک خود را تکمیل کنند.
هاشمی نکته جالب توجه در این انتخابات را کیفی شدن کاندیداها و افزایش سطح تحصیلات و تنوع اقشار و صنوف مختلف دانست و ادامه داد: به نحوی که سهم زنان با ۴ درصد افزایش نسبت به دوره گذشته به ۲۵ درصد رسیده و از اقشار گوناگون نظیر اساتید دانشگاه، طلاب، ایثارگران و صنوف مختلف حضور پررنگی در کاندیداها داریم.
وی ادامه داد: یکی از ویژگیها جالب توجه این دوره توسعه ودسترسی بالا به فضای مجازی و شبکههای مجازی است که اطلاع رسانی و تبلیغات را کاراتر و کم هزینه کرده است.
هاشمی همچنین گفت: از امروز (۲۸ تیر) که فرصت شش روزه تبلیغات آغاز شده میتوان با ایجاد کمپینهای محلی و فضاهای مناسب در شبکههای اجتماعی وفضای مجازی ایدهها کاندیداها و کارشناسان برای بهبود مدیریت شهری را به قضاوت عمومی گذاشت و به گرم شدن رقابت انتخاباتی نیز کمک کرد.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران با بیان اینکه یکی از آسیبهایی که میتواند نهاد شورای یاری را تضعیف کند، درگیریهای سیاسی وجناحی است تاکید کرد: در مورد ماهیت وکارکرد شورای یاریها ارتباط آنها با احزاب سیاسی باید توجه داشته باشیم که اگر ما مدیریت محله وشورای یاری را سیاسی و لیستی کنیم و براساس لیست احزاب بخواهیم فضا را دو قطبی یا چند قطبی کنیم، با ماهیت و کارکرد شورای یاری سازگاری چندانی ندارد و برداشت من این است که بهتر است احزاب سیاسی در موضوع شورایاری مستقیماً مداخله نکنند واین نهاد کارکردی فرهنگی، اجتماعی و خدماتی داشته باشد تا سیاسی، خوشبختانه در این انتخابات شاهد فضای سیاسی و جناحی نبوده ایم و خط کشی حزبی نداشته ایم.
وی تصریح کرد: الکترونیکی شدن انتخابات شورایاریها نیز امکان جدیدی است تا خطا و کندی را در برگزاری انتخابات و شمارش آرا شهروندان کاهش دهد و تمرینی برای برگزاری انتخابات الکترونیک مجلس شورای اسلامی، شورای شهر و ریاست جمهوری باشد که امیدواریم به نتایج خوبی برسیم.
وی خاطرنشان کرد: انتخابات در ۳۵۲ محله بعنوان حوزه انتخابیه و ۱۷۰۴ شعبه اخذ رأی که مشابه ادوار گذشته عمدتاً در مساجد ومدارس قرار دارد در جمعه آینده برگزار میشود.
فریده اولادقباد:
۴۶۰۰ کودک زباله گرد داریم
فریده اولاد قباد نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی نیز در این نشست، گفت: از اینکه ۵۰ درصد ثبت نام کنندگان برای شورایاریها کمتر از ۴۰ سال سن دارند و ۲۵ درصد آن زن هستند خرسندم. با توجه به مشکلاتی چون ترافیک، فرونشست زمین و آلودگی تهران با تشکیل کمیتههای تخصصی در شورایاریها، پیشنهادهایی را به نمایندگان شورا و مجلس ارائه کنند.
وی در ادامه سخنان خود به برخی معضلات شهر تهران اشاره کرد و گفت: هر ساله ۲۰۰ هزار نفر به شهر تهران مهاجرت میکنند که این موضوع مسائل مختلفی را برای تهران به وجود آورده است. همچنین ۴۶۰۰ کودک زباله گرد داریم که برای حل این مشکلات نیازمند کمک و راهکار شما هستیم حتی میتوانید پیشنهادهایی برای قانون بودجه بدهید.
نماینده مردم تهران خاطرنشان کرد: در برخی مناطق تهران آمار طلاق رو به افزایش است شورایاریها میتوانند این موضوعات را آسیب شناسی کنند و راهکار، پیشنهاد و طرح ارائه کنند. اولاد قباد تاکید کرد: شورایاریها به عنوان کوچکترین نهاد مدنی و اجتماعی میتواند پایه بسیاری کارها باشد.
محسن علیجانی:
شورای شهر یکی از برکات دوران اصلاحات است
در ادامه نشست، «محسن علیجانی» نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی گفت: شورای شهر یکی از برکات دوران اصلاحات است و این موضوع ضرورت هم داشت چون به راحتی نمیشد کلان شهر تهران را اداره کرد.
وی با بیان اینکه به رغم امکانات زیاد مشکلات زیادی در همه حوزهها به ویژه مدیریت شهری داریم، خاطرنشان کرد: در ۳۰۸ محله تهران شورایاران فعال هستند که در شناسایی مشکلات و نظارت و مشورت به مدیریت شهری، مناطق و شورای شهر کمک کنند.
نماینده مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه باید انقلابی در خدمات دهی در مردم ایجاد کنیم، افزود: باید نظام اداری ما متحول شود و خدمات خوب به مردم ارائه کنیم شورایاران میتوانند مظهر چنین کاری باشند.
وی خاطرنشان کرد: اینکه گفته میشود شورا سیاسی نباشد به این معنا نیست که در خصوص اداره کشور نظری نداشته باشد. شورایاریها موجب واگذاری کار مردم به مردم میشود.
محمدعلی وکیلی:
پله نخست مدیریت شهری، شورایاری است
همچنین «محمدعلی وکیلی» عضو هیأت رئیسه مجلس شورای اسلامی گفت: بخشی از کسانی که میگفتند نمایندگان تهران فانتزی و لاکچری هستند و به امور ملی نمیپردازند الان ایراد میگیرند که این نمایندگان، محلی شده اند.
وی افزود: دموکراسی نماد نیست بلکه ابزار متعالی برای پاسخگویی قدرت است که با مطالبه گری ایجاد میشود که در این مورد باید نهادی وجود داشته باشد.
نماینده مردم تهران با بیان اینکه برای بالا رفتن از قدرت باید به شکل سیاسی بالا رفت و نه پارتیزانی، خاطرنشان کرد: مدیریت شهری نردبانی است که پله نخست آن شورا یاریها است.
وکیلی ادامه داد: یکی از آسیبهای حکمرانی این است که وظایف مینویسیم و اختیارات نمیدهیم ما با قدرت بازی میکنیم. بی توازنی میان وظایف و اختیار فقط مخصوص شورایاریها نیست.
وی عنوان داشت: در عصر هسته گرایی نظام اجتماعی، شورایاریها دموکراسی را به هستهها میبرد تا میان وظیفه و اختیارش توازن وجود داشته باشد.
این فعال اصلاح طلب افزود: اگر دموکراسی ابزار مشروعیت حضور در قدرت است استمرار مشروعیت تابع سازوکاری است. شورای شهر برآیند دموکراسی کامل و شبکه ای است چون برآیند کلی مدیریت شهری است. مشروعیت تصمیمات شورای شهر به واسطه شورای یارها است، یعنی تصمیمات شورای شهر باید برآیند تصمیمات شورا یاریها باشد.
وکیلی بیان کرد: باید در دولت سازی و جامعه سازی توازن مناسب را رعایت کنیم تا قطار توسعه مسیرش را درست برود. آنقدر که برای دولت هزینه پرداختیم و آنرا فربه کردیم برای جامعه هزینه نکردیم.
وی گفت: جامعه متکثری چون ایران نیاز به جامعه سازی دارد تا بتواند عهده دار وظایف دولت باشد. شورایاریها نمونه موفق جامعه سازی است. جوامع مدنی عهده دار وظایف دولت هستند تا امر حکمرانی را تسهیل بخشند.
نماینده مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه به دولت سالاری گرایش داریم، تاکید کرد: به رغم این بی مهری با همت همه دست اندرکارها انتخاباتی با شکوه برگزار میشود تا این دریچه کوچک مشروعیت سازی بسته نشود.
وکیلی با اشاره تفاوت دیدگاه نهادهای نظارتی و اجرایی بر سر برگزاری انتخابات شورایاریها، گفت: دوستان میتوانند با دادن استفساریه، دوگانگی میان دستگاههای نظارتی و اجرایی را مرتفع کنند.
مجید فراهانی:
تشکیل شورایاری برای پاسخگویی و ادای حق مردم بود
همچنین مجید فراهانی عضو شورای شهر تهران، گفت: پس بیست از اجرای اصل شورای محل در قانون اساسی، هنگامی که شورای شهر تشکیل شد شوراهای محلی تشکیل نشد. میدانیم انجمن شورایاری، شورای محل نیست. شورای محل هنوز تشکیل نشده است.
وی ادامه داد: شهر تهران توسعه نمییابد مگر اینکه این توسعه از محلات آغاز شود. بسیاری از مشکلات فرهنگی، اجتماعی، شهرسازی و عمرانی به این دلیل حل شده است که شورایاران این موضوع را دست گرفتهاند. بهترین افرادی که میتوانند مشکلات محلات را اولویت بندی کنند ساکنان همان محلها هستند.
عضو شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: بودجه مدیریت شهری در فشار و تنگنای عجیبی است سال گذشته نزدیک به ۲۰ درصد محقق نشد با توجه به مشکلات اقتصادی، قریب ۶۰ هزار میلیارد تومان بدهی به شورای شهر جدید به ارث رسیده و بالا رفتن وظایف و هزینههای مربوط به اداره شهر که چند برابر اضافه شده است فشارهایی است که به بودجه مدیریت شهری وارد میشود.
فراهانی خاطرنشان کرد: چارهای جز اولویت بندی بودجه محدود فعلی نداریم که اگر این کار را بکنیم پل صدری با ۱۰ هزار میلیارد تومان نخواهیم ساخت که نتواند کوچکترین مشکلی از مسائل شهر را برطرف کند و بودجه شهر را به عنوان "شوآف" در انتخابات ریاست جمهوری هزینه نخواهیم کرد.
وی تاکید کرد: اگر به دنبال جامعه مدنی و ادای حق مردم توسط نهاد قدرت و پاسخگو کردن آن هستیم راهی جز تقویت شورایاری ها نداریم.
در این همایش همچنین محجوب نماینده مردم تهران در مجلس شورای اسلامی، افشین حبیب زاده عضو شورای شهر تهران، محمد حقانی سرپرست سابق شهرداری تهران و عضو شورای شهر سابق، همچنین آقایان سلیمانی و هریندی دو نفر از اعضای شورایاری ها سخنرانی کردند. همچنین حجت الاسلام قیومی مشاور مدیرکل امور ایثارگران شهرداری نیز در این همایش طی سخنانی، جزییات طرح "تهران شهیدباران می شود" را تشریح کرد.