مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا اعلام کرد که این اتحادیه تخطی ایران از برجام را سرپیچی اساسی از توافق هستهای نمیداند و تمایلی برای راهاندازی مکانیسم ماشه ندارد.
به گزارش ایسنا به نقل از رویترز، فدریکا موگرینی روز دوشنبه پس از نشست وزرای خارجه اتحادیه اروپا در بروکسل در کنفرانسی خبری گفت: در حال حاضر، هیچ کدام از طرفین برجام برای راهاندازی مکانیسم ماشه اقدامی نکردهاند. این بدان معناست که هیچ کدام از طرفین در حال حاضر با اطلاعاتی که - علیالخصوص از آژانس بینالمللی انرژی اتمی - در اختیار دارند، عدم پایبندی ایران را تخطی مهمی نمیدانند.
وی همچنین با بیان اینکه ایران پیش از اینکه تعهدات برجامی خود را کاهش دهد، به مدت ۱۴ ماه پس از خروج آمریکا از توافق هستهای به تعهدات خود به طور کامل پایبند بوده است، تصریح کرد: اتحادیه اروپا باید نیمه پر لیوان را در نظر بگیرد و سعی کند که بدون آمریکا، از طریق راهاندازی اینستکس و همکاری با چین و روسیه توافق هستهای را حفظ کند.
مسئول سیاست خارجه اتحادیه اروپا افزود: توافق هستهای در وضعیت خوبی نیست اما هنوز حفظ شده است و نمیتوان گفت که برجام نفسهای آخر خود را میکشد.
موگرینی همچنین اعلام کرد کشورهایی که در سازوکار ویژه اتحادیه اروپا با ایران موسوم به اینستکس شریکند، هماکنون در حال بحث درباره این هستند که نفت نیز باید وارد این سازوکار ویژه شود یا نه.
موگرینی با ابراز ناخشنودی از کاهش تعهدات برجامی ایران تصریح کرد که تمامی اقدامات جمهوری اسلامی برگشتپذیر است.
وی همچنین در خصوص آینده برجام گفت: پیشبینی در خصوص آینده برجام در این مقطع مناسب نیست. ما در مرحله بسیار پیچیدهای هستیم. شرایط از چهار سال پیش که برجام امضا شد نیز پیچیدهتر است اما شاید سختترین گذرگاه تاریخ نباشد. توافق هستهای همچنان پابرجاست و ابزاری است برای حل مسئله هستهای ایران.
به گزارش ایسنا، پس از گذشت بیش از یک سال از نقض برجام توسط آمریکا و خروج این کشور از این توافق بینالمللی و در پی تعلل اروپا برای انجام اقدامات عملی برای حفظ توافق، جمهوری اسلامی ایران سرانجام در دومین گام خود برای کاهش اجرای تعهدات برجامیاش، غنیسازی خود را از حد تعیین شده در این توافق، یعنی ۳.۶۷ درصد بالاتر برد.
ایران تاکید دارد که طبق مفاد تعیینشده در برجام، بهویژه بندهای ۲۶ و ۳۶، حق دارد در صورت عدم پایبندی طرف دیگر توافق، اجرای تعهدات خود را بهطور جزئی یا کلی متوقف کند.
اما انگلیس، آلمان و فرانسه روز یکشنبه در بیانیهای مشترک اعلام کردند که با توجه به اعمال تحریمهای جدید آمریکا علیه ایران و عبور ایران از محدودیتهای تعیینشده در برجام، ممکن است توافق جامع هستهای که تنها چهار سال پیش منعقد شده بود، فرو بپاشد.