شبکه الجزیره در گزارشی با اشاره به روابط ایران و اردن مدعی است که در روزهای گذشته دو کشور پیامهای دیپلماتیک مثبتی رد و بدل کردهاند و اردن به دنبال بهبود روابط با تهران است.
به گزارش ایسنا، این شبکه قطری در گزارش خود مینویسد: در روزهای گذشته ایران و اردن پیامهای مثبت دیپلماتیکی رد و بدل کردهاند و ارسال این پیامها از زمانی آغاز شده که امان شهادت تعدادی از سربازان ایرانی در حمله تروریستی سیستان و بلوچستان را تسلیت گفت.
در همین راستا وزارت خارجه اردن در نشست ورشو اعلام کرد که اولویت این کشور حل اختلاف اسرائیل و فلسطین و پایان دادن به اشغال این سرزمین است نه مقابله با نفوذ ایران. در مقابل، ایران ۳ شهروند اردنی بازداشت شده در ایران که به اشتباه وارد آبهای این کشور شده بودند را آزاد کرد. همچنین مجتبی فردوسی پور، سفیر ایران در امان در دیدار با عاطف الطراونه، رئیس پارلمان اردن اعلام کرد که ایران با نهایت احترام با شهروندان اردنی بازداشت شده در تهران رفتار کرده است.
در این گزارش آمده است: با بازگشایی مرز اردن با سوریه، بالا بردن سطح نمایندگان دیپلماتیک این کشور در دمشق، بازگشایی گذرگاه الکرامه و همچنین امضای توافقات تجاری با عراق فرصتی برای اردن پیش آورده است تا بحران اقتصادی خود را پشت سر بگذارد اما مشکلی که اردن برای گسترش روابط اقتصادی خود با عراق و سوریه با آن مواجه است این است که برای تحقق این امر رضایت ایران لازم است زیرا ایران در دو کشور عراق و سوریه نفوذ دارد. کارشناسان بر این باورند که در اوضاع کنونی هم ایران و هم اردن نیازمند این هستند که روابط خود را به هم نزدیک کنند زیرا تحریمهای اقتصادی آمریکا بر روی ایران فشار زیادی ایجاد کرده است و ایران اکنون به دنبال کشف راههای جدید است.
این شبکه قطری در ادامه مینویسد: ریاض و ابوظبی به وعدههای سال گذشته خود در نشست مکه که قرار بود به اردن کمک مالی کنند عمل نکردند، این مساله باعث شد تا امان به دنبال ایجاد روابط اقتصادی جدید با کشورهای همسایه باشد و در این راستا ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن به ترکیه سفر کرد و با رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور دیدار کرد. اردوغان در این دیدار به ملک عبدالله وعده داد که در روابط اقتصادی میان اردن و ترکیه بازنگری کند و همچنین به حمایتهای خود از موضع اردن نسبت به مساله فلسطین ادامه میدهد.
الجزیره در ادامه مینویسد که اردن از طریق این پیامهای مثبت میخواهد به تهران اعلام کند که به دنبال ایجاد تنش با تهران نیست و موضع آنان همسو با راست گرایان اسرائیلی و یا محور سعودی نیست. اردن از طریق این مواضع همچنین میخواهد ۱۵ توافق تجاری خود با بغداد را حفظ کند.
جمانه غنیمات، وزیر اطلاع رسانی اردن در گفتوگو با شبکه الجزیره تاکید کرد که روابط دیپلماتیک اردن با تمام کشورها از جمله ایران، ترکیه و کشورهای همجوار عربی متوازن است.
عمر عیاصره، تحلیلگر سیاسی در رابطه با اهداف اردن از ایجاد توازن در روابط خود با کشورهای عربی همجوار، ترکیه و ایران میگوید که هدف اردن کاهش نقش ریاض و فشارهای آن بر امان است. همچنین تلاش عربستان برای کاهش قیمومیت اردن بر قدس، مواضع ریاض در رابطه با مساله فلسطین و معامله قرن و حل درگیریهای اسرائیل و فلسطین میتواند دلایل دیگر اردن برای ایجاد توازن در روابط خود باشد.
در پایان این گزارش آمده است: با این حال به نظر میرسد که امان از محور آمریکایی-سعودی خارج نخواهد شد و در هردو محور مانور خواهد داد. اردن در حالی که دست خود را برای ایجاد روابطی گرم با عراق، سوریه، ترکیه و ایران دراز میکند و اخیراً پیامهایی دوستانهای با قطر رد و بدل میکند، با دست دیگرش و با قدرت به محور واشنگتن- ریاض- ابوظبی چنگ زده است.