۰
جمعه ۲۷ مهر ۱۴۰۳ ساعت ۲۳:۵۱
بروکسل از نقض حاکمیت ایران حمایت کرده است

بازی خطرناک اروپا علیه جزایر سه گانه

اتحادیه اروپایی در خصمانه ترین اقدام ممکن علیه حاکمیت ملی ایران بر جزایر سه گانه موضع گیری کرد ؛ اقدامی که سابقه نداشت.
بازی خطرناک اروپا علیه جزایر سه گانه
گروه دیپلماسی: اتحادیه اروپایی در خصمانه ترین اقدام ممکن علیه حاکمیت ملی ایران بر جزایر سه گانه موضع گیری کرد ؛ اقدامی که سابقه نداشت.
به گزارش یورونیوز، اتحادیه اروپا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس در بیانیه پایانی نشست مشترک خود از ایران خواستند به «اشغال» جزایر سه‌گانه ایرانی تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی پایان دهد.
در این بیانیه آمده است: «ما از ایران می‌خواهیم به اشغال جزایر سه‌گانه امارات متحده عربی، تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی که نقض حاکمیت امارات متحده عربی و اصول منشور سازمان ملل متحد است پایان دهد.»
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،در واکنش عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، این درخواست را در راستای سیاست «تقابل» اتحادیه اروپا با جمهوری اسلامی خوانده است. عراقچی در حساب خود در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «مسیر همکاریِ با احترام، که از سوی ما در ملاقات‌های مختلف از جمله در نیویورک به آن‌ها پیشنهاد شد، اکنون با تمایل اروپا برای «تقابل» پاسخ داده شده است؛ از طریق تحریم پروازهای مسافری و ایراد اتهام عبث «اشغالگری» به ایران».
همزمان اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، نیز بیانیه پایانی نشست مشترک سران اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس در خصوص جزایر سه‌گانه را محکوم کرده است.
آقای بقایی گفت: «جزایر سه گانه ابوموسی، تنب بزرگ و تنب کوچک بخش لاینفک ایران زمین بوده و خواهد بود و استفاده از مفاهیم و گزاره‌های انحرافی یا تکرار ادعاهای نادرست و گمراه کننده در مورد این بخش مهم از سرزمین ایران هیج تغییری در واقعیت امر ایجاد نمی‌کند. »
سخنگوی وزارت خارجه ایران «تغییر لحن» کشورهای اروپایی در خصوص جزایر سه‌گانه ایرانی را هم ناشی از «سیاست انفعال و باج‌دهی» آن‌ها به اسرائیل عنوان کرده است.«مصطفی کواکبیان» دبیرکل حزب مردم سالاری هم ضمن تاکید بر «ضرورت اقتدار دیپلماسی در برابر اروپایی‌ها در موضوع جزایر سه گانه » نوشت: « اگر با مواضع خصمانه چین، روسیه و آمریکا نسبت به جزایر سه گانه مقتدرانه برخورد می‌شد امروزه با رویکرد قلدرمآبانه اتحادیه اروپا آن هم با بهانه واهی جنگ اوکراین مواجه نبودیم.»
عضو پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: «اروپایی‌ها و شورای همکاری خلیج فارس بدانند که بازی بامنافع ملی ایران عواقب بدی برای آنها خواهد داشت.»
پالس خطرناک علیه حاکمیت سرزمینی ایران پیش‌‌تر اتحادیه اروپا و اعضای آن، از «حاکمیت امارات بر جزایر سه گانه» حمایت نمی‌کردند بلکه موضوع حاکمیت بر این سه جزیره را محل اختلاف میان ایران و امارات می‌دانستند و از آنچه « تلاش‌های امارات برای حل مسالمت آمیز این اختلاف از طریق مذاکرات دوجانبه یا دادگاه بین‌المللی یا داوری بین‌المللی» می‌خواندند حمایت می‌کردند.
این بار اما برای نخستین بار، اتحادیه اروپا و اعضای آن با تغییر موضع قبلی، وارد قضاوت شدند و حاکمیت بر این جزایر را نه تنها متعلق به امارات دانستند بلکه ایران را هم با کلمه «اشغال‌گر» جزایر توصیف کرده‌اند که یک تغییر یا تشدید موضع آشکار به حساب می‌آید.
روسیه، آمریکا و چین البته تاکنون تنها این سه جزیره را «محل اختلاف میان ایران و امارات» دانسته‌اند و از «تلاش‌های امارات برای حل این مسئله از راه‌های مسالمت‌آمیز شامل گفت‌و‌گوی دوجانبه یا ارجاع به دادگاه بین‌المللی / داوری بین‌المللی حمایت کرده‌اند». به بیان دیگر این سه - روسیه چین و امریکا- نیز حاکمیت ایران یا امارات بر سه جزیره را تایید نکرده اند بلکه حاکمیت بر سه جزیره را محل اختلاف دانسته‌اند.
بدین ترتیب و حالا در میان 5 عضو دائم و دارای حق وتو در شورای امنیت سازمان ملل متحد، یک عضو (فرانسه) حاکمیت امارات بر سه جزیره را تایید می‌کند و 4 عضو بقیه (انگلیس، امریکا، چین و روسیه) وجود اختلاف میان ایران و امارات بر سر جزایر را تایید می‌کنند و خواهان حل مسأله از طریق گفت‌و‌گو یا داوری بین‌المللی‌اند.
قبل از این،ادعای حاکمیت امارات بر سه جزیره و توصیف ایران با عنوان «اشغال‌گر» جزایر سه گانه تنها در بیانیه‌های شورای همکاری خلیج فارس (باعضویت 6 کشور جنوب خلیج فارس) و اتحادیه عرب (با عضویت 22 کشور) دیده می‌شد نه نشست‌های فرامنطقه‌ای.
این نخستین نشست سران کشورهای عضو اتحادیه اروپا و شورای همکاری خلیج فارس است که دیروز چهارشنبه در بروکسل (پایتخت بلژیک و مقر اتحادیه اروپا) برگزار شد در حالی که روابط سیاسی و اقتصادی میان دو اتحادیه و شورا در سطح بالایی وجود دارد.
برای این که بدانیم لحن اتحادیه اروپا تا چه اندازه تند شده می‌توان یادآورشد: در سال 2010 وزیران خارجه اتحادیه اروپا و شورای همکاری (6 کشور جنوب خلیج فارس) در نشستی مشترک، بیانیه‌ای صادر کردند و ضمن به رسمیت شناختن اختلاف میان ایران و امارات بر سر جزایر سه گانه، از تلاش‌ها و خواست‌های امارات برای حل این اختلاف مرزی از راه‌های مسالمت‌آمیز از جمله مذاکرات دوجانبه یا دادگاه بین‌المللی حمایت کردند. در تیر 1402 هم مایکل مان سخنگوی مسؤول وقت سیاست خارجی اتحادیه اروپا در مصاحبه با خبرگزاری رسمی بحرین (بنا) گفته بود: دیدگاه‌های اتحادیه اروپا و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس براساس بیانیه نشست وزیران خارجه دو طرف در 2010 درباره مسائل سیاسی مختلف و از جمله جزایر سه گانه مطابقت دارد.
هشدار صریح
رئیس شورای راهبردی روابط خارجی در بیانیه‌ای با تبیین انگیزه‌های اتحادیه اروپا در حمایت از ادعای کشور امارات متحده عربی درباره جزایر سه گانه ایرانی، به مقامات امارات هشدار داد: «دشمنی با ایران بر سر تمامیت ارضی آن را کنار بگذارند و به جای توسل به این و آن که در حمایت خود از ادعای امارات، انگیزه‌های اقتصادی دارند، به گفتگو بازگردند تا براساس حقایق تاریخی و اسناد موجود آنچه موجب رفع اختلاف و توسعه صلح و آرامش در منطقه است دنبال شود، والا راهی را که دیگران جلوی پای آنها می‌گشایند، جز ویرانی و جنگ نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.»
متن کامل بیانیه دکتر سیدکمال خرازی، رئیس شورای راهبردی روابط خارجی که امروز منتشر شد، به شرح زیر است:
ورود اتحادیه اروپا به حمایت از امارات در قضیه جزایر سه گانه دشمنی آشکار این اتحادیه با ایران به بهانه واهی حمایت ایران از روسیه در جنگ اوکراین است و این در حالی است که آمریکا و اروپا هیچکدام تایید نکرده‌اند که ایران موشک بالستیک به روسیه داده باشد و از طرفی ایران مخالفت خود را بارها با اشغال اراضی اوکراین اعلام کرده، خواستار برقراری آتش بس، مذاکره و رفع اشغال شده است.
دلیل مواضع دشمنانه اروپا را، چه در تحریم شرکت‌های هواپیمایی و چه در صدور بیانیه اخیر آن‌ها، باید در حمایت ایران از مقاومت فلسطین و حمایت اروپا از رژیم اشغالگر فلسطین و متجاوز به مال و جان فلسطینیان دانست که با ارسال سلاح‌های کشتار جمعی و کمک مالی به آن رژیم خونخوار، در برابر ایران قرار گرفته‌اند و بدین ترتیب، در حمایت از یک طرف در یک مقوله تمامیت ارضی، منافقانه تیر زهرآلود خود را به دلیل اختلاف با ایران بر سر قضیه فلسطین، به سمت ایران نشانه می‌روند.
موضع دشمنانه اتحادیه اروپا در مورد جزایر سه گانه فاقد هرگونه ارزش حقوقی است و صرفا موضعی سیاسی برای جذب کمک‌ها و منابع مالی کشورهای ثروتمند خلیح فارس، به خصوص امارات متحده عربی، برای جبران هزینه‌های سنگین مشارکت آن‌ها در جنگ اوکراین است و الا حقوقدانان آن‌ها بخوبی می‌دانند که وقتی استعمار انگلیس در سال ۱۹۷۱ دست از اشغال منطقه، از جمله جزایر سه‌گانه برداشت و کشورهای جدید التاسیسی چون امارات و بحرین پدیدار شدند، جزایر سه‌گانه را نیز به صاحب اصلی آن یعنی ایران سپرد، زیرا همه نقشه‌های تاریخی حکایت از تعلق این جزایر به ایران داشت و انگلیس نمی‌توانست کاری جز آن کند. البته، در این میان محمد رضا پهلوی نیز دست به خیانتی نابخشودنی زد و با جداشدن بحرین از سرزمین مادر خود، یعنی ایران، براساس یک همه‌پرسی صوری موافقت کرد.
بنابراین، اسناد و مدارک مربوط به تعلق جزایر سه‌گانه به ایران به قدری محکم و گویاست که چنین بیانیه‌هایی که با انگیزه جذب منابع مالی دیگران صادر می‌‌شود، هیچ خللی در موضع قاطع ایران مبنی بر تعلق آن جزایر به ایران و مصمم بودن نیروهای مسلح ایران در دفاع از تمامیت ارضی خود ایجاد نمی‌کند. البته، گفتنی است که اینجانب در دوران وزارت خود، گفتگوهایی دوستانه را با مسئولین کشور امارات برقرار کردم و برای رفع سوء تفاهمی که بر سر جزیره ابو موسی و حضور اتباع اماراتی در بخش جنوبی آن پدید آمده بود، تلاش کردم براساس قرارداد ۱۹۷۱ که امنیت جزیره و از جمله امنیت اتباع اماراتی ساکن در بخش جنوبی آن را به ایران سپرده است، اقدام گردد و بدین ترتیب، مساله بین دو کشور حل و فصل شود که متاسفانه با زیاده خواهی و بدعهدی طرف اماراتی بی نتیجه ماند.
امروز هم توصیه اینجانب براساس تجارب سیاسی طولانی خود، به مقامات جوان کشور امارات که برخلاف دیدگاه پدر خردمند و صاحب تجربه خود، به جای گفتگو با شتاب به سمت دشمنان ایران برای اثبات ادعای خود می‌روند، این است که دشمنی با ایران بر سر تمامیت ارضی آن را کنار بگذارند و به جای توسل به این و آن که در حمایت خود از ادعای امارات، انگیزه‌های اقتصادی دارند، به گفتگو بازگردند تا براساس حقایق تاریخی و اسناد موجود آنچه موجب رفع اختلاف و توسعه صلح و آرامش در منطقه است دنبال شود و الا راهی را که دیگران جلوی پای آنها می‌گشایند، جز ویرانی و جنگ نتیجه‌ای در بر نخواهد داشت.
کد مطلب: 225018
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *