گروه بینالملل - سمیرا عبدالملکی: اوضاع نخست وزیر بریتانیا و محافظه کاران خوب نیست؛ آنها در انتخابات محلی متحمل شکست شدند. «ریشی سوناک» با ایجاد احساس وحشت میگوید که جهان در وضعیت خطرناکی قرار دارد و تنها آنها میتوانند تضمینکننده امنیت بریتانیا باشند.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،در طرف مقابل حزب کارگرد ایستاده و میگوید که محافظه کاران باید آماده واگذاری قدرت باشند.
به گزارش دیلی میل، آقای سوناک طی سخنانی در اندیشکده پالیسی اکسچینج درباره آنچه که تهدیدهای خارجی مینامید، هشدار داد و گفت: «حزب حاکم محافظهکار ناجی مشکلات داخلی مردم بریتانیا و مسلط بر امور بینالمللی است.»
سوناک که هنوز تاریخ دقیق برگزاری انتخابات سراسری در بریتانیا را مشخص نکرده است، به این جمله بسنده کرد که این رویداد سیاسی در نیمه دوم امسال (۲۰۲۴) برگزار خواهد شد. در قلب حزب محافظه کار بحث های سختی درباره استراتژی های انتخاباتی آنها درگرفته است.
رهبر متزلزل محافظه کاران، با بیان اینکه مردم در انتخابات آتی، بین گذشته و آینده یکی را انتخاب خواهند کرد؛ مدعی شد: «من مطمئن هستم که حزب من میتواند پیروز شود؛ نه به خاطر عملکرد ما، بلکه به این دلیل که ما تنها حزبی خواهیم بود که واقعاً در مورد آینده صحبت میکند.»
چالش لندن در روابط بینالملل
سوناک در معادلات روابط بینالملل نتوانسته خواسته های لندن را برآورده کند و تنها بر جنگ اوکراین متمرکز بوده است. او ریتانیا تلاش کرد تا با هشدار درباره تحولات بینالمللی طی سالهای آینده، حزب محافظه کار را بهترین گزینه برای اداره کشور معرفی کند و بر همین اساس مدعی شد: «من معتقدم که چند سال آینده برخی از خطرناک ترین و در عین حال متحول کننده ترین سال های کشور ما خواهد بود. بنابراین سوالی که امروز با آن روبرو هستیم این است: چه کسی برنامه روشن و ایده های جسورانه ای برای ارائه آینده ای امن برای شما و خانواده شما دارد؟»
سوناک در بخش دیگری از سخنان خود ادعا کرد که جهان بیش از هر زمان دیگری به بحران هستهای نزدیکتر شده است. او با تکرار ادعاهای بیاساس علیه روسیه، ایران، چین و کره شمالی مدعی شد که این کشورها درصدد تضعیف آنچه او ارزشهای بریتانیا نامید هستند. نخست وزیر بریتانیا در این باره ادعا کرد که اقدامات «بیملاحظه» ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در اوکراین بیش از پیش «ما را به یک تشدید خطرناک هستهای نزدیک کرده است». وی با بیان این ادعا که «جنگ به اروپا بازگشته است» افزود: «متحدان ما در ناتو هشدار دادهاند که اگر پوتین در اوکراین موفق شود، ممکن است دامنه جنگ به اروپا گسترش یابد.»
حمله به حزب کارگر
این درحالیست که به گفته او، حزب کارگر به رهبری کییر استارمر نه تنها در حوزه دفاعی که در مسائل اقتصادی، امنیتی، انرژی و مهاجرت برنامهای ندارد. سوناک ادعا کرد: چیزی که نمیتوانم بپذیرم این ادعای حزب کارگر است که تمام نگرانیهایی مردم به خاطر ۱۴ سال دولت محافظهکار است و تنها کاری که باید انجام شود این است که دولت تغییر کند و این مشکلات به طرز جادویی ناپدید خواهند شد. وی با رد این استدلال مدعی شد: «در ۱۴ سال گذشته، ما در سخت ترین شرایطی که هر دولت از زمان جنگ جهانی دوم با آن روبرو بوده است، پیشرفت کرده ایم.» سوناک اعتراف کرد که عملکرد محافظهکاران طی ۱۴ سال گذشته بینقص نبوده اما دستاوردهای رضایتبخشی را در حوزههای مختلف کسب کرده است. او با اشاره به تعهد حزب محافظهکار برای حمایت نظامی از اوکراین در برابر روسیه افزود که دولت حزب کارگر قادر به ارائه چنین تعهدی نخواهد بود و امنیت بریتانیا را در طولانی مدت به مخاطره خواهد انداخت. سوناک در طول این جلسه تمام تلاش خود را صورت داد تا از کارنامه حزب محافظهکار طی ۱۴ سال گذشته و به ویژه یک سال و نیم اخیر که او دولت را به دست گرفته است، حمایت کند. با این حال ناظران معتقدند که حزب او شکست سنگینی را در انتخابات سراسری آتی تجربه خواهد کرد. محافظهکاران در انتخابات اخیر شوراهای شهر بیش از ۵۰۰ کرسی خود را از دست داده و شکست بیسابقهای را تجربه کردند. نخست وزیر بریتانیا هفته پیش اعتراف کرد که حزب تحت امر او، در انتخابات آتی پیروز نخواهد شد. او با بیان این پیشبینی که حزب کارگر کرسیهای پارلمانی بیشتری را در انتخابات تصاحب خواهد کرد، اما مدعی بروز پدیده «پارلمان معلق» شده است. گفتنی است پارلمان معلق در شرایطی پدید میآید که هیچکدام از احزاب سیاسی بریتانیا نتوانند اکثریت ۶۵۰ کرسی مجلس عوام (۳۲۶ کرسی) را به دست آورند. در صورت بروز این وضعیت، حزبی که بیشترین کرسیهای مجلس عوام را به دست آورده است برای تشکیل دولت باید با یک حزب دیگر ائتلاف کند.
واکنش حزب کارگر
کییر استارمر رهبر حزب کارگر در واکنش به اظهارات سوناک خواستار برگزاری انتخابات زودهنگام شد و تصریح کرد، نتیجه انتخابات شوراهای شهر نشان داد که حزب محافظهکار حتی یک روز هم نباید در دولت بماند. وی گفت: ما خواهان برگزاری انتخابات سراسری هستیم. میخواهیم در انتخابات پیروز شویم و کشور را در مسیر پیشرفت قرار دهیم. نخست وزیر بریتانیا هنوز زمان برگزاری انتخابات سراسری را که باید حداکثر تا پیش از ۲۸ ژانویه ۲۰۲۵ (۹ بهمن) برگزار شود اعلام نکرده است. انتخابات در بریتانیا طبق یک سنت دیرینه، در فصل بهار یا پائیز برگزار میشود اما سوناک میگوید که این رویداد سیاسی زمانی خواهد بود که گزینهها برای مردم روشن باشد. این اظهارات او گمانه زنیها درباره احتمال برگزاری انتخابات تا پیش از تعطیلات تابستانی پارلمان را افزایش داده است. سوناک هم این ایده را نه رد و نه تائید کرده است. به هر روی مردم بریتانیا ظرف ماههای آینده پای صندوقهای رای خواهند رفت تا درباره سرنوشت سیاسی این کشور تصمیمگیری کنند و طبق بیشتر نظرسنجیها حزب حاکم محافظهکار روزهای پایانی خود را در قدرت
سپری میکند.