۰
چهارشنبه ۱۲ ارديبهشت ۱۴۰۳ ساعت ۲۲:۰۴
دبير علمی چهل و پنجمين کنگره ساليانه جامعه جراحان ايران هشدار داد

زنگ خطر بروز کبد چرب در جامعه

دبير علمي‌چهل و پنجمين همايش ساليانه جامعه جراحان ايران با هشدار نسبت به بروز کبد چرب در جامعه گفت: اکنون هيچ دارويي براي جلوگيري و کنترل اين عارضه کبدي در ايران و جهان وجود ندارد و داروها در قالب مکمل‌هاي دارويي يا گياهي تجويز مي‌شود.
زنگ خطر بروز کبد چرب در جامعه
گروه اجتماعي: دبير علمي‌چهل و پنجمين همايش ساليانه جامعه جراحان ايران با هشدار نسبت به بروز کبد چرب در جامعه گفت: اکنون هيچ دارويي براي جلوگيري و کنترل اين عارضه کبدي در ايران و جهان وجود ندارد و داروها در قالب مکمل‌هاي دارويي يا گياهي تجويز مي‌شود.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،علي جعفريان گفت: متاسفانه شايعترين علت نياز به پيوند کبد در کشور، عارضه کبد چرب است و اين مساله کاملا وابسته به شيوه زندگي است. وي افزود: زندگي صنعتي باعث ميشود که فعاليت فيزيکي کم شود، رژيم غذايي که نا مناسب مي‌شود، افراد به طرف چاقي ميروند ودر نهايت کبد چرب بروز مي‌کند؛ متاسفانه اين اتفاق خيلي سريع جلو مي‌رود.
استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران با بيان اينکه در دنيا بخصوص کشورهاي غربي و شرق آسيا شايعترين علت کبد چرب، مصرف الکل و ابتلا به بيماري هپاتيت بوده است، افزود: متاسفانه در فهرست بيماران پيوندي کشور که از سال 1380 تا کنون، اولين علت نارسايي کبد و نياز به پيوند، عارضه کبد چرب ثبت شده است. فلوشيپ جراحي کبد، مجاري صفراوي و پيوند کبد گفت: درصد مصرف الکل در کشورما خوشبختانه زياد نيست و حدود دو ونيم درصد مريض‌هاي ما به علت مصرف الکل پيوند کبد شدند و هپاتيت بي- سي بواسطه واکسيناسيون و دارو در کشورمان کنترل شده است اما کبد چرب عارضه شايع و رتبه بالاتري محسوب ميشود؛ بيماريهاي خود ايمني هم مواردي از نياز به پيوند را شامل مي‌شود که به وراثت بستگي دارد.
دکتر جعفريان با بيان اينکه گاهي ده تا پانزده سال طول مي‌کشد که کبد فرد تخريب شود و اين روند در هر فرد متفاوت است، افزود: تعداد قابل توجهي از موارد نياز به پيوند کبد، قابل پيشگيري است؛ رژيم غذايي نا سالم و فعاليت فيزيکي کم، شيوه مناسب زندگي نيست و خطر امراض قلب و عروق و کبد چرب را بالا مي‌برد که عارضه بسيار بسيار خطرناکي است و روند ايجاد آن مزمن و طولاني خواهد بود. رئيس تيم پيوند کبد بيمارستان امام خميني تهران با تاکيد بر اينکه حدود نيمي‌از موارد ابتلا به کبد چرب متاسفانه به سمت تخريب بافت کبد و نارسايي آن خواهد رفت، گفت: از اين ميزان حدود ده درصد به پيوند کبد منجر مي‌شود.
دبير علمي‌چهل وپنجمين کنگره ساليانه جامعه جراحان که 17تا 21 ارديبهشت 1403 در مرکز همايش‌هاي رازي دانشگاه علوم پزشکي ايران برگزار مي‌شود، گفت: کبد ارگان مقاومي است و شايد ساليان سال به سمت تخريب پيش نرود ولي فردي که کبد چرب دارد، طي دراز مدت در معرض تخريب کبد است و بالارفتن آنزيم‌هاي کبدي «علامت مهم و زنگ خطر» براي اين بيماري محسوب مي‌شود. اين جراح پيوند کبد افزود: بالارفتن آنزيم‌هاي کبد و طولاني شدن اين وضعيت به سمت عارضه سيروز کبدي پيش ميرود ولي همه اين موارد به پيوند نياز ندارند بلکه حدود بيست درصد موارد سيروز کبدي نيازمند پيوند خواهند شد.
استاد دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت: با رژيم غذايي و کنترل وزن مي‌توان اين روند را متوقف کرد و حتي سلامت کبد را بازگرداند؛ چاقي در بچه‌ها شايع است و نبايد اجازه داد فرزندانمان کم تحرک شوند حتي در يک آپارتمان کوچک هم بايد شرايط فعاليت فيزيکي فرزندان را فراهم کنيم.
دکتر علي جعفريان افزود: اگر فرض کنيم از جمعيت هشتاد ميليوني کشور فقط ده درصد چاق باشند، چيزي حدود هشت ميليون نفر خواهد بود و اگر ده درصد اين تعداد کبد چرب داشته باشند و به پيوند برسند، رقمي‌حدود هشتصد هزار نفر خواهد بود که اين رقم خيلي بزرگ است و در مقايسه با تعداد کل يکسال پيوند کبد در ايران که حدود هزار مورد است، رقم بالايي خواهد بود؛ اگر ظرفيت‌هاي موارد مرگ مغزي را به حداکثر استفاده ممکن برسانيم شايد اين رقم به دو هزار مورد پيوند کبد در سال برسد.  رئيس سابق دانشگاه علوم پزشکي تهران گفت: پيام مهم سلامتي «زنگ خطر بروز کبد چرب» در جامعه است و نکته بسيار مهتر اينکه در حال حاضرهيچ دارويي براي جلوگيري و کنترل عارضه کبد چرب در ايران و جهان وجود ندارد.
فلوشيپ جراحي کبد، مجاري صفراوي و پيوند کبد با تاکيد بر اينکه عارضه کبد چرب، دارويي به عنوان درمان اصلي ندارد و داروها اکنون در قالب مکمل دارويي يا گياهي است، افزود: شرکت‌هاي داروسازي در تلاش هستند ولي هنوز خبري نيست؛ اگر يک شرکت دارويي موفق به توليد داروي موثر و اثربخش براي درمان کبد چرب باشد، سود خوب و رشد اقتصادي چشمگيري دارد.
چون دارويي وجود ندارد، مساله تا اطلاع ثانوي بسيار بسيار جدي است. وي گفت: الان بجز رژيم غذايي، کنترل وزن و تحرک فيزيکي، راه حل ديگري وجود ندارد. هرچه به عنوان دارو در بازار تبليغ مي‌شود در اصل داروي کبد چرب نيست و اثر درماني ندارد بلکه داروي مکملي است که شايد به بعضي جهات به کارکرد کبد کمک کند ولي به هيچ عنوان جلوي ابتلا کبد چرب را نمي‌گيرد و نقشي درکنترل پيشرفت آن ندارد.
درمان کبد چرب در گرو اصلاح فرهنگ خانواده است. کار خوبي که دولت در سال‌هاي اخير انجام داده درج برچسب ارزش غذايي و ميزان کالري، قند و چربي روي بسته بندي مواد غذايي است. اين يک ضابطه خوب است که طي حدود هشت سال اخير اجرا مي‌شود. گام بعدي از وظايف دولت تخصيص بودجه براي درمان بيماري و انجام پيوند خواهد بود.
دکتر جعفريان با بيان اينکه امروزه دارو و تجهيزات پزشکي، چالش مهم در حوزه پزشکي است ابراز نگراني کرد که يکي از داروهاي مهم و کاربردي در بخش پيوند «فيبرينوژن» است و متاسفانه از چندين ماه پيش موجود نداريم و اين به قيمت جان بيمار تمام مي‌شود، چون اگر يک بيمار مشکل انعقادي داشته باشد و داروي فيبرينوژن در اختيار نداشته باشيم، متاسفانه فوت خواهد کرد؛ داروي فيبرينوژن، جايگزين مناسب و موثري ندارد.
 وي در پايان گفت: تازه‌هاي جراحي عروق، پيوند اعضا، درمان‌هاي نوين جراحي در ايران و جهان امسال در چهل و پنجمين کنگره جامعه جراحان ايران17تا 21 ارديبهشت 1403 مصادف با چهلمين سالگرد تاسيس جامعه جراحان ايران با حضور جراحان تخصص‌ها و شاخه‌هاي مختلف مطرح خواهد شد.
کد مطلب: 215387
نام شما

آدرس ايميل شما
نظر شما *