گروه بين الملل – سعيد تهراني:آزادي تبادل اطلاعات هميشه هم خوب نيست. نشت اطلاعاتسرّي و فوق محرمانه سازمان جاسوسي آمريکاCIA و پنتاگونبسياري از معادلات امنيتي و اطلاعاتي واشنگتن را بهم ريختهاست.
به گزارش سي ان ان ، پليس فدرال آمريکا FBI ديروز(پنج شنبه به وقتمحلي) اعلام کرد که مظنون افشاي اسناد اطلاعاتي بسيار محرمانه درفضاي مجازي را در نورث داتون واقع در ماساچوست دستگير کرده و درحالتحقيقات در محل اقامت اين فرد است.
به گزارش مردم سالاری آنلاین ،همزمان، ژنرال «پاتريک رايدر» سخنگوي وزارت دفاع آمريکا (پنتاگون) روزپنجشنبه به وقت محلي در پي اعلام نام افشاگر اسناد محرمانه آمريکا در يکنشست خبري در جمع خبرنگاران در واشنگتن گفت: «افشاي اسناد محرمانهآمريکا به صورت آنلاين يک اقدام عمدي مجرمانه است.»
سخنگوي پنتاگون گفت: «مهم است که بدانيد که ما دستورالعملهايسختگيرانه اي براي حفاظت از اطلاعات محرمانه و حساس داريم. ؛ ين يکاقدام عمدي و مجرمانه بود که اين دستورالعملها و قوانين را نقض کرد. فعاليتهاي اطلاعاتي وزارت دفاع عمدتاً در سطح بين المللي متمرکز است.»
پيش از اين، مقامات آمريکايي اعلام کردند که مظنون مردي به نام جکتکسيرا است. نيويورک تايمز که براي اولين بار نام او را فاش کرد، گزارش دادکه او يک عضو 21 ساله از شاخه 102 اطلاعاتي گارد ملي هواييماساچوست است.
روزنامه گزارش واشنگتن پست در گزارشي از يک جامعه مجازي کوچک درديسکورد (يک رسانه مخصوص بازيگران بازيهاي کامپيوتري) گفته بود که بهنظر ميرسد، اسناد براي اولين بار توسط مدير اين گروه به اشتراک گذاشتهشده است.
روزنامه واشنگتن پست افزود فردي که براي اولين بار اسناد را به اشتراکگذاشته بود به نام او جي «OG» شناخته ميشد و در يک پايگاه نظامي کارميکرد. ساير اعضاي گروه به پست گفتند که اين فرد انگيزه سياسي ياايدئولوژيکي ندارد و انتظار نداشته اسناد خارج از اين گروه به اشتراکگذاشته شود.
«جو بايدن» رئيس جمهوري آمريکا در جريان سفر اخيرش به ايرلند دربارهافشاي حجم قابل توجهي از اسناد پنتاگون در اينترنت گفت: «من نگران آنچهکه اتفاق افتاد هستم اما تا آنجا که اطلاع دارم، هيچ موضوع معاصري کهفاش شدنش عواقب بزرگي ايجاد کند در کار نيست.» در نقطه مقابل ،«دونالد ترامپ» آن را بدترين نشت اطلاعاتي تاريخ آمريکا دانسته و واشنگتنپست نيز مدعي شناسايي عامل انتشار اين اسناد محرمانه شده است.
مقامات آمريکايي در ردههاي مختلف براي کنترل پيامدهاي داخلي وخارجي افشاي اين 100 سند سري و فوق سري در فضاي مجازي همچناندر تکاپو هستند. البته چندين فرضيه و احتمال تاکنون در رابطه با موضوعافشاي اسناد محرمانه وزارت دفاع آمريکا که بخشي از آن به جنگ اوکراينمربوط ميشود، مطرح شده است که در اين ميان عدهاي از کارشناساننظامي روس نظريه «جعلي بودن» اين اسناد و انتشار «عمدي» آن رامحتملتر ميدانند.
از سوي ديگر و با هدف کاستن از پيامدهاي داخلي و بين المللي افتضاحاطلاعاتي آمريکا، کاخ سفيد از خبرنگاران خواست تا در مورد محتواي اسنادلو رفته سيا و پنتاگون گزارش تهيه نکنند.
دردسرهاي ديپلماتيک براي واشنگتن
تحليلگران به الجزيره اين رسوايي علاوه بر اينکه منابع اطلاعاتي آمريکا رابرملا ميکند، براي واشنگتن با دردسرهاي ديپلماتيک همراه خواهد بود. «مايک مولروي» (Mick Mulroy) از مقامات ارشد سابق وزارت دفاعآمريکا (پنتاگون) که مدتي هم در سازمان جاسوسي آمريکا (سيا) مشغولبوده است، ميگويد: افشاي اين اسناد، زيانبار است. به اعتقاد من ايالاتمتحده بايد بيش از پيش مراقب اسناد محرمانه خود باشد.
وي افزود: بزرگترين نگراني، به خطر انداختن احتمالي روشهاي جمع آورياطلاعات از جمله منابع انساني است.
همچنين «گلن کارل» از مقامات ارشد سابق اطلاعاتي ايالات متحده، اينافشاي اطلاعات را شکستي بسيار گسترده توصيف کرد که ممکن استبرخيها در نتيجه آن بميرند. کارل گفت: اين افشاگري يک فاجعه آشکاراست زيرا ماموران اطلاعاتي مسئوليت نهايي محافظت از منابع خود را دارندچرا که ممکن است با کوچکترين نقيصهاي، آسيب ببينند. «ديويد سيلبي»دانشيار دانشگاه کرنل و کارشناس سياست دفاعي و تاريخ نظامي نيز گفت: اين واقعيت که اين اسناد براي اولين بار در يک جمع خصوصي منتشر شد،نشان داد که هدف افشا کننده آنها انتشار گسترده اطلاعات نبوده است. بهنظر ميرسد افشاکننده سعي داشته است خودنمايي کند، اما صرف نظر ازقصد و منظور او، اين موضوع معنادار است.